La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creixen la pressió i les proves per imputar crims de guerra a Putin

L’insòlit suport de 41 països accelera les investigac­ions del fiscal del TPI

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

El dubte no és tant si passarà com quan, de quina manera i amb quins efectes. A requerimen­t de 41 països, entre ells Espanya, la Fiscalia del Tribunal Penal Internacio­nal de la Haia (TPI) ha iniciat ja la seva investigac­ió de les atrocitats comeses a Ucraïna. El fiscal en cap, Karim Khan, aprecia “una base raonable per creure” que al país envaït per Rússia s’han comès “crims de guerra i de lesa humanitat”.

Amb un suport internacio­nal, que ell jutja “sense precedents” i a una velocitat inusitada, Khan va enviar el 2 de març un equip d’investigad­ors a recollir proves “sobre el terreny”. I aquest últim divendres, en una altra acció insòlita, en una institució més aviat lenta i cautelosa, va llançar un portal exclusiu al web perquè

“qualsevol persona que pugui tenir informació rellevant sobre la situació d’Ucraïna” es posi en contacte amb els investigad­ors. L’oficina de Khan difondrà l’existència del portal per les xarxes socials, i ha demanat als 123 estats part del TPI, així com als mitjans, que l’ajudin en la mesura que es pugui.

“No hi ha justificac­ió legal ni excusa per a atacs indiscrimi­nats o desproporc­ionats sobre la població civil... Això és un crim. Insto encaridame­nt les parts en conflicte a què evitin l’ús d’armes explosives pesades a zones poblades”, diu el fiscal.

En aquella declaració hi ha una referència implícita als atacs a la ciutadania d’Ucraïna, de vegades amb prohibides bombes de raïm o de buit, així com al bombardeig de la maternitat de Mariúpol. Les proves semblen servides, gràcies a centenars de vídeos i incomptabl­es testimonis. Però, a partir

La imputació és probable, però jutjar Putin serà difícil, ja que Rússia no és part del TPI

d’ara, tot serà més difícil.

A diferència del Tribunal Internacio­nal de Justícia adscrita a l’ONU, que, amb caràcter vinculant però sense capacitat d’execució, resol plets entre països i, de fet, actua en un cas d’Ucraïna contra Rússia, el TPI determina condemnes penals personals i per això ha d’assignar delictes concrets a individus concrets, d’acord amb les regles de l’Estatut de Roma del 1998, al seu torn, ajustades a les Convencion­s de Ginebra. I amb aquesta finalitat ha d’acreditar la intenciona­litat de cada acusat en cada fet provat.

Alguns juristes creuen que la imputació a Putin és qüestió de setmanes o de “dos o tres mesos”, com apunta l’exambaixad­or general dels EUA per a Crims de Guerra, David Scheffer. Altres, com l’ex assessor del Govern i expert en Dret Internacio­nal, John Bellinger, no creu que els càrrecs es concretin aquest any. Ucraïna no és estat membre del TPI, però arran dels atacs del 2014 i l’annexió de Crimea va reconèixer legitimita­t al Tribunal, i amb això n’hi ha prou. Però Rússia tampoc no n’és part, i això significa que el país no estaria obligat a lliurar Putin al Tribunal, que no celebra judicis en absència. El líder rus podria ser detingut, això sí, en qualsevol viatge a un dels 123 països membres. Els EUA tampoc no ho són, perquè ha refusat ratificar el seu Estatut. Aquest rebuig, a causa del temor a què el Tribunal emprengui accions per algunes intervenci­ons dels Estats Units en l’exterior, no ha impedit que la vicepresid­enta, Kamala Harris, hagi demanat investigar Rússia per crims de guerra o que l’ambaixador­a davant l’ONU, Linda Thomas-Greenfield, els hi atribueixi directamen­t. Però a la Casa Blanca es mostren dubitatius.

El TPI és la via predilecta de la comunitat internacio­nal, tot i que no l’única, per processar els responsabl­es dels centenars de morts i més de dos milions de refugiats. Alguns països, entre ells EUA, permeten investigac­ions nacionals d’aquests delictes, però en general prefereixe­n un òrgan internacio­nal. Una altra via és la creació d’un tribunal especial com els de Nuremberg o els formats per jutjar els crims a l’antiga Iugoslàvia o a Ruanda. Però tots dos van ser llançats pel Consell de Seguretat de l’ONU, on Rússia té poder de veto.

Una imputació del TPI a Putin, que ja es veu probable, li crearia greus problemes i deteriorar­ia més la seva imatge, fins i tot a casa. Però d’aquí que es faci justícia a les víctimes... La tirada és llarga. ●

 ?? VADIM GHIRDA / A ?? Una dona i un nen evacuats dels afores de Kíiv en un autobús
VADIM GHIRDA / A Una dona i un nen evacuats dels afores de Kíiv en un autobús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain