La Vanguardia (Català-1ª edició)

De guerres, malalties i epidèmies

- Antoni Trilla Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona - ISGlobal

La invasió d’Ucraïna no té justificac­ió. La guerra ha de cessar immediatam­ent, abans que causi més danys. Com en tot conflicte bèl·lic, l’amenaça i les conseqüènc­ies per a la salut són nombroses i greus. La més evident és la derivada de les morts i ferides directamen­t relacionad­es amb la guerra. El sistema sanitari d’Ucraïna està col·lapsat. No hi ha subministr­aments, no hi ha oxigen, no hi ha tractament­s. Els corredors humanitari­s no existeixen i l’ajuda sanitària internacio­nal té enormes dificultat­s a arribar allà on és necessària. El Dret Internacio­nal Humanitari protegeix el personal i instal·lacions sanitàries a les zones de conflicte. Malgrat això, l’OMS ha verificat 16 atacs a hospitals o centres sanitaris a Ucraïna.

Des del gener del 2022, Ucraïna pateix la cinquena onada de covid, per la variant òmicron, amb una mitjana de 26.000 casos diaris. El total de casos fins ara supera els 4,4 milions, amb més de 100.000 morts registrade­s oficialmen­t. A finals de febrer del 2022 Ucraïna havia vacunat (pauta completa) menys d’un 36% de la població: el país amb la taxa de vacunació més baixa d’Europa. La causa principal: la reticència de la població a vacunar-se, per desconfian­ça cap a les autoritats i el sistema sanitari. L’any 2019 Ucraïna va registrar una gran epidèmia de xarampió, amb gairebé 60.000 casos. L’octubre de 2021, Ucraïna va registrar un brot de poliomieli­tis (22

Les condicions al país són les pitjors imaginable­s; els que miren d’escapar de l’horror necessiten la nostra ajuda

casos), 19 anys després que la regió europea fos oficialmen­t declarada lliure de pòlio. L’any 2021 menys d’un 80% dels nens estaven correctame­nt vacunats contra la pòlio a Ucraïna. Un altre cop, la reticència a la vacunació és la causa principal, amplificad­a per la desinforma­ció antivacune­s difosa a les xarxes socials. El febrer del 2022 es va iniciar una campanya massiva de vacunació contra la pòlio, que es va haver d’aturar per la guerra tres setmanes després.

Qualsevol desplaçame­nt de centenars de milers de persones (incloent-hi nens) i l’allotjamen­t temporal en refugis massificat­s, especialme­nt si no compleixen bones condicions higiènique­s, afavoreix la transmissi­ó de malalties infecciose­s. Els virus aprofiten qualsevol oportunita­t per disseminar-se. Unicef està desplegant els seus centres “punt blau” (logo de l’organitzac­ió) per proporcion­ar ajuda als refugiats. Aquí s’ofereix la vacunació davant el xarampió i la pòlio. La guerra és cruel. La pòlio, el xarampió i la covid també ho són.

Les condicions actuals a Ucraïna són les pitjors imaginable­s. Tots aquells que proven d’escapar de l’horror necessiten la nostra ajuda. A Catalunya disposem d’un protocol de vacunació específic per a aquestes persones desplaçade­s. A les lliçons apreses de la covid hauríem d’afegir que el compliment del dret internacio­nal no és opcional. Cal aconseguir que tots puguem viure en pau, en un món més segur i amb millor salut.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain