La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deu anys de misses polifòniqu­es

Les esglésies de Sant Just i Pastor i Santa Maria de Pedralbes acullen un projecte singular

- JOSEP PLAYÀ MASET Barc na

Després d’un Rèquiem al Liceu dirigit per Josep Pons, un grup d’amics se’n van anar a fer un sopar i allà l’empresari Eusebi Díaz-Morera i l’editor Jaume Vallcorba van explicar la seva experiènci­a d’haver assistit a misses cantades a Viena. Així és com va sorgir la idea d’unir una cerimònia litúrgica catòlica amb la música d’un autor clàssic i organitzar al llarg de l’any algunes misses polifòniqu­es a Barcelona.

A la iniciativa s’hi va afegir aviat Armand Puig, rector de l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià i rector de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, que va ser una de les esglésies escollides per l’acústica i la capacitat, juntament amb l’església del monestir de Pedralbes. Josep Pons, director musical del Gran Teatre del Liceu, l’altra ànima del projecte, va demanar a Mireia Barrera, directora del Cor Madrigal i que també ho ha estat del Coro Nacional de España, si podia crear un cor especial per aquestes misses. I l’any 2012 es posava en marxa un projecte que ara arriba a la desena edició.

Durant aquests anys es calcula que han assistit a aquestes misses –cinc per any– unes 15.000 persones. El pressupost de cada temporada és d’uns 90.000 euros, que es poden sufragar gràcies als espònsors. Ara fan un pas endavant convertint l’Associació d’Amics de les Misses Polifòniqu­es en la Fundació Cultural Misses Polifòniqu­es. Cada missa està dedicada a un compositor i la música és interpreta­da a cappella pel Cor Barcelona Ars Nova, dirigit per Mireia Barrera, i de vegades amb acompanyam­ent d’orgue o orquestral.

Amb el temps, Barcelona Ars Nova, un cor format per profession­als de tot l’Estat sota la direcció de Mireia Barrera, s’ha obert pas en el circuit de concerts, amb una gira pels monestirs romànics catalans i una altra per Navarra. Hi ha un grup estable de 12 veus, però poden augmentar.

Abans de cada celebració es reuneixen un dia abans i poden estar assajant fins a vuit hores.

Aquest projecte no fa res més que recuperar una música pensada per a la missa, no pas per a una sala de concerts, i portar-la al seu àmbit natural. El catàleg inclou compositor­s dels segles XV al XX, com Giovanni Pierluigi da Palestrina, Claudio Monteverdi, Tomás Luis de Victoria, Johann S. Bach, Haydn, Mozart, Joan Cererols... i més contempora­nis com Igor Stravinsky o Paul Hindemith.

Eusebi Díaz-Morera, president de l’Associació d’Amics de les Misses Polifòniqu­es, considera que aquestes misses “són un punt de trobada d’espiritual­itat genuïna”.

Les dues misses polifòniqu­es

Aquest projecte recupera músiques pensades per a la missa, no pas per a una sala de concerts

que tancaran la temporada 20212022 seran a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor el diumenge 3 d’abril a les 19 hores en l’ofici de Setmana Santa, i el diumenge 29 de maig en la de celebració del desè aniversari. Des de la temporada 2020-2021, les Misses es poden seguir per streaming –en directe– i posteriorm­ent es poden visionar al canal Vimeo.com/event/379250/videos/556819045.

La junta inicial de l’Associació va estar formada per Marta Ventós, Anna Saura, Esteve Terradas, Sandra Ollo, Anna Soler, Virgínia Parramon i Josep Caminal, als quals posteriorm­ent es van afegir Joaquín Ausejo i Antonio Sagnier. L’objectiu sempre ha estat unir art i espiritual­itat a la ciutat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain