La Vanguardia (Català-1ª edició)

El compromís de ‘La Vanguardia’: un periodisme que construeix

El diari llança una nova campanya en què es reafirma com a mitjà “constructi­u”

- PAU R. URQUIDI

Dijous, durant una trobada de periodiste­s amb subscripto­rs, un lector aixecava la mà per preguntar-li a John Carlin sobre com veia la premsa espanyola davant l’anglosaxon­a. El periodista anglès li va contestar que La Vanguardia, a diferència d’altres mitjans, podia fer bandera de la pluralitat.

Sens dubte aquesta és la senya d’identitat d’aquesta capçalera centenària. Allunyada de les trinxeres ideològiqu­es, el nostre propòsit ha estat sempre que siguin els seus lectors els que formin la seva pròpia opinió dels fets després d’escoltar totes les veus. El soroll, els biaixos i la desinforma­ció són eines de divisió. Només el periodisme amb ànima “constructi­va i en clau positiva”, com va afirmar el director del diari, Jordi Juan, a l’anterior trobada amb els subscripto­rs de fa un mes, pot ajudar a crear una realitat més lliure, justa i en la qual capiguem tots.

Sota el lema “El periodisme que construeix”, la nova campanya de La Vanguardia és un al·legat a favor de la pluralitat informativ­a, la informació de qualitat i el periodisme seriós i responsabl­e. Un periodisme capaç de construir una societat crítica, formada i informada, allunyada de la confrontac­ió i de l’ús partidari de la informació. Una campanya senzilla i directa que defensa la necessitat de conèixer i entendre els diferents punts de vista i actituds dins d’una societat plural i democràtic­a, i que torna a incidir en els valors que subjecten i mouen el nostre diari.

La campanya, ideada per Casanova Agency, centra el seu protagonis­me en impactants fotografie­s d’actualitat. La imatge dels principals representa­nts polítics nacionals de diferents posicions ens parla de les diferents veus de la nostra política; John Biden i Xi Jinping represente­n les cares d’una mateixa moneda en el pla internacio­nal, i la invasió russa d’Ucraïna entra amb força amb la imatge d’una nena alçant el lema “Stop War” per sobre de les visions partidiste­s d’orient i occident.

Reforçant aquesta idea de pluralitat i de la nostra visió d’un periodisme capaç de construir una societat que ens faci avançar, la campanya torna a incidir en els valors de La Vanguardia ja presentats a la campanya anterior. La preocupaci­ó per la por ambient i la sostenibil­itat, la ciència i la investigac­ió com a motor de progrés, el desenvolup­ament dels pobles i la garantia d’un futur en l’àmbit global, i la defensa de la llibertat i la diversitat. Objectius tots de la nostra manera de fer periodisme, de la nostra feina diària cap al futur que desitgem.

La campanya “El periodisme que construeix” es podrà veure a la televisió, web, xarxes socials i es podrà escoltar a través de les ràdios. Un esforç comunicati­u més necessari que mai. El nostre estil de vida desbordant de llibertat està amenaçat. La propaganda, les falòrnies, i la manipulaci­ó són armes de guerra que persegueix­en dirigir la nostra opinió perquè creguem en una única veritat, però també, i això és molt més perillós, incrementa­r la desconfian­ça en tot i en tots perquè no creguem en res. Avui més que mai ens reafirmem en allò que ens ha portat fins aquí: el periodisme de qualitat, serè i responsabl­e. ●

‘La Vanguardia’ practica un periodisme a favor de la pluralitat i allunyat de la confrontac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain