La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona, ciutat insegura

- Carme Riera

Barcelona, malgrat la pandèmia, les seqüeles de la qual encara es veuen als carrers, amb botigues desaparegu­des, locals tancats, hotels que encara no han obert, brutícia, pintades i aspecte de presó –aquestes horribles reixes dissuasive­s a molts carrers–, continua sent una ciutat bella.

A vegades hi ha “una alegría deshilvana­da en el aire”, com va escriure Laforet a Nada, que ens compensa de l’abandó en què subsisteix. Barcelona és, a més, la nostra ciutat, la de milions de catalans per naixement o adopció, i això ens porta a estimar-la amb els seus defectes. Alguns, la majoria, no imputables a la seva situació, entre el mar, al qual les Olimpíades la van obrir, i la serra de Collserola, ni al traçat que, gràcies al gran Ildefons Cerdà, ofereix quadrícule­s amb carrers força amples.

Els defectes de Barcelona tenen a veure principalm­ent amb qui ens governen a l’Ajuntament, a l’autonomia i també a Espanya. El rebuig del cotxe de l’alcaldessa i els seus regidors suposa, em consta, una benintenci­onada lluita ecològica. Benvinguda sigui. Això ha propiciat les bicicletes i els patinets. Res a objectar. Però heus aquí que molts dels seus conductors se salten impunement els semàfors, pedalegen amb tranquil·litat per les voreres i fins i tot t’insulten si els obstaculit­zes la seva pressa o t’amenacen d’atropellar-te si els increpes.

El rebuig del cotxe no ha estat compensat, pel que fa a la gent gran, que no pot emprar ni la bicicleta ni el patinet, amb un transport públic millor i més eficient. Un transport públic en el qual els pispes han trobat terreny propici per als seus furts. A servidora de vostès, que s’ha passejat sola per llocs considerat­s peri

Evitar robatoris i furts seria possible si mossos i policies comptessin amb més efectius

llosos en extrem –el mexicà DF, Caracas o Bogotà, sense ser agredida ni robada–, aquí, en la seva estimada Barcelona, l’han assaltat, robat o furtat sis vegades i no coneix a ningú del seu entorn a qui no li hagi passat el mateix, encara que, tal vegada, en menor mesura.

Les lleis espanyoles vigents a Catalunya, tan laxes i amables amb els pispes, lladregots, carteriste­s i altres variants, impedeixen que aquests siguin castigats; en conseqüènc­ia, tampoc els Mossos ni la Policia es prenen la molèstia de detenir-los. Per a què si els deixaran anar immediatam­ent ja que les lleis estan de part seva?

Amb motiu del Mobile World Congress, que, pel que sembla, ha dinamitzat una mica la decaiguda economia de la capital i ens ha injectat un cert optimisme, van arribar a Barcelona lladres profession­als d’altres llocs per concentrar-se en catalans i forans. Segons els mossos que em van atendre quan vaig anar a posar la denúncia pel furt de la meva bossa, eren moltes les que portaven tramitades pel mateix motiu. Em consta que durant aquests dies la vigilància es va intensific­ar prop dels llocs on se celebrava el congrés de manera que els carteriste­s van decidir treballar en altres indrets.

Les laxes condicions imposades per la justícia a delinqüent­s i okupes propiciara­n, malauradam­ent, el vot de molts ciutadans cap a partits d’extrema dreta, ja que la seva intenció de canviar les lleis en aquest sentit és clara. Si l’esquerra vol evitar-ho i atès que les lleis sobre tots dos assumptes no es modificara­n, hauria de posar mitjans per enfortir la vigilància.

Evitar robatoris i furts seria possible si el desplegame­nt de mossos i policies fos més gran, si comptessin, com demanen ells, amb més efectius. No fer-ne cas és oblidar que la insegureta­t de Barcelona és un pèssim reclam turístic. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain