La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els malvats també triomfen

Hollywood troba un filó inspirant-se en els tecnològic­s de mala conducta

- FRANCESC PEIRÓN

Els dolents de pel·lícula eren, en general, individus malcarats i de pitjor aspecte. Malfactors o harpies. La seva culpa estava esculpida al seu rostre indiferent­ment, fossin un home o una dona.

El seu paper, sempre secundari, consistia a subratllar l’heroïcitat del bo a la seva lluita contra l’imperi del crim.

Però vet aquí que Hollywood, el gran creador d’estereotip­s, ha trobat el filó d’un nou gènere en apostar fort pels emprenedor­s tecnològic­s maleïts, els que van sorgir com a innovadors i que darrere hi amagaven un malvat.

La indústria més gran de l’entretenim­ent fa seu, com a pràctica de negoci, això de tant és que parlin malament si parlen d’algú. És la confirmaci­ó que la conducta negligent també ven.

És l’altra cara de Silicon Valley, terreny ja propici a conrear la cobdícia a mercè de la modernitat. En lloc de tecnocracs, aquests són casos del que es defineix com a tecnocrac, un lleu canvi lèxic que suposa una profunda transforma­ció en el significat.

Travis Kalanick (fundador d’Uber), Elizabeth Holmes (alma mater de Theranos) i Adam Neumann (cocreador de WeWork) s’apunten a la frase del novel·lista gal·lès Gwyn Thomas: “La bellesa és en el caminar, ens traeixen les destinacio­ns”.

Tots tres coincideix­en a la pantalla i ho fan no per haver transitat el camí de la glòria pública que van obtenir al seu dia, sinó per la desastrosa destinació que van assolir. De triomfador­s a pàries.

Les seves tribulacio­ns han arribat a l’streaming gairebé alhora. A Super Pumped (Showtime/ Movistar+), Joseph GordonLevi­tt encarna l’ascens i caiguda de Kalanick. Amanda

Seyfried es posa a la pell de Holmes, recentment declarada culpable per frau als seus inversors, a la sèrie de The Dropout (Hulu/Disney). I Jared Leto dona vida al “descalç” Neumann a WeCrashed, que s’estrena a Apple TV la setmana vinent.

Aquest gènere va arrencar el 2010 amb l’estrena del film La xarxa social, pel·lícula biogràfica dirigida per David Fincher, amb guió d’Aaron Sorkin. “No soc una mala persona”, diu Jesse Eisenberg, que interpreta el protagonis­ta, Mark Zuckerberg, el pare de Facebook.

Allò va ser una premonició. El retrat de Zuckerberg, que va escriure Sorkin després d’entrevista­r els amics de l’emprenedor, era el d’una persona ambiciosa i sense escrúpols, que va engegar al seu dormitori de Harvard el que després es convertiri­a en la mare de totes les xarxes socials amb l’única finalitat de classifica­r sexualment les companyes de la universita­t.

Hi va haver els qui van assegurar llavors que el retrat era despietat en excés. El transcurs del temps els ha tret la raó.

“Passats dotze anys, l’ambivalènc­ia cap als titans tecnològic­s s’ha resolt. El nou consens és que, de fet, hi ha alguna cosa malament en aquestes persones”, afirma Amanda Hess a The New York Times.

Les històries d’Uber (servei de transport), de Theranos (el laboratori màgic per fer anàlisi a casa) i WeWork (una oficina a qualsevol racó) estan compostes per idèntics elements: principis humils, el moment eureka

A la pantalla coincideix­en les sèries sobre l’auge i caiguda dels fundadors d’Uber, Theranos i WeWork

Aquest gènere es va iniciar el 2010 amb el film ‘La xarxa social’ sobre Mark Zuckerberg i Facebook

(Ahà!), discursos motivacion­als a equips amb excés de feina, un negoci rodó i diners foscos, mode tirà, fundadors tornant contra els socis i socis que es giren contra els fundadors.

En totes aquestes recreacion­s, les figures centrals van propiciar que elles mateixes s’autoengran­dissin comparants­e amb Steve Jobs. El cofundador d’Apple, mort l’octubre del 2011, sempre ha estat considerat com el gran referent de l’empresari tecnològic.

Una dècada després de la seva desaparici­ó s’ha demostrat que els suposats successors no eren més que impostors, o això se’n desprèn d’aquests serials.

Potser el pròxim sigui Bill Gates, cofundador de Microsoft, després de divorciar-se i transcendi­r els seus adulteris i la seva amistat amb el pervers Jeffrey Epstein. ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Barcce eo n cRc ?? El bo i els dolents El re!erent que ha deixat Steve Jobs (Apple) l’han volgut ocupar perversame­nt emprenedor­s com Mark Zuc" kerberg (#ace" book)$ Adam %eumann (&e" &ork)$ Eli'abeth (olmes ()hera" nos) o )ravis *alanick (+ber)
Barcce eo n cRc El bo i els dolents El re!erent que ha deixat Steve Jobs (Apple) l’han volgut ocupar perversame­nt emprenedor­s com Mark Zuc" kerberg (#ace" book)$ Adam %eumann (&e" &ork)$ Eli'abeth (olmes ()hera" nos) o )ravis *alanick (+ber)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain