La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OTAN envaeix la pau de la sauna

Finlàndia mesura el seu múscul militar mentre presencia l’èxode dels russos que arriben a Hèlsinki via Sant Petersburg

- FELIP VIVANCO Hèlsinki Enviat especial

La pau mundial tremola, coberta de neu i a tres sota zero. La pau mundial és el nom del monument epicosoviè­tic (homes, dones i nens feliços aixecant els braços al sol) que segueix dempeus al costat del mar, al barri de Hakaniemi i que la ciutat de Moscou va regalar a la de Hèlsinki poc abans que caigués el Mur de Berlín. Al pedestal algú ha canviat tres lletres i el nom original ha quedat actualitza­t com a “pertorbaci­ó mundial”. Les autoritats debaten desmuntar una escultura ara envoltada per una cinta amb els colors ucraïnesos.

És la mateixa bandera que es veu a les pantalles dels combois del metro. Entre anunci i anunci d’ofertes de supermerca­t i de viatges al sol i la platja, oneja l’emblema ucraïnès ferm i, alhora, tremolós. A l’ajuntament, davant el mar congelat, només dos estendards. El finlandès i l’ucraïnès. A la imponent estació central només la bandera blava i groga que es pregunta: “Què dimonis faig aquí?”.

Els finlandeso­s també s’interrogue­n sobre la seva neutralita­t fins fa uns dies còmoda i despreocup­ada, i ara arriscada i perillosa; es pregunten sobre la frontera inacabable que comparteix­en amb l’ós rus; sobre els beneficis i riscos de trucar a la porta de l’OTAN; sobre quan s’hauran de prendre la pastilla del iode en cas que arribin els vents emmetzinat­s d’una possible crisi nuclear a Ucraïna, com ja va passar amb el desastre de Txernòbil. “Les pastilles s’han esgotat, ja no en queden a les farmàcies”, confirma a aquest diari la cèlebre escriptora Sofi Oksanen, una de les veus més ferotges al país contra Vladímir Putin. Acaba de publicar El parque de los perros (Salamandra) centrat, precisamen­t, en Ucraïna. “Les pastilles s’han exhaurit”, certifica Mika Niskanen, que està polsant l’opinió ciutadana sobre el futur que es mereix el monument a la pau mundial. Opinions enfrontade­s.

La neu cobreix Hèlsinki. Neu marronosa, neu bruta, rogenca i també blanca com la que s’ha posat sobre l’escarpat i ara impractica­ble parc Lenin, figura tan poc grata per al seu homònim Putin. En efecte, Hèlsinki té un parc dedicat al tovàritx Vladímir Ilitx des del 1970, any del centenari del seu naixement. D’aquí dos anys es commemoren cent anys de la seva mort, però potser, aleshores, ja no hi haurà festa major en el seu honor, concurs de pastissos de nabius, gimcana infantil i revetlla nocturna. És una manera de parlar.

La capa de neu és sinònim d’aquest dubte que mareja els finlandeso­s i foragita la primavera i el desglaç en tots els sentits. Els efectes de la guerra llançada pel Kremlin es pressent a l’estació central, en el tràfec d’aquells que fugen de Rússia perquè s’ho poden permetre i dels que tornen a casa a bord de l’intercity Allegro – apoteosi del naming– camí de Sant Petersburg. Un trajecte de quatre hores separa aquells russos de classe mitjana bé que poden teletrebal­lar on els plagui, que fugen del sistema teixit per Putin i... de les sancions imposades per Occident. Són les mateixes hores que precisen els qui filen cap a casa ja sigui de tornada d’unes vacances o per veure uns familiars.

Una parella vola des de Barcelona amb Finnair, seients 19A i 19B, després d’uns dies a Torrevella (l’Un, dos tres com softpower espanyol immortal). “A l’anada vam haver de volar de Moscou a Dubai i d’aquí a Madrid i a Alacant”. Asseguren que va valer la pena.

La Maria i la Irina (donen els noms, però no pas els cognoms) parlen animadamen­t en un banc de l’estació. La Maria viu a Londres i mata el temps per agafar el tren: “Hi vaig perquè no tinc més remei, perquè la meva mare està malalta, altrament no seria aquí”. La Irina viu a les terres altes escoceses i torna de Moscou: “El món ha canviat definitiva­ment, però no només per a nosaltres, sinó també per a vostès, la gent d’Occident”, assegura. No temen tornar a Moscou? La seva resposta és negativa perquè tenen nacionalit­at britànica, tot i que allà sempre seran “les russes”. No els fa res.

A l’estació, els únics tancs que hi ha són els de cervesa que prenen els passatgers a l’hora de dinar, però els titulars de premsa no són tan embriagado­rs. Resumeixen aquesta sensació que es respira al país: la de Finlàndia com un funambulis­ta a la corda fluixa. La portada del Lita-Sanomat resa: “L’amenaça de Rússia, gran preocupaci­ó per als finlandeso­s”. En l’editorial del Helsingin Sanomat es llegeix: “No és estrany que es parli sobre l’afiliació de Finlàndia a l’OTAN a les taules de cafè i als bancs de les saunes, al Parlament i als gabinets de govern...”. Un altre titular: “S’ha detectat una quantitat excepciona­l d’interferèn­cia GPS a la frontera est de Finlàndia”. El diari explica que el Ministeri de Defensa assignarà una missió i ubicació per a cada reservista en cas de guerra. En aquest país, el servei militar és obligatori per als homes. A la foto, una imatge d’arxiu de reclutes de maniobres a Roväjärvi, el camp de pràctiques d’artilleria més gran d’Europa, a prop de Rovaniemi, no lluny de la casa del Pare Noel. L’oficial.

És el dia després de les manifestac­ions del 8-M i fora de l’estació encara es veuen pancartes de suport a les dones russes i ucraïneses, les que estan perdent els seus fills al front de batalla. A dos passos (relliscoso­s pel gel) de l’estació, un cartell familiar que serveix de final: Pedro Almodóvar presenta Penélope Cruz i Milena Smit en la pel·lícula Rinnakkais­et äidit, és a dir, Madres paralelas. ●

La bandera d’Ucraïna campeja a Hèlsinki, on ja no queden pastilles per frenar els efectes d’una crisi nuclear

 ?? Frannc cLrPsEa / rP ?? L’altra fugida Ciutadans russos arriben a l’estació central de Hèlsinki procedents de Sant Petersburg a bord de l’‘Allegro’ en una imatge del dia 4
Frannc cLrPsEa / rP L’altra fugida Ciutadans russos arriben a l’estació central de Hèlsinki procedents de Sant Petersburg a bord de l’‘Allegro’ en una imatge del dia 4
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain