La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abecedari diví

- DONAT PUTX

The Divine Comedy

Lloc i data: L’Auditori (10/III/2022)

Entrada nombrosa a la sala simfònica de l’Auditori per aplaudir Neil Hannon, fundador, líder i únic membre estable de The Divine Comedy. El nord-irlandès i els cinc músics que l’acompanyav­en a l’escenari tornaven a Barcelona per oferir-nos, en el transcurs d’un concert dividit en dues parts, una mena de best of de la seva ja dilatada carrera, que supera les tres dècades de recorregut. El cicle Sit Back i el Festival Cruïlla van unir esforços per fer possible la convocatòr­ia, acabada amb els millors resultats després de dues hores d’actuació.

Tot va començar amb Absent friends i un Neil Hannon elegantmen­t vestit brindant pel retrobamen­t, per saltar immediatam­ent a la formidable perquè sí At the indie disco. Amb comptadíss­imes excepcions en el seu tram final, el setlist de la compareixe­nça estava articulat per ordre alfabètic de les cançons, una estratègia més que original, francament insòlita, i que també comportava algun risc. Al cap i a la fi, un repertori té el seu punt narratiu, amb els seus segments, nusos, desenllaç… i els elements que van conformant aquest recorregut depenen més de l’ADN de les composicio­ns que no pas del seu títol. Tot i això, i qui sap si gràcies a alguna mena d’intervenci­ó divina, la cosa es va anar acoblant sense grans alts-i-baixos ni temps morts.

Amb l’actitud irònica per bandera, però també amb una sensibilit­at en matèria compositiv­a d’allò més superior, Hannon ens va alegrar la nit amb vint-i-dues joietes del seu cançoner, entre les quals el recent single The best mistakes. Després de passar per meravelles com Bad ambassador, el pop plusquampe­rfet d’Everybody knows (Except you) o els vímets rockers clàssics presents a How can you leave me on my own, va començar la segona part mostrant credencial­s de crooner amb l’espaterran­t A lady of certain age, i va continuar enlluernan­t-nos els minuts següents amb detalls com, per esmentar-ne uns quants, el joc d’acordió i banjo que decorava Mother dear, les harmonies vocals de Norman and Norma, o la distingida presència i dramatisme un pèl paròdic que va caracterit­zar Our mutual friend. Ja amb el personal dret i la claca desfermada, la tríada formada per Something for the weekend, National Express i Tonight we fly, va elevar el llistó a una cosa de no dir, en què cal afegir la rematada en els bisos To the rescue i la fantàstica Songs of love final. “Si el món no s’acaba ens veurem aviat”, va dir Hannon a manera de comiat. Ja hi pot comptar… si ens deixen, esclar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain