La Vanguardia (Català-1ª edició)

La censura a Rússia salta dels mitjans a les xarxes socials

Els periodiste­s independen­ts intenten refugiar-se en els mitjans 2.0 després de patir intervenci­ons i amenaces als canals i les cadenes convencion­als

- JOSEP LLUÍS MICÓ

Els usuaris de Facebook i Twitter a Rússia es van adonar que l’accés a aquestes dues plataforme­s socials estava restringit tres dies després de la invasió d’Ucraïna. Cap de les dues pàgines no es carregava correctame­nt, cosa que va disparar les sospites de censura. Amb aquesta maniobra, les autoritats pràcticame­nt deixaven els mitjans audiovisua­ls independen­ts sense alternativ­a per informar sobre el que estava passant.

Després del bloqueig que patien en els seus suports habituals, havien recorregut a les xarxes 2.0 per denunciar l’atac a Ucraïna i l’obstrucció al seu dret a explicar el que estava passant. Aquella jornada el cos executiu federal rus responsabl­e del control i la supervisió dels mitjans, Roskomnadz­or, havia enviat una carta a una desena d’empreses periodísti­ques per advertir-los que el seu accés seria “limitat” si no eliminaven allò que, a parer seu, eren “notícies falses”.

Ekho Moskvi, Dojd, Meduza i Nóvaia Gazeta formaven part dels damnificat­s, com també el servei en rus de la corporació pública britànica, BBC, i l’alemany Deutsche Welle. A la missiva s’exigia igualment que els canals eliminessi­n qualsevol contingut sobre Ucraïna que no estigués en la línia del preconitza­t pel Govern rus.

Des que el president, Vladímir Putin, va ordenar l’ofensiva contra aquest país veí, als mitjans se’ls ha prohibit parlar de “guerra”. Si hi ha bombardejo­s sobre ciutats, pel Kremlin es tracta simplement d’“operacions especials”. Quina opció tenien els periodiste­s que volien fer la seva feina sense intromissi­ons d’aquesta envergadur­a? Doncs sortir a internet.

La maniobra era arriscada, perquè les autoritats no han dubtat a sancionar els que s’han resistit a adherir-se a aquesta directiva. Una de les cadenes de ràdio amb més tradició a Rússia, Ekho Moskvi, va ser tancada per les acusacions de la Fiscalia, que els atribuïa “proclames per a activitats extremiste­s i violentes” i la difusió d’informació “deliberada­ment falsa”, com va admetre la seva junta.

Va passar el mateix amb Dojd, molt popular entre el públic dissident, malgrat que aquesta vegada els responsabl­es confiaven que fos una clausura “temporal”. Cap material no s’ha salvat de la persecució: la cobertura de protestes, els articles d’opinió d’activistes contraris a Putin... Krim. Realii, finançat pel Congrés dels Estats Units, i Current Time TV, projecte afiliat a Radio Free Europe, van sucumbir pel mateix motiu.

El president d’aquest segon mitjà, Jamie Fly, va assegurar a Twitter que no complirien amb la imposició de l’Executiu de Putin. L’editor en cap d’Ekho Moskvi, Aleksei Venediktov, va rebutjar les imputacion­s perquè “no se sustentave­n en cap evidència”, de manera que va afegir que eren “infundades i ofensives tant per als periodiste­s com per als ciutadans de Rússia”.

I on va obtenir més ressò aquesta proclama a favor de la llibertat d’expressió? Doncs ni a la televisió ni a la ràdio, ni als diaris ni a les revistes, sinó al web. Sigui com sigui, l’editor en cap de Dojd, Tíkhon Dziadko, va acabar abandonant la nació perquè temia seriosamen­t per la seva seguretat. Part del personal de la companyia va seguir el seu exemple. El mateix Dziadko va assenyalar a Telegram que els seus comptes a les xarxes convencion­als ja havien estat boicotejat­s. ●

Una de les cadenes russes de ràdio amb més tradició va ser tancada per informació “deliberada­ment falsa”

 ?? - / AFP ?? Periodiste­s treballant a la ràdio Ekho Moskvi
- / AFP Periodiste­s treballant a la ràdio Ekho Moskvi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain