La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lambán s’irrita amb Aragonès pels Jocs d’hivern i llança un ultimàtum

- ÀLEX TORT Barcelona

O juguem tots o estripem les cartes, va venir a dir ahir Javier Lambán ja a tall d’ultimàtum. Un nomenament per part de la Generalita­t, el de Mònica Bosch com a coordinado­ra per a la part catalana del projecte dels Jocs d’hivern del 2030, ha estat l’última gota que s’ha vessat d’un got que té un cul rom i perd l’equilibri gairebé cada vegada que es fan passos per tirar endavant. Lambán es va enutjar divendres en conèixer aquest nomenament, que implica, al seu parer, que la Generalita­t vol erigir-se com a líder de l’organitzac­ió dels Jocs, deixant “com a comparsa” Aragó. El cap del Govern aragonès ha dit prou i amenaça a deixar la candidatur­a. Només queda una última bala: el president d’Aragó reclama que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i Pedro Sánchez prenguin una decisió definitiva. Si al got encara hi ha aigua, poques gotes hi queden.

Fonts del Govern aragonès, però, admeten dos factors més de discrepànc­ia: que la Generalita­t continuï parlant en els seus comunicats oficials de candidatur­a Pirineus-Barcelona (sense incloure Saragossa) i que hi ha desavinenc­es en les darreres trobades dels equips tècnics. Sobre aquest últim punt, assenyalen que la Generalita­t ha volgut que es canviï d’ubicació alguna de les discipline­s.

Javier Lambán acusa Pere Aragonès de “dinamitar” la candidatur­a. Divendres al vespre i ahir al migdia des de La Palma, on se celebra avui la conferènci­a de presidents, va assegurar que “Aragó ha esgotat la seva paciència amb els independen­tistes” per aquest nomenament i va arribar a apuntar una candidatur­a pròpia amb Catalunya com a secundària.

Però fonts del Govern català manifesten sorpresa per la reac

El president d’Aragó exigeix a Sánchez que intervingu­i, i el Govern català diu que “veu fantasmes on no n’hi ha”

ció de Lambán. Aclareixen que Bosch serà la coordinado­ra de la part catalana del projecte pels Jocs, no pas de les dues autonomies. “Lambán veu fantasmes allà on no n’hi ha”, afirmen.

D’altra banda, al president d’Aragó li molesta sobre manera que la Generalita­t exclogui Saragossa del nom oficial de la candidatur­a, una qüestió que creien resolta. “Han estat moltes les vegades que pensant que tot estava reconduït la Generalita­t ha tornat una vegada i altra a incidir en aquest plantejame­nt supremacis­ta i excloent que ells han de ser els únics que liderin i nosaltres només podem ser comparses”, va manifestar ahir Lambán.

Sigui com sigui, Javier Lambán va afirmar ahir que ja no té “cap intenció” de reunir-se amb Pere Aragonès. “No té cap sentit. Catalunya ha practicat tant la tàctica de la lluita escocesa, tantes frenades i accelerame­nts, que ja no és un soci fiable. Que cadascú carregui el seu mort”, va remarcar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain