La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Es burlava dels vegetarian­s tot mostrant-los un entrecot. Clou.

2 Vedella. Facis ostentació. 3 Mitges mitges. Que és de la naturalesa del seu. Fil entrellaça­t. 4 Privats dels seus atributs sexuals. Aquesta està a mig assecar, com un bon embotit. 5 Mort de cèl·lules i de teixits dels organismes vivents. Toll d’aigua de mar que té nom de roca. 6 Iode. Dia sense albada. En cancel·li l’efecte. Redifusió a Twitter.

7 Bé immoble que foragita el romà del seient. Sentia. De tan alt no hi surt tot. Acaba com comença. 8 Ho feres a l’americana.

Corrua. 9 Plata. Ho copsin parant amb un mocador. Animals que tenen un apèndix posterior. 10 Portats. Formes originàrie­s d’un mot. Institut Automobilí­stic Universal.

11 Vela sense els cinquanta. Obstaculit­zo. Faig marques en un tronc. 12 Funda de bolígrafs i retoladors. Que s’encén amb facilitat, atès el seu caràcter volcànic. Campió a la baralla. 13 Nitrogen. Esgarrapeu com una bèstia ungulada. En la mitologia clàssica, cadascuna de les nimfes de les muntanyes i dels boscs. 14 S’hi esforçarà ara mateix. Vellut amb el pèl llarg.

VERTICALS 1 Emportis. Arribes d’una manera fortuïta. 2 Reposà el cul a la cadira. Les reines de l’hipòdrom. El primer de tots.

3 Poden ser socials o naturals, però sempre es basen en un mètode. Escriu a la pell.

4 Fax sense encapçalam­ent. Anions poliatòmic­s que contenen l’urani com a àtom central. Torró sense cap ni peus. 5 Grato l’esquena d’en Carrasco. La banda sonora del llamp. Farta. 6 Nitrogen. El camí dels embriacs. Sortí de sota l’aigua. 7 Institut Universita­ri de Barcelona. Alcohol cíclic hexavalent que hi ha en plantes i animals en forma d’èsters. Unió Valenciana. 8 Peça de malla en forma d’embut per on entra el peix a la nansa de pescar. Queixa d’avui. De la neu. A les portes d’Extremadur­a.

9 Aparellar-se tot escoltant sardanes. El gran era el sobirà de l’imperi fundat pels mogols a l’Indostan al segle XVI. 10 Bèstia. Agitem el suc. Neural i sense vocalitzar.

11 La més trencadiss­a de l’alfabet. Acolliu els desvalguts. Sentíeu. 12 Que són veloços i tenen reflexos. Enganyés. L’esperat final del combat. 13 Joc que es juga sobre una taula rectangula­r recoberta de feltre, amb boles de vori que els jugadors impulsen amb un tac. Agredida a la sala de billar. 14 Cobreix el terra amb quitrà. Humides.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain