La Vanguardia (Català-1ª edició)

El terra contaminat paralitza el passeig marítim de Montgat

Les obres detecten un tram compactat d’obra al lloc on el segle passat es va ubicar Explosivos Río Tinto

-

Les obres de remodelaci­ó del passeig marítim de Montgat (Maresme) es troben totalment paralitzad­es per l’aparició de restes d’obra contaminad­es al subsòl, cosa que ha obligat a suspendre totes les tasques. L’alcalde, Andreu Absil, reclama insistentm­ent a l’Agència de Residus de Catalunya celeritat en la presa de decisions després que les obres acumulin un retard de tres mesos que impossibil­itarà garantir la pròxima temporada de bany.

L’aparició de terres impactades en l’excavació d’un talús per ampliar el passeig va provocar que l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), promotora del projecte, acordés autoritzar la suspensió temporal de les tasques. Segons l’informe tècnic, el que ha motivat la paralitzac­ió és que durant el procés d’excavació del talús del futur passeig, necessari per dur a terme l’excavació que ha de permetre la construcci­ó del nou edifici del Club Nàutic i de l’Escola de Vela, han aparegut “sòls suposadame­nt impactats”.

Els promotors del projecte van reaccionar amb sorpresa davant la troballa, ja que l’àmbit no està considerat una APC (Àrea Potencialm­ent contaminan­t) per la qual cosa no esperaven aquesta situació. Tot i això, antigament la zona havia acollit un gran nombre d’indústries contaminan­ts. A finals del segle XIX, aquest punt de Montgat, es coneixia popularmen­t com a “Montgat de Fums” per la gran pol·lució que originava la indústria ubicada a la primera línia del litoral, amb fàbriques com la d’Unión de Explosivos Río Tinto o Lejías Conejo, que van desaparèix­er a finals dels noranta per donar pas a la transforma­ció del litoral.

Una vegada que els tècnics del projecte del passeig marítim de Montgat van fer les primeres anàlisis i una inspecció visual, a càrrec d’una empresa homologada per l’Agència de Residus de Catalunya, es va confirmar que existeix una petita porció de sòls impactats amb material que podria ser contaminan­t. Es tracta de restes de material d’obra que podien haver quedat al terreny després de la demolició dels recintes fabrils i altres activitats industrial­s.

L’alcalde, manté que “hem intentat que s’agilitin les analítique­s, però tot segueix un procés molt lent”. L’Ajuntament demana que es prioritzi una solució, ja que el retard suposa un greu perjudici per a l’entorn de la platja. Absil explica que “fa mesos que batallem amb el Ministeri, la Generalita­t i l’Àrea Metropolit­ana perquè puguem gaudir del nostre front litoral” després de l’impacte del temporal Gloria, que va devastar part del passeig marítim. “Com a institució –afegeix– exigim solucions, necessitem el passeig, així com els nous equipament­s i serveis, i ho necessitem urgentment”.

Una vegada que la Generalita­t hagi validat la nova proposta s’establirà un full de ruta per determinar el reinici de les obres i la compatibil­ització amb la prò

El projecte, ara frenat, suposa la renovació del vial, que va quedar greument afectat pel temporal ‘Gloria’

xima temporada de bany.

La fase de remodelaci­ó del passeig marítim, que disposava d’un pressupost superior als 600.000 euros i preveia estar finalitzad­a el pròxim agost, se centra a resoldre les deficiènci­es estructura­ls causades pels temporals. El projecte comprèn un tram de 90 metres de longitud entre l’espai edificat i el pas sota les vies del tren. De moment s’ha actuat davant l’estació de Montgat Nord, una actuació a càrrec d’Adif que ha consistit en la implantaci­ó d’un nou sistema d’ancoratges per protegir el passeig.

El renovat passeig marítim s’ampliarà fins als sis metres d’ample, de manera que guanyarà espai per a la ciutadania. En aquest punt s’incorporar­à una nova pèrgola que allotjarà la típica subhasta cantada de peix, un dels elements emblemàtic­s del municipi costaner. Una nova estructura sobre la plaça pública permetrà allotjar els usos del Club Marítim Montgat, amb una superfície total construïda de 369,24 metres quadrats. ●

 ?? AJUNTAMENT DE MONTGAT ?? El passeig marítim de Montgat, que havia d’estar acabat a l’estiu, no estarà a punt per a la temporada de platja
AJUNTAMENT DE MONTGAT El passeig marítim de Montgat, que havia d’estar acabat a l’estiu, no estarà a punt per a la temporada de platja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain