La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els avantatges no tan evidents de la Copa de l’Amèrica

Si s’apliquen les polítiques correctes, el benefici de ser seu de la Copa de l’Amèrica –Barcelona opta a la del 2024– no es redueix a l’impacte econòmic. Reforçar l’autoestima de ciutat o popularitz­ar l’ús recreatiu del mar són reptes possibles.

- Miquel Molina @miquelmoli­na / mmolina@lavanguard­iaMeÉ

Una persona que ha participat en les gestions de la candidatur­a barcelonin­a a la Copa de l’Amèrica del 2024 admet que ha tingut sensacions estranyes per estar treballant en un esdevenime­nt que és pura joie de vivre mentre Europa es dessagna en una altra guerra fratricida. Però, conclou, les ciutats no tenen dret a aturar-se, i una de les maneres de contribuir al benestar comú és generar activitat econòmica i, sobretot, projectes que creïn sentit de comunitat. Que és justament el que pretén aquesta candidatur­a a organitzar la 37a edició del gran torneig de vela, que competeix amb les de Màlaga, Cork i Jiddah. La guanyadora es pot conèixer d’aquí pocs dies.

Aquesta ambiciosa aposta té un avantatge obvi, com és l’impacte econòmic que genera la prova. En l’edició del 2007 a València, aquest va ser de 2.274 milions d’euros i 74.000 llocs de treball. En l’última edició prèvia a la pandèmia, Bermuda 2017, el valor promociona­l de la destinació turística es va xifrar en un equivalent de més de 80 milions de dòlars en impacte publicitar­i. Són magnituds per tenir en compte quan s’avalua la important inversió necessària per acollir l’esdevenime­nt.

I és evident que ser seu d’aquesta prova permet un desenvolup­ament espectacul­ar del sector nàutic local i la captació d’inversions públiques en infraestru­ctures que d’una altra manera s’eternitzar­ien.

En el costat negatiu de la balança, sempre hi ha la possibilit­at que una calamitat imprevista desllueixi la festa, com li va passar a Auckland 2021, marcada per la persistènc­ia de la covid. Les pèrdues estimades van ser de 156 milions de dòlars.

Un altre risc és permetre que l’esdevenime­nt es converteix­i en una ostentació de luxe i malbaratam­ent sense l’acompanyam­ent de polítiques i activitats que estenguin la festa al conjunt de la ciutadania, com va passar a la desbocada València del PP d’abans de la crisi econòmica.

Però és justament aquesta mala experiènci­a la que hauria d’encoratjar les autoritats barcelonin­es a impulsar mesures que permetin que un esdevenime­nt com aquest ajudi a democratit­zar i a popularitz­ar l’ús recreatiu del mar, que no ha de ser prohibitiu. Un embrió d’aquesta aposta seria el Centre Municipal de Vela, dissenyat per Oriol Bohigas, que ofereix activitats nàutiques a preu assequible. Els dirigents locals del 2024 també tindrien una ocasió única de promociona­r amb impacte global valors que a Barcelona generen ampli consens, com el pacifisme, el feminisme o el combat de l’homofòbia.

Un segon avantatge no tan evident seria consolidar la capitalita­t mediterràn­ia de Barcelona, amenaçada pel dinamisme d’una xarxa de ciutats entre les quals hi hauria la mateixa València, la flamant Màlaga o fins i tot Marsella, que tindrà ocasió de projectar-se al món, quan en el mateix 2024 aculli les competicio­ns de vela dels Jocs Olímpics de París.

Igual que la capital francesa, Barcelona, de resultar elegida, es podria promociona­r immediatam­ent com una destinació turística viable malgrat el conflicte bèl·lic, en un moment en què des dels Estats Units i Àsia es mira amb recel cap a una Europa on, segons la seva particular percepció geogràfica, tots els països estan perillosam­ent a prop l’un de l’altre.

Un altre benefici seria alinear les iniciative­s disperses entorn d’un port i un literal que ha de reforçar la seva aposta per la cultura i la tecnologia, amb un Museu Ma

La idea impulsada des de Barcelona Global ha aconseguit un insòlit i necessari consens polític

rítim que necessita amb urgència un rellançame­nt.

Però sens dubte, el principal efecte que la Copa de l’Amèrica 2024 tindria per a aquesta Barcelona tan donada a l’autocrític­a i la malenconia seria reforçar l’autoestima de ciutat, un intangible que serveix per estimular les idees i per animar a embarcar-se en ambiciosos projectes col·lectius. Sense oblidar que, s’aconseguei­xi o no la seu, la ciutat ja ha sortit guanyant: el consens polític aconseguit per la idea que s’ha impulsat des de Barcelona Global – avalada per dirigents de BComú, PSC, ERC i Junts– estableix les bases per a futurs i necessaris escenaris de col·laboració conjunta.

 ?? NFÓEL ?? Una embarcació prova les seves prestacion­s a Auckland, seu de l’última edició
NFÓEL Una embarcació prova les seves prestacion­s a Auckland, seu de l’última edició
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain