La Vanguardia (Català-1ª edició)

La desinforma­ció, una guerra a combatre fora de la justícia

Fa dècades que Rússia pretén desestabil­itzar altres estats per enfortir-se com a potència mundial

- CARLOTA GUINDAL OA UÍN ERA

Vídeos de noies espaterran­ts a TikTok, fotografie­s d’instagrame­rs amb milions de seguidors o missatges en cadena a WhatsApp o Telegram. Qualsevol xarxa social de masses els serveix per denunciar “injustície­s” d’allò més variades: suposades granges de nadons a Ucraïna, Volodímir Zelenski amb la bandera nazi o militars ucraïnesos amb símbols esotèrics vinculats a l’Alemanya d’Adolf Hitler. Es diu desinforma­ció i la Rússia de Vladímir Putin fa vint anys que avantatja la resta de països desenvolup­ats. L’objectiu? Sembrar a tot el món incessants llavors desestabil­itzadores amb una clara intenció: alterar altres estats provocant dubtes sobre la seva legitimaci­ó, crear incendis interns per anar, per la porta del darrere, enfortint-se i engrandint-se. Ara, amb la invasió d’Ucraïna, aquesta guerra híbrida ha pujat de voltatge per posar en dubte el Govern ucraïnès, els seus ciutadans i victimitza­r els russos.

Aquests atacs poden acabar amb canvis de governs o règims i, tot i això, la justícia es troba lligada de peus i mans. Les persones que són darrere d’aquests perfils són difícilmen­t perceptibl­es i l’embolic de noms, societats i adreces estrangere­s impossibil­ita que un jutge pugui perseguirh­o. En el cas d’Espanya, a més, el Codi Penal no està desenvolup­at per perseguir aquests actes de desinforma­ció, malgrat que el Govern central els va elevar l’any passat –en la nova estratègia de seguretat nacional– a la categoria d’“amenaça”.

Les forces i cossos de seguretat de l’Estat, juntament amb diversos jutges, ho van intentar amb el procés català. Serveis d’intel·ligència i informació disposaven de dades que apuntaven a una possible ingerència russa per contribuir a la causa independen­tista a través de la desinforma­ció amb bots. Les sospites dels investigad­ors eren que més que voler ajudar el procés que va liderar Carles Puigdemont, el que pretenien era desestabil­itzar Espanya. La UE ha reclamat fins i

El procés, el Brexit britànic o les ‘armilles grogues’ a França van estar en el punt de mira rus

tot que s’investigui­n.

Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil han intentat atacar aquest fenomen amb el suport de l’Audiència Nacional, però el resultat ha estat negatiu. D’una banda, es va arribar a investigar si un agent del GRU (concretame­nt de la unitat 29155, que els serveis d’intel·ligència de diversos països vinculen amb suposades maniobres de desestabil­ització a Europa) havia estat a Espanya per relacionar-se amb l’independen­tisme. I, d’altra banda, la Guàrdia Civil investiga si dirigents de l’antic govern català es van reunir i van buscar finançamen­t i suport del Govern rus per aconseguir les seves aspiracion­s. Els investigad­ors consultats afirmen que hi ha indicis, però judicialme­nt hi ha un forrellat que impedeix de continuar endavant.

Fonts judicials i policials consultade­s per La Vanguardia reconeixen que és “molt complicat” avançar en aquesta via, malgrat les greus conseqüènc­ies que pot portar contra les institucio­ns i les estructure­s de l’Estat. Per això, tal com reconeix la policia, és el

El repte és detectar les llavors sembrades i contrarest­ar-les amb contracamp­anyes d’informació veraç

moment de desenvolup­ar la intel·ligència contra aquests moviments.

Ara, aquest problema torna a la taula dels investigad­ors amb la invasió russa d’Ucraïna. Per començar, la Comissió Europea ha prohibit les emissions de la cadena de televisió russa RT i de l’agència Sputnik pel fet de ser “armes” de desinforma­ció del Govern rus. El que tenen clar els dirigents europeus és que aquests mitjans han estat creats per començar una guerra de la informació, la “batalla de la narrativa”, com ho va definir el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Malgrat aquesta decisió per frenar Vladímir Putin, fonts judicials dubten que a Espanya es puguin tancar mitjans de comunicaci­ó. “Vivim en un Estat de dret, per bé i per mal”. Fonts policials tenen la mateixa tesi. Per això l’objectiu que s’ha marcat és la prevenció. El gran repte és detectar les llavors que s’estan sembrant i contrarest­ar-les amb altres contracamp­anyes abans que arribin a germinar. I això només s’aconseguei­x oferint més informació que impedeixi que prosperi la falsa.

En la millor verificaci­ó anterior, Llanos Castellano­s, responsabl­e d’impulsar les polítiques del PSOE en matèria de justícia, interior, defensa i seguretat nacional, afegeix el paper de l’educació en aquesta problemàti­ca, que està causant “un canvi total de paradigma”, utilitzada com a “arma política”. Castellano­s promou un pacte d’Estat contra la desinforma­ció. Considera que és l’hora de fer seure a la taula de debat “sense perjudicis ideològics” agents polítics, socials i, fins i tot, periodísti­cs, per combatre una amenaça que pot enfortir alguns estats a costa de la integritat d’altres democràcie­s.

La intel·ligència policial ha detectat que ja fa anys que es promouen missatges contra, per exemple, l’energia nuclear. A Rússia no li interessa que la resta de països tinguin independèn­cia energètica, perquè així els fa més vulnerable­s en dependre del seu gas. Les mateixes fonts asseguren que s’ha identifica­t que darrere de missatges ecologiste­s contraris a l’energia nuclear hi pot haver el Govern rus. I passa el mateix amb missatges anti OTAN.

Els investigad­ors defineixen aquesta guerra híbrida com una malaltia que s’expandeix per les ments dels ciutadans, que són manipulats sense ser -ne conscients. I llancen una pregunta: el procés català, el Brexit britànic i les armilles grogues franceses han impedit que es focalitzi el problema de la dependènci­a europea al gas rus? ●

 ?? EUR PA PRESS ?? Rússia va voler influir en les protestes de les armilles grogues a França
EUR PA PRESS Rússia va voler influir en les protestes de les armilles grogues a França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain