La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gir estratègic d’Òmnium

L’entitat catalanist­a inclou als seus estatuts la lluita política i crea una escola de desobedièn­cia civil

- IGNACIO OROVIO

L’associació Òmnium Cultural té l’objectiu “de fomentar, desenvolup­ar i defensar la llengua i la cultura catalanes, treballant també per millorar la cohesió social i per impulsar i defensar la recuperaci­ó de la identitat de la nació catalana”.

Des de fa poc, a aquells objectius fundaciona­ls –que daten de 1961– se n’afegeixen d’altres, que defineixen amb més precisió i realisme el que ha estat Òmnium en els anys del procés. Perquè l’entitat estableix als seus nous estatuts objectius estrictame­nt polítics com “l’organitzac­ió d’actuacions encaminade­s a garantir l’exercici dels drets fonamental­s de la ciutadania, així com per protegir-la de les vulneracio­ns d’aquests drets que es puguin produir”.

També actuarà “davant les institucio­ns, organismes i entitats públiques o privades, incloent-hi els jutjats i tribunals, en exercici de l’acció popular penal i contenciós administra­tiva”.

També ha introduït en els seus objectius la recerca de la cohesió social.

L’aprovació va ser el gener del 2021 i va passar desaperceb­uda. En l’assemblea en què es va aprovar el canvi d’estatuts van votar 5.521 socis, i l’esmena per fer d’Òmnium una entitat plenament política va ser la més contestada: va rebre el vot en blanc o contrari de 261 dels votants; la resta de les esmenes va rebre, a tot estirar, 128 vots no favorables.

Fonts d’Òmnium defensen que el canvi respon a la lògica dels últims anys: per poder personar-se judicialme­nt com a acusació popular en casos de “repressió de l’estat”, l’entitat necessitav­a incloure aquest aspecte als seus estatuts.

Paral·lelament a aquest canvi estratègic, Òmnium acaba de posar en marxa l’Escola de Formació Guillem Agulló, que es defineix com un espai d’estudi teòric i pràctic en eines “per a l’enfortimen­t democràtic per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics”, contra “l’amenaça del discurs d’odi i del creixement de l’extrema dreta i el feixisme” i per “generalitz­ar les eines de la lluita no-violenta i de l’exercici de la desobedièn­cia civil”.

L’escola –que pren el nom del jove independen­tista d’esquerres assassinat el 1993 per militants d’extrema dreta a Montanejos, a Castelló- té quatre àmbits: investigac­ió, formació i instrucció, transferèn­cia del coneixemen­t i Espai Jove. En el primer d’aquests s’han creat grups de treball sobre la història, la teoria i la pràctica de la desobedièn­cia civil i la lluita no-violenta o sobre la seguretat antirepres­siva.

Entre els docents o assessors de la Guillem Agulló hi ha nombrosos politòlegs i sociòlegs com Luca Gervasioni, fundador de l’Institut Internacio­nal per a la No-violència Activa; Ramin Jahanbeglo­o, de la Universita­t de Toronto; o Mario Zubiaga, de la Universita­t del País Basc.

L’escola va ser presentada al novembre per l’encara president Jordi Cuixart, que va celebrar l’ampli suport de tota classe d’organitzac­ions de lluita de base que en van avalar la creació. “Respon a una necessitat”, va dir. “Per tornar-ho a fer, hem de ferho junts”, va afegir, parafrasej­ant el seu propi al·legat final al judici per l’1-O al Tribunal Suprem, on va acabar anunciant el seu cèlebre “ho tornarem a fer”.

Cuixart va subratllar que la força popular és la que va obligar el rei Felip VI “a aixecar-se el 3 d’octubre i fer aquell discurs: ell tenia més clar que nosaltres mateixos el poder que tenim”, va arengar. El motiu de la creació de l’escola, va dir, és “enfortir-nos per desobeir lleis que considerem injustes”. “Com va dir Thoreau, el que és just davant lleis injustes és incomplir-les”.

L’escola i els canvis estatutari­s són el llegat que deixa Jordi Cuixart; el 26 de febrer va prendre possessió com a president de l’entitat el filòsof Xavier Antich, proposat com a successor pel president sortint en un procés la celeritat del qual ha estat qüestionad­a internamen­t, tot i que va ser aprovat de la manera que

El canvi de subjecte polític va ser el punt que menys vots a favor va rebre dels socis

marquen els estatuts, després del veredicte dels socis. Van votar 21.758, un 12% del cens.

Òmnium va tancar el 2021 amb 190.056 afiliats, cosa que la converteix en una de les entitats amb més carnets d’Europa, si no la que més.

Cuixart ha deixat la presidènci­a per centrar-se en els seus negocis privats, que l’estan portant contínuame­nt a Suïssa, on obrirà un centre d’innovació. L’empresa es dedica a l’empaquetam­ent de tota classe de productes, i acaba d’adquirir una nau a Polinyà (Vallès Occidental) que triplica l’espai del que disposava fins ara a Sentmenat. ●

 ?? ??
 ?? Barcelo cRlICcA D cOc ?? Jordi Cuixart i el seu successor, Xavier Antich
Barcelo cRlICcA D cOc Jordi Cuixart i el seu successor, Xavier Antich

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain