La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cruïlla d’Araújo El central busca millorar al camp mentre negocia la seva renovació

-

Quan Ronald Araújo (Rivera, Uruguai, 1999) va rebre la trucada del Barça tenia 19 anys, jugava al Boston River i era habitual en les convocatòr­ies de la selecció uruguaiana sub-20. No passava desaperceb­ut per als observador­s que buscaven talents al mercat uruguaià. “L’Atlètic de Madrid el seguia des de feia temps i deu dies abans que fitxés pel Barça em va trucar Ramón Martínez, director de futbol del planter del Reial Madrid, per preguntar-me per ell”, relata Sergio Cabrera, primer tècnic d’Araújo al Rendistas uruguaià, el club que el va veure créixer.

Cinc anys més tard Araújo acaba de fer 23 anys. El seu contracte amb el Barça finalitza el 2023 i la seva evolució ha tornat a despertar l’interès de diversos clubs europeus. Als despatxos del Barça fa mesos que treballen en una renovació que, tot i que totes les parts desitgen, no resulta senzilla. L’entitat mesura molt bé els seus passos per evitar tornar a un passat que va disparar la massa salarial del club. Disposa d’un pla amb diferents escales salarials adaptades als nous temps. Pedri i Ansu Fati, renovats fins al 2026, són els jugadors més ben valorats de la nova era en una escala salarial que podria variar els pròxims anys.

La voluntat d’Araújo és la de continuar de blaugrana. El jugador se sent a gust i ben valorat des que va arribar al 2018. Va ser Ramon Planes, exsecretar­i tècnic del Barcelona, qui es va avançar al Reial Madrid i a l’Atlètic de Madrid i va tancar un principi d’acord per l’uruguaià quan treballava com a director esportiu del Getafe. Aquell mateix estiu el Barça va fitxar Planes com a nou

El Barça vol renovar Araújo sense perdre de vista la seva estratègia per alleugerir la massa salarial

El defensa uruguaià, que acaba de fer 23 anys, ha despertat l’interès de diversos clubs europeus

La directiva blaugrana ha lligat el central danès Christense­n, que arribarà lliure procedent del Chelsea

integrant de la secretaria tècnica. Amb els vídeos i informes d’Araújo, Planes va convèncer el director esportiu de llavors, Eric Abidal. El Barça va abonar dos milions d’euros al club del seu país d’origen.

El Barça, conscient que Araújo s’havia d’adaptar a la filosofia del club, li va atorgar fitxa i dorsal del filial. Amb Garcia Pimienta Araú

jo va demostrar en molt poc temps que li agrada guanyar aprenent i que volia tenir una oportunita­t al primer equip que no va desaprofit­ar. Li va costar molt poc guanyar-se el respecte de la primera plantilla. De valors clars, el central va voler ajudar el Barça B quan els de Garcia Pimienta es jugaven l’ascens a Segona Divisió. El llavors tècnic Quique Setién no n’era partidari, però Araújo va insistir amb un “jo hi vull anar”. Per aquest gest, es va emportar la felicitaci­ó de la primera plantilla, entre ells el mateix Leo Messi. El curs passat, davant la dificultat del club de fitxar, va aconseguir el dorsal i la fitxa del primer equip i Koeman, després de la baixa de Piqué i la poca fiabilitat d’Umtiti, va apostar per ell.

Araújo també sap quin és el seu taló d’Aquil·les. El mateix que el va fer patir dijous passat contra el Galatasara­y. “Admiro molt Gerard Piqué, sobretot en la sortida de pilota. Sento que és el que em falta. Venia d’un altre futbol, el que es juga a l’Uruguai”, va assenyalar el central fa uns mesos. “A l’Uruguai aquests aspectes no s’han treballat mai. És un futbol molt més directe. Ara la selecció absoluta comença a millorar en aquest sentit però perquè hi ha molts jugadors que juguen a Europa”, insisteix Cabrera, que defineix el seu antic deixeble com “una autèntica esponja” que vol assimilar els conceptes i millorar constantme­nt.

Ho saben al Barça, on consideren que contra el Galatasara­y Araújo també va patir amb la sortida de pilota perquè la resta de companys no van aportar grans solucions. A la ciutat esportiva la sala de vídeos no para de funcionar. Aquí Xavi i el seu equip tècnic repassen individual­ment els partits amb els jugadors per ajudarlos a millorar sent Araújo un dels alumnes avantatjat­s. “Jo crec que és el jugador que més ha crescut des que som aquí, sobretot amb la pilota. No sempre troba la millor solució perquè és un jugador que no l’havia entrenat. És el que més li costa, però n’està aprenent i s’hi està atrevint, que és un avantatge per a nosaltres”, va assenyalar ahir Xavi Hernández.

Al gener el tècnic va catalogar com a “prioritàri­a” la renovació de l’uruguaià. Lenglet i Umtiti amb prou feines entren en els seus plans i Piqué, titular indiscutib­le, té 35 anys. Eric Garcia, que va arribar el mes de juny, és l’únic central de present i de futur amb qui el Barça respira tranquil perquè té contracte fins al 2026. Amb l’objectiu d’ampliar aquest ventall de centrals pensant en el present més immediat i en un futur amb Araújo, el club ha lligat a Andreas Christense­n (25) que arribarà a l’estiu lliure quan acabi contracte amb el Chelsea. Precisamen­t el club anglès, que actualment travessa una situació incerta, va voler fitxar Araújo l’estiu passat. Ara hi ha més clubs interessat­s per aconseguir un central que, més enllà de la seva bona relació amb el vestidor, també és molt estimat per l’afició barcelonis­ta. ●

 ?? LLUIS GENE / ?? Ronald Araújo disputa la pilota amb Berkan Kutlu al partit de dijous contra el Galatasara­y
LLUIS GENE / Ronald Araújo disputa la pilota amb Berkan Kutlu al partit de dijous contra el Galatasara­y

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain