La Vanguardia (Català-1ª edició)

El seu torn, consellera

- Lluís Sans President de l’Associació del Passeig de Gràcia

Des de fa quatre anys, el principal problema dels barcelonin­s és la insegureta­t. Ho reflecteix, insubornab­le, el baròmetre municipal. Efectivame­nt, en el bienni previ a la pandèmia Barcelona va batre rècords i es va coronar com la ciutat d’Espanya amb més nombre de delictes per habitant. La Generalita­t de Catalunya va prendre bona nota i, després d’un parèntesi de set anys, es van reactivar les promocions de Mossos d’Esquadra. A més, es va millorar ostensible­ment la coordinaci­ó amb la Guàrdia Urbana i amb la Policia Nacional. L’Ajuntament, per la seva banda, també ha anat incrementa­nt anualment la plantilla de la policia municipal. El resultat ha estat palpable: han augmentat les detencions i hi ha molta més pressió policial sobre els delinqüent­s.

Tot i això, el sistema continua fallant per la baula més feble: l’administra­ció de Justícia. La llei estableix que els judicis per delictes lleus –els furts de menys de 400 euros, per exemple– s’han de celebrar en deu dies (per això també se’ls denomina judicis immediats). El 2018 es feien al cap d’11 mesos. Per aturar aquesta problemàti­ca, el Departamen­t de Justícia de la Generalita­t, d’acord amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va habilitar un segon jutjat per a aquests delictes. Va ser un encert: els assenyalam­ents van baixar aproximada­ment als deu dies preceptius. Tot i això, el setembre de l’any passat, el Departamen­t va decidir suprimir aquest segon jutjat especialit­zat i va al·legar un descens de la criminalit­at durant la pandèmia. La reactivaci­ó econòmica es comença a notar, els delictes tornen a augmentar i també la demora en la celebració dels correspone­nts judicis: ja ens acostem als tres mesos i l’espera no deixa d’allargar-se.

També els judicis ràpids, en què se substancie­n delictes greus i menys greus com els robatoris amb violència a la via pública, es veuen afectats per la lentitud judicial. En aquests moments, tot i que la llei preveu que es facin en 15 dies, s’estan fent al cap de més d’un any de la comissió del delicte. En alguns casos fins i tot, es dona la paradoxa que els judicis ordinaris se celebren abans que els ràpids.

Aquesta tardança a l’hora de fer els judicis no ha passat desaperceb­uda als amants de l’aliè. La delinqüènc­ia multireinc­ident i profession­al es desplaça de cap a cap del continent: quan acumulen moltes causes en un lloc, se’n van a un altre. Una justícia lenta els facilita molt la feina com també la facilitat amb què es pot ocupar pisos de manera il·legal.

Dotar de mitjans els nostres jutjats és competènci­a de la Generalita­t, si bé l’ha d’exercir en coordinaci­ó amb el Consell General del Poder Judicial. Recentment s’han aprovat els pressupost­os del Govern per al 2022. La despesa total creix un 18,6%; en el cas del Departamen­t de Justícia, l’increment és amb prou feines d’un 4%. És necessari dedicar més recursos a la lluita contra la delinqüènc­ia.

Alhora, el Govern no ha de permetre que les discrepànc­ies que el poguessin enfrontar amb el CGPJ acabin entelant el seu deure de servei als ciutadans. La principal preocupaci­ó dels barcelonin­s mereix resposta. Consellera, ara és el seu torn.

La tardança a celebrar els judicis no passa desaperceb­uda als amants de l’aliè

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain