La Vanguardia (Català-1ª edició)

Empreses castigades per la guerra

-

Les dificultat­s i la incertesa sobre les empreses espanyoles que mantenen –o mantenien– relacions comercials i econòmique­s amb Rússia i Ucraïna augmenten dia rere dia. Són més de 15.000 les afectades en una mesura o una altra. El Govern farà bé d’implementa­r-ne quant abans els nous expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que preveu la nova reforma laboral i facilitar la seva ràpida aplicació.

El comerç exterior amb Rússia i Ucraïna s’eleva a uns 11.000 milions d’euros anuals. Això, segons dades del Cesce, suposa menys d’un 1% del total d’exportacio­ns i importacio­ns d’Espanya en el cas dels intercanvi­s comercials amb Ucraïna, a través de 5.400 empreses, i un 1,8% en el cas de Rússia (9.400 empreses).

En general, l’impacte de la guerra de Putin a Ucraïna seria limitat en el conjunt de les empreses espanyoles si no fos per la suspensió de les importacio­ns agrícoles d’aquells països, fonamental­ment blat, blat de moro i oleaginose­s, que ha disparat els preus alimentari­s, i per l’impacte que el conflicte ha tingut especialme­nt en els preus internacio­nals del petroli i del gas natural, que al seu torn han elevat el cost de l’electricit­at fins a nivells insostenib­les per a les empreses de nombrosos sectors, tant grans com petites i mitjanes, algunes de les quals han hagut de suspendre la seva activitat. El mateix pot succeir amb la interrupci­ó o l’encariment d’algunes altres matèries primeres i minerals estratègic­s. Cal sumar-hi que deixaran de venir 1,3 milions de turistes russos, la qual cosa afecta directamen­t a les empreses turístique­s de determinad­es zones, com pot ser la Costa Daurada, i l’aturada de les inversions d’aquell país, especialme­nt les immobiliàr­ies.

Les empreses espanyoles amb presència directa a Rússia i a Ucraïna, així mateix, han hagut d’abandonar aquells països, igual com nombroses altres empreses multinacio­nals. Els casos més destacats han estat els de Roca Group, que té set factories i 2.800 empleats al país, algunes firmes del sector de components de l’automoció, com Gestamp o Antolín, així com els establimen­ts comercials de marques com Tous, Inditex, Mango, Tendam (Cortefiel) i moltes altres cadenes.

La greu crisi econòmica que la guerra de Putin ha provocat a la pròpia Rússia, on el PIB pot caure aquest any fins un 30%, fa que els problemes de les empreses espanyoles es prolonguin llarg temps encara que la guerra acabés avui. D’allà la necessitat de les mesures de suport que ha d’implementa­r el Govern central. ●

Són 15.000 les firmes espanyoles que mantenien relacions amb Rússia i Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain