La Vanguardia (Català-1ª edició)

La conjura dels agregats

L’històric cinema Spring de Sarrià va acollir el 5 de juliol del 1914 una trobada de representa­nts de tots els municipis annexionat­s a Barcelona anys enrere per abordar com podien recuperar la seva autonomia

- RAÚL MONTILLA

La crònica de La Vanguardia del 6 de juliol del 1914 comença així: “Al local de l’Spring Cine, de Sarrià, va començar ahir poc després de les onze del matí el míting organitzat pel grup Pro Sarrià, en intel·ligència, amb elements de les diferents barriades de Barcelona agregades a la capital, per tractar la descentral­ització administra­tiva dels suburbis agregats, en forma que aquests puguin ser objecte de les moltes millores que venen de gust, i al mateix temps de la conservaci­ó dels municipis del pla de Barcelona actualment subsistent­s”.

Al cinema Spring aquest 5 de juliol del 1914 es reuneixen veïns de Sarrià i dels municipis annexionat­s a Barcelona les dècades anteriors per defensar la seva autonomia i reclamar la creació de la mancomunit­at de Barcelona. Han passat 17 anys de l’annexió de les poblacions de Gràcia, Sant Andreu del Palomar, Sant Gervasi de Cassoles, Sant Martí de Provençals o Santa Maria de Provençals, a més de les Corts de Sarrià. D’Horta, tan sols deu. No totes les agregacion­s van ser volgudes i els antics municipis, i especialme­nt les seves elits, consideren que han perdut més del que han guanyat. Sarrià encara és lliure: falten set anys perquè, per decret i amb una forta oposició, es converteix­i en un tros de Barcelona, una pèrdua indesitjad­a de la seva independèn­cia de la qual aquest any es commemora un segle. El 1914 no és Barcelona, però perquè fa dècades que resisteix per no ser-ho.

“En aquell moment s’està fent una nova llei municipal, hi ha moviments... D’aquí s’explica aquest acte que, d’altra banda, són recurrents a Sarrià des de l’any 1897 per mostrar la seva resistènci­a a l’annexió”, explica l’historiado­r Carles Puigferrat.

Una conjura a l’Spring, que és una prèvia de tot el que passarà l’any 1921 quan, ja per decret i aprofitant una profunda crisi del govern central, s’executarà l’annexió de Sarrià per part de Barcelona com desitjaven les elits de la capital.

A l’acte d’aquell any 1914 hi van representa­nts de Sant Andreu, de les Corts, de Sant Martí de Provençals, de la barriada de Sant Gervasi, del Foment dels interessos de Sants o el Gremi de propietari­s de Gràcia... Organitzat per la Junta pro Defensa de l’Autonomia municipal de Sarrià, compta també amb un ampli desplegame­nt d’entitats d’aquesta població.

El primer a prendre la paraula va ser el representa­nt de Sant Andreu per protestar “que es tractés d’esclavitza­r Sarrià agregant-lo a Barcelona” i queixar-se de l’abandoname­nt de les barriades des que s’havia fet l’annexió el 1897. Tot seguit, des de Sants alertaven de l’augment de les tarifes de contribuci­ó “tres o quatre vegades major, els impostos de claveguere­s, construcci­ons...” i tot sense la “menor compensaci­ó”. Des de les Corts descrivien la seva actual situació com un matrimoni d’una pubilla que el seu marit “havia resultat jugador”; mentre que el Gremi de Propietari­s de Gràcia no dubtava a qualificar l’Ajuntament de Barcelona de “padrastre”, afirmant que “els obrers agrairien molt més que els milers de pessetes que inverteix l’Ajuntament en la construcci­ó de parcs es destinessi­n a ampliar el capítol destinat a beneficènc­ia”.

Impera el descontent­ament. “Realment hi va haver una pujada de la pressió fiscal”, apunta Carles Puigferrat. Tan sols tres dies abans del míting de l’Spring, a la veïna Barcelona, havia accedit a l’alcaldia el liberal conservado­r Guillem de Boladeres en substituci­ó del seu company de partit Joaquim Sagnier, germà del prestigiós arquitecte creador l’edifici de la duana o del palau de justícia. La trobada era tot un avís per al nouvingut.

“A Sant Martí abans no hi havia administra­ció, però avui tampoc no n’hi ha; abans no hi havia neteja, però avui no es coneix l’escombra pública”, es queixava el representa­nt d’aquest municipi que va arribar a ser conegut com el Manchester català. En nom de la “barriada de San Gervasio”, Cayetano Pareja afirmava que Sarrià “està assetjada pels seus enemics”, en referència de Barcelona i posava com a exemple Londres “constituït per 28 ajuntament­s independen­ts”, advocant per la constituci­ó d’una Mancomunit­at Barcelonin­a després que s’hagués constituït la Mancomunit­at de Catalunya.

“Però això va ser una cosa que no va prosperar, va ser únicament una idea que no va prendre forma: la mancomunit­at de municipis del pla de Barcelona”, explica Carles Puigferrat.

Una trobada en el cinema Spring que va concloure amb la intervenci­ó de diversos representa­nts de Sarrià i amb unes aplaudides conclusion­s en les quals es feia pinya amb l’Ajuntament d’aquesta població i, també, se li animava a estudiar “l’oportunita­t i conveniènc­ia d’efectuar les feines preparativ­es per formar una mancomunit­at municipal amb Barcelona, Sarrià i els altres antics pobles ja agregats”.

Els congregats que es van dirigir d’allà a les Cases consistori­als de Sarrià on van ser rebuts per l’alcalde Joaquim Margenat. “Va acabar l’acte amb nombrosos aplaudimen­ts i visques a l’autonomia municipal”, subratlla La Vanguardia d’aquell 6 de juliol del 1914. “Va ser el mateix recorregut que es faria en el míting del 1921 en contra de l’agregació quan aquesta es va aprovar per decret”, sentencia l’historiado­r. La conjura dels agregats. ●

Des de Sant Andreu es va denunciar el desig de Barcelona “d’esclavitza­r” els municipis limítrofs

Els representa­nts de les abans poblacions es van queixar de l’augment fiscal i la falta de serveis

“Abans no hi havia neteja, però avui no es coneix l’escombra pública”, es van queixar des de Sant Martí

L’acte va acabar amb el suport als amfitrions i amb la petició d’una mancomunit­at barcelonin­a

 ?? UANAU
C SLOOAOO / L S ?? Imatge de la sala plena d’assistents en aquesta històrica trobada a favor d’una mancomunit­at barcelonin­a
El cen en
Sarrià commemora aquest any la indesitjad­a annexió de què hi ha abundant documentac­ió a l’arxiu del districte, com l’acta del cinema Spring, així com la comunicaci­ó per decret de la seva pèrdua d’autonomia.
UANAU C SLOOAOO / L S Imatge de la sala plena d’assistents en aquesta històrica trobada a favor d’una mancomunit­at barcelonin­a El cen en Sarrià commemora aquest any la indesitjad­a annexió de què hi ha abundant documentac­ió a l’arxiu del districte, com l’acta del cinema Spring, així com la comunicaci­ó per decret de la seva pèrdua d’autonomia.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain