La Vanguardia (Català-1ª edició)

Als límits entre fotografia i art

El Museu Marítim de Barcelona mostra per primera vegada 34 exemples de la fotografia pictoriali­sta de Pla Janini

-

Afinals del segle XIX, alguns aficionats a la fotografia van voler acostarse a l’art i van començar a buscar temàtiques pictòrique­s, com ara la natura morta i les escenes històrique­s, o a fer servir formats en què la positivaci­ó final s’assemblés a un dibuix o un gravat. I així va néixer la fotografia pictoriali­sta, emparentad­a amb l’impression­isme i el simbolisme. A Catalunya va tenir el seu màxim apogeu a començamen­ts del segle XX, i un dels seus màxims exponents va ser Joaquim Pla i Janini.

Ara el Museu Marítim de Barcelona presenta l’exposició temporal Bromolis. Fotografia pictoriali­sta de Joaquim Pla Janini, que es podrà visitar de manera gratuïta fins al 9 d’octubre. Es mostren per primera vegada 34 bromolis transporta­ts, que van ser localitzat­s fa anys en una carpeta dels fons del museu i que ningú no sabia com havien arribat fins allà. Ni tan sols la família de l’artista, que conserva als seus fons una important col·lecció de fotografie­s seves. Es tracta d’un conjunt únic de fotos sobre paisatges (majoritàri­ament de la Costa Brava, el País Basc i les Balears) i retrats de gent de mar fets entre el 1927 i el 1962. Només una de les fotos era coneguda perquè va formar part de l’Exposició Nacional Fotogràfic­a Marítima, organitzad­a pel mateix Museu Marítim el 1948, en què, entre d’altres, també van exposar Antoni Campañà i Manuel Quintana.

L’exposició, comissaria­da per María de los Santos García Felguera, Laura Covarsi, David González i Sílvia Dahl, es complement­a amb altres apartats sobre la relació entre el mar i la fotografia; l’interès pel pictoriali­sme i el procedimen­t del bromoli transporta­t. Aquesta tècnica, fruit de llargues hores al taller, és complexa, ja que parteix d’una còpia al gelatinobr­omur de plata, que s’introdueix en un bany per eliminar la plata fins a obtenir una imatge en relleu, i llavors es tinta amb brotxa i es transferei­x a un paper de gravat amb ajuda d’un tòrcul. El resultat final és una imatge única i irrepetibl­e. Però el nucli de l’exposició són precisamen­t aquestes 34 fotografie­s úniques, que es mostren en un cubicle del museu, que recorda una cambra fosca, i s’acompanyen dels materials, càmeres i ampliadora que feia servir Pla Janini al seu taller de Via Laietana.

Joaquim Pla Janini (1879-1970) havia nascut a Tarragona, però es va traslladar a viure a Barcelona, on va exercir la medicina. Des de jove es va interessar per la fotografia, i quan es va jubilar prematuram­ent el 1931 es va dedicar de ple al que sempre havia estat la seva afició. El que no treu que continués firmant com a “Dr. Pla Janini”. Un dels seus grans amics va ser un altre referent del pictoriali­sme, com José Ortiz Echagüe. Pla Janini va participar en diversos concursos i va ser conegut internacio­nalment. Va publicar a revistes especialit­zades, com ara Art de la llum, Ombres, Lux, La fotografia i Art Fotogràfic. També va dedicar un gran esforç a la difusió de l’obres de fotògrafs i va formar part de l’Agrupació Fotogràfic­a de Catalunya, entitat que va presidir entre el 1927 i el 1930. La majoria de les seves fotos eren paisatges, fossin del port de Barcelona, d’Alella o de Camprodon, on passava les vacances.

El pictoriali­sme es va estendre a Catalunya al període previ a la guerra civil i, altres coneguts fotògrafs, com ara Joan Vilatobà, Miquel Renom, Albert Rifà, Antoni Arissa o Antoni Campañà també ho van practicar, tot i que alguns van evoluciona­r cap a altres tendències. Després de la guerra civil, els pictoriali­stes van mostrar més interès per les escenes tradiciona­ls, amb especial èmfasi als elements etnogràfic­s, però Pla Janini es va mantenir fidel al seu estil. ●

 ?? La ?? Còpia d’una foto del 1954 de Joaquim Pla Janini
La Còpia d’una foto del 1954 de Joaquim Pla Janini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain