La Vanguardia (Català-1ª edició)

Art a l’N-234

- Ignacio Orovio

L’N-234 no és una carretera. Uneix Burgos amb Sagunt en 482 quilòmetre­s i travessa exactament 60 municipis de sis províncies, però no és una carretera perquè per les carreteres hi circulen cotxes, i l’N-234 és una via, amb perdó, morta, o gairebé.

L’N-234 no és una carretera perquè és una tangent, i les tangents no van enlloc. Tothom s’hi surt, per les tangents.

L’N-234 és una ratlla al mapa, que neix a l’Espanya buida, travessa l’Espanya buida i desemboca al mar Mediterran­i, o mor, perquè per desembocar hauria de portar caudal, i l’N-234 no porta cotxes, o gairebé. No porta cotxes perquè no toca Madrid, ni Barcelona, ni Saragossa, ni València, de manera que és una carretera obligatòri­a, però no imprescind­ible.

Ara també és una galeria d’art, possibleme­nt la més grossa (o llarga) del món, perquè ocupa els seus 482 quilòmetre­s, almenys simbòlicam­ent (o exageradam­ent). L’N-234 és ara la Ruta 234, que emula la famosa Route 66 americana, però amb la xifra hispànica: sis artistes convocats per l’entitat sociocultu­ral Pueblos en Arte l’han trufat linealment d’obres d’art, entre Burgos i Sagunt, a la tercera edició de Ruta 234, que avui acaba (llàstima). Els artistes són Darío Escriche, Darío Gil, Gigi Ei, Pelayo Cienfuegos, Isabel González i Lucía Bailón; els topònims que travessa la 234 (Gilet, Xèrica, Caminreal, Burbáguena, Torrelapaj­a...) donarien per a una altra columna o per filmar una pel·li de bandolers.

Després de dues parades (ahir i la setmana

Ruta 234 esquitxa d’art una carretera de l’Espanya buida entre Burgos i la Mediterràn­ia

passada) a Villarquem­ado i Hontoria de la Cantera, la Ruta 234 acaba avui a Torralba de Ribota, perquè hi té la seva seu l’entitat organitzad­ora. El poble, amb 100 veïns (l’estiu no compta) és a prop de Calatayud (la Bílbilis romana, que tenia calçada fins a Sagunt), amb parada de l’AVE Barcelona-Madrid. És lluny però a prop.

A Torralba de Ribota es van instal·lar fa uns vuit anys la poeta i actriu Lucía Camón i la seva parella, el cineasta Alfonso Kuint. Al vell casalot familiar de Camón, de 600 m2, van somiar un projecte de tornada als avantpassa­ts, però també de farcit o compensaci­ó o pomada de l’Espanya buida o buidada; toti que l’escriptor Sergio del Molino encara no havia publicat el seu fabulós La España vacía (Editorial Turner), el llibre que ens va revelar que hi havia dues Espanyes més: la plena i la buida. L’urbs i la tundra.

Lluny del neoruris o dels Thoreau de Quechua, Camón i la seva tropa han portat a aquesta fi del món residèncie­s per a creadors, festivals de cinema, dansa, circ, teatre, música (programen tecno a la fastuosa església mudèjar) (hi vull anar!), treballen per la visibilitz­ació de la dona rural, per les noves feminitats (i masculinit­ats) i, sobretot, tracten d’imbricar-se amb els qui no van marxar mai. Intenten que l’aprenentat­ge sigui mutu, i els veïns de sempre ensenyen els “nous” a fabricar sabons naturals, a enllaunar tomàquet o a extreure llavors als horts, i conformen altres límits al que entenem per cultura. O rescatant-los.

(Cultura: del llatí cultus, i derivat de colere; cura del camp o del bestiar).

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain