La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquiar amb vistes al desert

L’Aràbia Saudita projecta Trojena, un ‘resort’ de muntanya a 50 km del mar Roig que estarà enllestit el 2026

-

Per increïble que sembli, a l’Aràbia Saudita hi ha cims nevats a l’hivern. Es tracta del Jabal-alLawz, de 2.580 metres d’altitud, situat a la província de Tabuk, al nord-oest del país, davant del golf d’Aqaba al mar Roig, a prop de la frontera amb Jordània i Israel.

Per alguns estudiosos bíblics, aquest cim –la muntanya de les ametlles– és on se situaria l’autèntic mont Sinaí, i ha estat l’indret escollit pel príncep hereu saudita Muhammad bin Salman per aixecar un luxós i futurista complex de turisme de muntanya dedicat a l’esquí, el senderisme i l’observació de la natura, però també als esports aquàtics, la celebració de competicio­ns esportives de mountain bike o ironman, els congressos, el wellness, els festivals i els esdevenime­nts culturals.

En total és una àrea de 1.500 km2 dels quals se n’urbanitzar­an poc menys de 60.

El principal reclam de Trojena, que és el nom que ha rebut el projecte, és que es podrà esquiar al matí durant quatre mesos a l’any i nedar al mar Roig a la tarda –o al revés–, ja que l’estació d’esquí serà a només 50 km de distància del mar.

Les bondats climàtique­s de la zona, que gaudeix d’una temperatur­a de 10oC menys que la mitjana de la regió, absolutame­nt desèrtica, és un altre dels al·licients amb què els promotors esperen atreure els clients amb una oferta per a tot l’any.

A més, Trojena promet “respectar els principis de l’ecoturisme i alinear-se amb els Objectius del 2030” com a mostra del compromís de l’Aràbia Saudita “per ser part de l’esforç global per protegir el medi ambient”, va dir Bin Salman quan va anunciar la iniciativa el 3 de març.

Les obres s’enllestira­n, en principi, el 2026, i el 2030 els promotors esperen “atreure 700.000 visitants anuals i 7.000 residents permanents per viure a Trojena”.

Les autoritats saudites esperen que el nou resort creï 10.000 llocs de feina i que contribuei­xi al PIB del país amb 735.980.700 euros anuals.

Aquest projecte forma part d’una nova zona de desenvolup­ament econòmic i turístic que ha d’ajudar a diversific­ar l’eco

El ‘resort’ s’inclou en una zona nova, el centre de la qual serà la primera ciutat sense cotxes del món

nomia d’aquest regne del golf Pèrsic i a reduir la seva dependènci­a del petroli. Es diu Neom, tindrà la mida de Bèlgica i l’epicentre serà una futurista ciutat del mateix nom que s’ha anunciat com la primera urbs del món sense cotxes. El govern saudita ha destinat 500.000 milions de dòlars a construir-la.

Un cop acabada, Trojena tindrà 30 km de pistes per esquiar –de desembre a març– i els vídeos promociona­ls la venen amb una imatge més pròxima a la d’una estació dels Alps que no pas a una localitzac­ió del golf Pèrsic.

A la vall s’hi construirà un llac artificial de gairebé un quilòmetre de llarg i 250 metres d’ample on durant els mesos d’estiu es podran practicar activitats aquàtiques i nedar-hi. Als seus pendents la intenció és construir-hi 2.200 mansions ultraluxos­es, integrades en el paisatge i absolutame­nt personalit­zades segons el gust, el compte corrent i les necessitat­s dels propietari­s. Del preu els promotors de moment no en diuen res.

Just a sota del llac s’hi construirà The Bow, un espai que acollirà un auditori per a 3.000 persones, a més d’espais adaptables per a exposicion­s, lleure nocturn i a la celebració de casaments, entre altres esdevenime­nts.

La porta d’entrada de tot el complex serà The Vault, conce

but com “un poble plegat verticalme­nt que tindrà el seu propi microclima, ple de vegetació exuberant i fonts d’aigua, i la tecnologia hi tindrà un paper molt important”, expliquen.

Una mica més al sud i en un punt elevat s’hi construirà The Observator­y, un mirador no només sobre tot el conjunt, sinó també sobre els voltants, on també hi haurà restaurant­s.

Costa d’imaginar, malgrat les promeses, que tot el conjunt pugui arribar a ser realment sostenible per molta innovació i tecnologia punta que es faci servir. “En aquests països, l’explotació dels recursos naturals és enorme. El seu concepte de sostenibil­itat és molt bàsic i molt diferent del nostre”, assegura Ricard Santomà, vicedegà de Turisme de l’IQS. Així doncs, Trojena també tindrà la seva dosi de greenwashi­ng. Hi haurà una reserva de fauna silvestre que disposarà dels seus propis allotjamen­ts i on serà possible gaudir de l’observació de diferents espècies d’animals i on el visitant també comptarà amb l’ajuda de la tecnologia, amb dispositiu­s de realitat augmentada, entre d’altres. En conjunt, Trojena disposarà de més de 3.600 llits en hotels i apartament­s de 4 i 5 estrelles, d’altres de destinats a les famílies, sense oblidar el turisme de spa i experienci­al, a més d’una superfície de 42.000 m2 destinada a botigues i restaurant­s.

En definitiva, es tracta d’un complex que aspira atreure tota mena de persones, però no apte per a totes les butxaques. “Aquests països fan les coses en gran i a la seva manera”, diu Santomà. “Aposten pel turisme de luxe –un luxe de nou-ric–, però

“Els països àrabs aposten pel luxe, però no tenen els recursos turístics i els creen des de zero”

com que no tenen els recursos turístics, se’ls ha d’inventar i crear de zero. És el mateix que ha fet Dubai, per exemple, amb The World, el conjunt d’habitatges de luxe en illes artificial­s davant de la costa”, afegeix aquest expert.

A més, es tracta de països que es regeixen per la llei islàmica, poc desitjable­s per al turista occidental per les restriccio­ns que, per exemple, hi ha per al consum d’alcohol o la manera de vestir. En aquest sentit, Santomà explica que “l’estratègia és crear oasis occidental­s en països molt islamitzat­s que repliquin les experiènci­es de luxe que es poden viure a la Costa Blava o als Alps suïssos, però portant-les més enllà i prometent que seran encara més luxoses i divertides que l’original”.

Malgrat que el nombre de turistes que rep l’Aràbia Saudita no ha parat de créixer l’última dècada, la xifra continua sent relativame­nt modesta si la comparem amb els que rep Espanya. El 2010 van ser 10.850.000, i el 2019, 17.525.636, però procedeixe­n sobretot del que es podria denominar països afins, com ara el Pakistan, Kuwait i l’Índia, que ocupen les tres primeres posicions en el rànquing. Aquell mateix any, més de 83 milions de persones de tot el món van visitar Espanya.

Entre els països occidental­s el primer és els Estats Units, en cinquena posició, i el primer país de la UE és França, en el lloc vint-isis i que el 2018 només va aportar 77.422 turistes.

Per aquesta raó, un dels reclams de Trojena és que “un 40% de la població mundial és a quatre hores amb avió” i si fa no fa la meitat a sis hores. Als aeroports ja existents de Tabuk i Aqaba s’hi va afegir el 2019 el de Neom Bay, que aquell mateix any rebia el primer vol i que és només el primer dels quatre que estan projectats a la zona. ●

 ?? ??
 ?? NEOM ?? E
*ar BE vT ip dnrupr dpmTp2 um,  dm,ouno,m ,#cpru prdgmu icm, u #c,ump Tprgr , a$, 'N
NEOM E *ar BE vT ip dnrupr dpmTp2 um, dm,ouno,m ,#cpru prdgmu icm, u #c,ump Tprgr , a$, 'N
 ?? NEOM ?? c    * um,i, , Umg+p2  ,w nip,i, ogT c  dgtap ipa /cucm dap ip &pmi n upo ga4lno,2 Tp u ,&, ;,uN
NEOM c * um,i, , Umg+p2 ,w nip,i, ogT c dgtap ipa /cucm dap ip &pmi n upo ga4lno,2 Tp u ,&, ;,uN
 ?? NEOM ?? Tnc  e
Un ime pa rpc dmgdn aa,o ip l,nmptj h vT ip aa,mlw BN.EE da,opr bgupapmpr n kNkEE T, rn2 g r caum,ac7grpr #cp r$prdpm, #cp ,umplcn  c r %EENEEE &nrn2 u, ur o,i, , 'NN
NEOM Tnc e Un ime pa rpc dmgdn aa,o ip l,nmptj h vT ip aa,mlw BN.EE da,opr bgupapmpr n kNkEE T, rn2 g r caum,ac7grpr #cp r$prdpm, #cp ,umplcn c r %EENEEE &nrn2 u, ur o,i, , 'NN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain