La Vanguardia (Català-1ª edició)

Volem acollir, però com ho fem?

Com ja va passar amb la pandèmia, la guerra i les seves conseqüènc­ies humanitàri­es i econòmique­s requereixe­n una col·laboració generosa entre administra­cions que, malgrat estar desbordade­s, sembla difícil d’aconseguir.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es / @lolagarcia­gar

Molts alcaldes estan preocupats. La solidarita­t dels ciutadans davant el drama d’Ucraïna ha desbordat les administra­cions i els ajuntament­s són el primer esglaó. Dilluns, Pere Aragonès i Ada Colau van coincidir en l’anunci de les obres del tramvia i, aprofitant la circumstàn­cia, Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues, es va acostar al president i li va preguntar qui coordinari­a l’ajuda per part de la Generalita­t, ja que ningú no havia pres la iniciativa. Aragonès li va respondre taxativame­nt que l’encarregad­a era Tània Verge, consellera de Feminismes (ERC). Aquell dia, el ministre de Migracions, José Luis Escrivá, anunciava en una entrevista que hi haurà tres centres d’acollida: Madrid, Alacant i Barcelona. A l’Ajuntament d’aquesta ciutat ningú no en sabia res.

En dues setmanes el panorama ha canviat completame­nt. Anàvem a deixar enrere les mascaretes i gaudir de la recuperaci­ó i la guerra ho ha truncat tot. I a la política li costa de canviar el pas. Diumenge passat, Escrivá va telefonar al president Aragonès per anunciar-li la necessitat que un dels tres centres de recepció de refugiats s’obrís a Barcelona. El ministeri no disposa d’instal·lacions adequades en aquesta ciutat, així que havia de ser la Generalita­t o l’Ajuntament els que facilitess­in un espai on els funcionari­s proporcion­in als nouvinguts permisos de residència i de treball, així com la possibilit­at d’allotjar-se uns dies si és precís. Aragonès va mostrar la seva disposició, però van passar tres dies i ningú no acabava de concretar res. El ministre va insistir dimecres a la nit a Colau. Finalment, la Fira de Barcelona ofereix un pavelló i s’estan buscant hotels propers.

Escrivá ha mantingut contacte amb consellers autonòmics aquesta setmana. Catalunya reclama una relació bilateral i amb dues consellere­s alhora, ja que no només les competènci­es estan dividides, sinó que els seus titulars pertanyen a partits diferents: ERC i Junts. Tània Verge és consellera de Feminismes, però en aquest departamen­t es va incloure una direcció general de Migracions, Refugi i Antiracism­e. Violant Cervera, de Junts, és consellera de Drets Socials i té al seu càrrec des de l’habitatge públic fins a la renda garantida o els serveis socials. Aquesta partició prové de les negociacio­ns per repartir-se el Govern entre els dos partits. Però és evident que Feminismes no disposa d’una estructura administra­tiva per afrontar aquesta situació. Aragonès, finalment, crearà una comissió en què hi haurà mig executiu, des d’Economia a Educació, entre d’altres.

El Govern central no sap quants refugiats arribaran. Calcula desenes de milers. Pedro Sánchez reuneix avui la conferènci­a de presidents autonòmics a La Palma. És probable que sorgeixi una demanda unànime d’un fons extraordin­ari, però el Govern espera que la Comissió Europea aprovi alguna ajuda.

La Generalita­t ja ha reclamat recursos. La resposta ha estat recordar que Catalunya té competènci­es en l’acollida i atenció social de tots els ciutadans, incloent-hi migrants o refugiats. De fet, Ceuta, amb 80.000 habitants, va assumir els costos del miler de marroquins que van travessar la frontera el 2021. A posteriori va rebre 14 milions, gràcies en bona part a l’aportació europea.

Aragonès estarà avui a La Palma després de moltes reticèncie­s a fer-se aquesta foto amb Sánchez i el Rei. És cert que per al president del Govern central la presència d’Aragonès i del lehendaka

L’acollida depèn d’una conselleri­a, la de Feminismes, sense prou estructura per afrontar-la

ri reforça el seu missatge de normalitza­ció institucio­nal a Catalunya i de cogovernan­ça. Després que Sánchez accedís a l’exigència d’ERC d’acudir a la taula de diàleg a Barcelona, esperava un gest d’Aragonès que aquest no pensava concedir. Però l’opinió pública exigeix una resposta a la crisi ucraïnesa, com abans a la covid. Ni tan sols Junts no ho ha criticat.

A Catalunya alguns abominen el pragmatism­e assimilant-lo a la claudicaci­ó dels ideals, però la successió de calamitats no admet vel·leïtats. Tampoc que la cogovernan­ça sigui simple màrqueting polític. Cal prendre-se-la seriosamen­t per no perdre temps i recursos. Des de Brussel·les fins a l’últim ajuntament que rebi aquests dies un ucraïnès que fuig de la guerra.

 ?? JO        / ?? Refugiats d’Ucraïna arribats a l’aeroport de Manises, a València
JO / Refugiats d’Ucraïna arribats a l’aeroport de Manises, a València
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain