La Vanguardia (Català-1ª edició)

La militància d’ERC exigeix calendari i transparèn­cia a la taula de diàleg

Aragonès reclama tocar de peus a terra i abandonar les “proclames buides”

- ÀLEX TORT B’Hospitalet de Llobregat

Davant una taula de diàleg que per a l’independen­tisme transcorre sense pena ni glòria i no progressa, la militància d’ERC clava els esperons a la direcció del partit no perquè fixi una data límit, però sí perquè hi hagi un calendari i transparèn­cia sobre tot el que es tracta. Les bases republican­es assumeixen que la via negociada és l’eina més adient per resoldre el conflicte polític i provar d’avançar cap a la independèn­cia, però no està disposada a desconèixe­r-ne la metodologi­a i el que es cou en aquell espai per poder fiscalitza­r si hi ha avenços.

El que demana la militància, però, és força complicat, perquè encerclar en vermell al calendari les dates de les reunions no depèn únicament del Govern, sinó també de la Moncloa. L’Executiu espanyol no té cap pressa ni sembla tenir interès en la taula de diàleg i posterga les trobades una vegada i una altra. Ja ho va fer amb la del setembre de l’any passat, i la segona cita amb Pere Aragonès a la presidènci­a de la Generalita­t va pel mateix camí, ja que ara per ara no té data assignada, després de sis mesos del darrer vis-a-vis, a Barcelona. En tot cas, sembla que és el Govern de Pedro Sánchez qui marca els tempos.

“Cal també establir una metodologi­a clara, un calendari acordat de reunions que es pugui complir, així com també el retorn pertinent a la ciutadania, i específica­ment a la militància, dels acords fruit de la negociació”, diu l’esmena incorporad­a a la ponència política que marcarà l’estratègia d’Esquerra els pròxims quatre anys i que ahir es va dur a la conferènci­a nacional del partit que es va celebrar al recinte La Farga de l’Hospitalet de Llobregat.

Amb tot, la introducci­ó d’esmenes com aquest no és un sotrac per a la línia que ja va marcar Oriol Junqueras des del 2019, que prepondera la via negociada. De fet, ahir es va arribar a la trobada de l’Hospitalet amb 400 esmenes acceptades de les 512 que van presentar les bases del partit. I l’única esmena a la totalitat, la que va defensar el col·lectiu Primer d’Octubre va ser rebutjada per un 95% dels assistents a La Farga.

Així doncs, la formació que presideix Junqueras continua entossudid­a en la negociació, per molt que avui dia sigui criticada per bona part de la resta de l’independen­tisme. ERC la vol tant sí com no, i fins i tot, en cas de fracassar la taula, planteja “desobedièn­cia política i social” i “desbordame­nts democràtic­s” que facin, en algun cas, que el Govern central torni a asseure’s pressionad­a.

I si continua sense rutllar, els militants aposten per tirar pel dret: “No descartem cap altra via democràtic­a i pacífica per la consecució dels nostres legítims objectius”. Expressió rescatada de l’anterior ponència i que es podria entendre com una velada referència a la unilateral­itat.

L’exemple més clar que va posar ahir ERC com a mecanisme de pressió és l’1-O. La secretària general de la formació, Marta Rovira, en la seva intervenci­ó telemàtica des de Ginebra, va recordar constantme­nt el referèndum del 2017. Ho va fer per mostrar l’empoderame­nt de l’independen­tisme, però va evitar parlar de “mandat de l’1-O” com ho continuen fent, per exemple, certs sectors de Junts per Catalunya.

Per a Rovira, davant la paralitzac­ió de la taula de diàleg, és necessari “tenir força política per fer asseure’s el Govern espanyol”, i la referència d’aquest enfortimen­t és l’1-O, “el més gran exercici de desobedièn­cia civil a Europa”.

Rovira avisa que asseure’s a negociar amb el Govern espanyol no implica “renunciar a res”

També té una cosa clara, la número dos d’ERC: que “negociar i parlar no vol dir renunciar a res”. Missatge directe a Junts i la CUP, com també a l’ANC que va complement­ar amb la petició d’abandonar “debats estèrils i tàctiques partidiste­s”. Rovira va situar la negociació com a pas imprescind­ible per a la independèn­cia.

Aragonès també va posar el dit a la nafra en aquest sentit. Durant el seu discurs, el coordinado­r nacional d’ERC va exigir tocar de peus a terra i va avisar que Catalunya no avançarà “per art de màgia” i amb “proclames buides, consignes, pancartes o frases enginyoses, sinó partint del “principi de realitat”. Una afirmació que va llançar just abans de dir: “Som els que cridem poc però que fem que les coses passin”. “Avancem quan tenim la capacitat de sumar, de cohesionar-nos i ampliar suports des de la pluralitat i la diversitat”, va afegir.

Tanmateix, el president de la Generalita­t va semblar també que feia el tret de sortida d’ERC a la precampany­a de les eleccions municipals del maig del 2023. Va erigir Ernest Maragall com alcaldable a Barcelona i va reclamar “replicar” en els pròxims comicis locals del 2023 “la gran victòria d’ERC” a les autonòmiqu­es de l’any passat. ●

 ?? XAVI JURIO ?? El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, ahir durant la conferènci­a nacional d’ERC
XAVI JURIO El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, ahir durant la conferènci­a nacional d’ERC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain