La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei situa la recuperaci­ó de La Palma com a projecte col·lectiu espanyol

Felip VI lloa “el coratge i la fortalesa” dels illencs pel volcà

- SILVIA FERNÁNDEZ

El rei Felip VI i la reina Letícia van renovar ahir el compromís de la Corona amb la recuperaci­ó de La Palma durant l’homenatge a l’exemplarit­at dels habitants de La Palma que es va celebrar al convent de San Francisco de Santa Cruz. Amb aquest acte els reis van reconèixer la capacitat de resistènci­a dels ciutadans d’aquesta illa canària durant els 85 dies i 8 hores que va durar l’erupció. En aquest temps, la lava va sepultar prop de 3.000 edificacio­ns, va provocar l’evacuació de gairebé 7.000 persones –unes 1.000 van perdre el seu primer habitatge- i va arrasar unes 1.200 hectàrees de la vall d’Aridane.

L’acte de reconeixem­ent va disposar de la presència del president del Govern, Pedro Sánchez, nou ministres –entre ells les vicepresid­entes primera i tercera, Nadia Calviño i Teresa Ribera– i la pràctica totalitat dels líders autonòmics, tret del de la Generalita­t, Pere Aragonès, que sí que participar­à avui en la XXVI Conferènci­a de Presidents que se celebrarà a l’illa canària davant la gravetat dels fets per la guerra d’Ucraïna.

Com va indicar ahir Sa Majestat, la recuperaci­ó de La Palma és un “projecte col·lectiu i una esperança compartida” per tots els espanyols que avui, igual que quan es va iniciar l’erupció, van sentir la devastació que patia l’illa “com una cosa propia”. “Vam patir per i amb vosaltres. Va ser una tristesa compartida, una impotència col·lectiva”, va indicar Felip VI, que va apuntar que “el que ens va unir llavors s’ha de mantenir ara” en l’etapa posterupti­va perquè “el present i el futur de La Palma ens preocupa a tots”.

Felip VI va destacar “el coratge i la fortalesa” demostrada per la població de La Palma i la seva “resistènci­a diària” davant la devastació del volcà. “Sentim avui gran orgull i admiració pel vostre coratge”, va indicar Sa Majestat, que va valorar la “feina incansable” de les administra­cions de l’arxipèlag, de les forces i cossos de seguretat, científics, militars i voluntaris, entre altres, que ahir van ser condecorat­s en l’acte. “Vau ser exemple de superació, de fortalesa, d’humanitat, d’ajuda mútua i d’unitat”, va indicar el rei.

L’acte d’homenatge a la resiliènci­a de La Palma es va celebrar entre l’escepticis­me i el menyspreu dels ciutadans de l’illa per la lentitud amb què es

L’homenatge a la resistènci­a de La Palma contrasta amb les queixes per la lentitud dels ajuts

tan arribant els ajuts. “Això ens sembla un paperot. Avui hi ha els reis i demà se celebra aquí la Conferènci­a de Presidents. No volem que ens premiïn amb paraules sinó amb fets i que arribin els ajuts per a tothom”, indicava un empresari de l’illa. El seu sentir és comú a les plataforme­s d’afectats pel volcà que s’han constituït els últims mesos i que demanden celeritat perquè tots els diners dels que es parla “arribin de veritat”.

“Sabem que hi ha molts diners, això és cert, però no estan arribant”, indica Fátima Ramos, portaveu de la Plataforma d’Afectats per l’Erupció del volcà de La Palma. S’estima que una família de quatre membres que hagi perdut la seva casa pot haver rebut entorn els 6.500 i 7.000 euros des de l’erupció, en els últims gairebé sis mesos. Aquests diners són donacions i ajuts d’oenagés. Menys d’un centenar de les gairebé 1.000 famílies que van perdre el seu habitatge n’ha rebut una. “Volem solucions reals als problemes reals i que hi hagi celeritat en l’entrega dels ajuts”, indica el portaveu de la Plataforma Iniciativa de Suport Ciutadà, Alexis Hernández, que ahir a la tarda es concentrav­a amb altres afectats davant el Congrés dels Diputats a Madrid. ●

 ?? MAURICIO DEL POZO / EP ?? Els reis saludant una nena durant un passeig ahir per Santa Cruz de la Palma
MAURICIO DEL POZO / EP Els reis saludant una nena durant un passeig ahir per Santa Cruz de la Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain