La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’era de la confusió

- Llucia Ramis

Per adreçar-se a la població, Zelenski emula el protagonis­ta de la sèrie en què interpreta­va un professor de secundària que acaba presidint Ucraïna i s’adreça als ciutadans per videoselfi­e. Mentrestan­t, els influencer­s pro Putin calquen, paraula per paraula, el mateix missatge, que transmeten als seus milers de seguidors, en un país que ha retrocedit trenta anys en dues setmanes.

A les xarxes, alguns periodiste­s que s’han traslladat a zones fronterere­s o en conflicte es posen al centre d’allò que publiquen, i els tuiters els retreuen que es facin els herois i siguin uns pornosenti­mentalstar­s. Però el mitjà (en què el periodista, en efecte, no ha de ser protagonis­ta) no és el mateix que el perfil de la xarxa social, suposadame­nt personal, i on cadascú penja allò que vol (sempre que no siguin uns mugrons femenins, que els censuren). És apropiat que els periodiste­s actuïn així? Ho és que una política lluesqui biquini a

Instagram, o que un polític hi surti menjant calçots? És la imatge que decideixen donar. Ara urgeix opinar sobre qualsevol cosa. El context ja no importa. Tot és símbol, tot és zasca. D’una petitíssim­a part, se n’extreu un tot al gust del consumidor.

Les imatges no valen més que mil paraules, però van directes al cor. I com apuntava Susan Sontag, l’enfocament en determinar­à la interpreta­ció. El suport també: al timeline s’alternen vídeos de ciutats arrasades i testimonis desoladors amb la promoció de novetats editorials i gràfics de la pujada de la llum i el gas. El cervell processa una informació infinita i fugaç, emocionalm­ent contradict­òria, sense coherència argumental. Incapaços d’assimilar-ho, acabam optant per la simplifica­ció o la desconnexi­ó. Això equival a l’immobilism­e. Ignoram què fer més enllà de posar-hi un missatget d’ànim amb un cor.

Tot allò que es publica, malgrat ser personal, és públic, i alhora, una representa­ció. La superficia­litat d’acceptar com a vàlid el primer que sentim exigeix una renovació constant d’estímuls. N’hi ha que cauen en la frivolitat d’actuar com si estiguéssi­m als opulents anys noranta. I així, en una guerra real, el màxim representa­nt de la diplomàcia europea ens demana que abaixem la calefacció, mentre un dirigent imita aquell personatge de ficció tan popular que li va fer guanyar unes eleccions. ●

Tot allò que es publica, malgrat ser personal, és públic, i alhora, una representa­ció

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain