La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ridícul de l’ambaixador rus

- Màrius Carol

King Vidor, després de l’èxit de Ninotchka, va dirigir el 1940 la pel·lícula Camarada X, que era un producte clarament anticomuni­sta. En una de les escenes, els correspons­als estrangers són convocats d’urgència al Kremlin. Un dels periodiste­s diu: “No els sembla sorprenent convocar la premsa així, d’improvís? Ha d’haver succeït alguna cosa important”. I un altre correspons­al li replica: “Potser el Govern ha decidit que els reporters estrangers vagin amb els ulls embenats, guiats per gossos pigalls, a condició que no resplendei­xi la veritat”.

La veritat és cada vegada més cara i és més complexa, no només perquè les xarxes socials són sovint utilitzade­s per desviar la mirada correcta, sinó també perquè els relats del poder, amb el seu exèrcit de spin doctors, resulten cada vegada més creïbles, la qual cosa no equival que siguin certs. The New York Times va fer el millor anunci que s’ha fet mai en aquest ofici quan, davant els atacs i les desqualifi­cacions de Trump, va utilitzar la nit dels Oscars del 2017 per llançar a l’audiència un spot de 30 segons on proclamava: “La veritat és difícil. Difícil de trobar. Difícil de conèixer. La veritat és més important que mai”.

I davant una guerra, la propaganda fa un pols diàriament als fets irrefutabl­es, fent bona la frase del senador dels Estats Units Hiram Johnson, quan el 1917 va afirmar que la veritat és la primera víctima de la guerra. Però tot i això, guanya batalles i ridiculitz­a els falsaris. Dimecres es va difondre la imatge d’una d’embarassad­a de nou mesos, amb sang al rostre, fugint amb una bossa del bombardeig rus a l’hospital de Mariúpol. L’ambaixada de Rússia al Regne Unit es va afanyar a dir públicamen­t que tot era un muntatge amb una blogaire de productes de bellesa. L’endemà, Mariana Vixeguirsk­aia va donar a llum una nena anomenada Veronika, i la seva imatge abraçant la petita ha fet la volta al món. El ridícul de l’ambaixador rus ha resultat planetari, per més que pot ser condecorat per la seva lleialtat. Sempre podrà argüir, com el comissari Vassilie a la pel·lícula de Vidor, que “no ens ha sortit bé, però almenys ho hem intentat”. ●

El diplomàtic va dir que l’embarassad­a de Mariúpol era un muntatge, poc abans de donar a llum

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain