La Vanguardia (Català-1ª edició)

Des de Moscou per a Juanjo Bru

- Diplomàtic GONZALO FOU N ON

Res del que estic vivint a Rússia no m’ha afectat tant com la inesperada mort de Juanjo Bru i no poder anar a acomiadar-lo. Va morir el 6 de març als 55 anys, i va causar commoció al Brasil, a Barcelona i a Tossa de Mar. I a Moscou, en el meu ànim, al meu cor, a la meva habitació, al meu despatx, als carrers, cafès i restaurant­s que encara sovintejo. A tots els que el vam conèixer ens passa el mateix. En Juanjo se’n va anar, però és a tot arreu.

Juan José Bru García va néixer a Barcelona el 6 d’octubre del 1966. Va ser un empresari de notable èxit en Canoa Quebrada, nord-est del Brasil. El seu hotel Long Beach és el millor del litoral est de l’Estat de Ceará. Va crear un oasi de pau davant una platja interminab­le, escortada de torres eòliques i un mar de kitesurfis­tes. La seva empresa Quality Canoa Emprendime­ntos va construir i va promociona­r quatre desenvolup­aments immobiliar­is amb 156 apartament­s. Els setze regidors de la Cambra Municipal d’Aracatí van aprovar una moció de lament per la seva mort. El 2016, ja l’havien declarat ciutadà d’honor pel seu comportame­nt cívic i honest. En Juanjo, devot de santa Gema Galgani, era conegut per ajudar desinteres­sadament la gent més necessitad­a. Com a cònsol general d’Espanya, vaig ser testimoni de com va ajudar els espanyols que es van veure encallats a Canoa quan va esclatar la pandèmia.

En Juanjo era abans que res espanyol i català. De naixement, de Barcelona; de cor, del club Espanyol, les samarretes del qual regalava a tot arreu, i de Tossa de Mar. A Barcelona, la seva empresa JB Arquitectu­ra va fer projectes per a Samsung, Sony i clients de tot Europa. Quan es va trobar aïllat al Brasil per la pandèmia, només li tornava l’ànim parlar de Tossa de Mar, de la seva gent i de la Costa Brava. Allà es van escampar les seves cendres. No oblidaré mai amb quina devoció em va ensenyar Tossa de Mar i com vam navegar fins a les illes Medes, sempre volant. A Tossa es va fer una casa preciosa que dominava l’entrada pel mar, amb una gran rosa dels vents que a la nit semblava un far. El feia feliç esmorzar a La Granja, prendre l’aperitiu a Banys Claudi, dinar i sopar a Sotavent o Can Pini, rematant el seu festival de felicitat ballant al Mojito o el Tahití amb el seu “compare” Alfonso. De Tossa li agradava tot i res no li era aliè. Sempre em sorprenia quanta gent l’aturava pel carrer, fins i tot a les cales, a Giverola, on tenia boia, a Futadera i cala Llevadó, per anar al Beach Club. Semblava que fins i tot els peixos l’estimaven i saludaven. En Juanjo et triava, t’adoptava i et posava a la seva vida, fent-te sentir com li arribaves a impor

Vaig ser testimoni de com va ajudar els espanyols que es van quedar encallats a Canoa per la pandèmia

tar i t’estimava. Era tot bondat i generosita­t, fins i tot amb el seu temps.

Un vers de la poeta russa Anna Akhmàtova defineix com ens sentim els que, com Rocío Salvat, Sofía Lluch, Joan Simó, Joan Trayter i tants d’altres vam tenir el privilegi de ser els seus amics: vam caure en una llarga nit sense l’esperança de l’aurora. Ara, el seu sol record alleugerei­x qualsevol pesar de viure.

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain