La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cau l’imperi de Roma(n)

La Premier desqualifi­ca Abramóvitx com a directiu del Chelsea

- RAFAEL RAMOS LoDdres. CorrespoDs­al

Durant molts anys ha onejat a l’Old Brompton Road de Londres, entre l’estació de metro i l’accés a Stamford Bridge, al mig de les paradetes que venen hamburgues­es i mercaderia del club, una bandera blanca, vermella i blava de la Federació Russa amb la cara de Roman Abramóvitx incrustada al mig. Era la manera en què els seguidors, o alguns d’ells, li agraïen els més de dos mil milions d’euros amb què els ha comprat dues Champions, cinc lligues i cinc copes.

Aquesta bandera s’ha retirat de cara al partit d’avui contra el Newcastle, a què només poden anar els abonats i els qui ja tinguin entrades, amb el club en una situació legal incerta, dubtant de si entrarà en suspensió de pagaments o serà confiscat pel Govern, incertesa en els jugadors sobre el seu futur i por dels treballado­rs de ser acomiadats.

El Chelsea, senzillame­nt, no pot fer servir els diners. No té ingressos de taquilla ni per drets de televisió, també congelats. Ha estat abandonat per la companyia telefònica que posava el seu nom a la samarreta i altres patrocinad­ors (Nike li continua sent de moment fidel) i juga els partits amb una llicència especial que haurà de ser renovada perquè pugui acabar la temporada. Ha aconseguit que el Govern li permeti dedicar un milió d’euros a la seguretat i llum en els partits com a local, però el dispendi autoritzat per a desplaçame­nts és irrisori, 25.000 euros, que amb prou feines arriba per viatjar amb autocar.

La suspensió ahir per la Premier League de Roman Abramóvitx com a directiu era inevitable després de la imposició de les sancions i la congelació dels seus béns, i vol accelerar la venda del club pel banc Raine (encarregat de l’operació) a algun dels tres consorcis nord-americans que han presentat ofertes, a Saudi Media o al milionari britànic Nick Candy. Només quan hi hagi un nou propietari es podrà començar a entreveure el futur que l’espera a l’entitat, tot i que és improbable que nedi en diners com ha fet les dues últimes dècades.

No només el Chelsea i Abramóvitx han estat estigmatit­zats, també els seguidors de l’equip, un sector dels quals va aclamar el nom de “Roman, Roman” en l’últim partit, i és possible que també l’aclamin avui (l’entrenador Tomas Tuchel ha proposat que els jugadors portin a la samarreta, ja sense patrocinad­or, un missatge pacifista). Però no només són els fans els que han fet els ulls grossos a la procedènci­a dels diners d’Abramóvitx, també la mateixa Premier League i successius governs britànics, que s’han prestat a rentar el capital dels oligarques russos sense fer preguntes i ara posen el crit al cel.

La resta de clubs i la lliga es van plantejar la possibilit­at de treure punts al Chelsea o fins i tot fer-lo baixar directamen­t de categoria (hi ha comentaris­tes que advoquen per això), però finalment van optar per no fer-ho per no distorsion­ar la classifica­ció i que es puguin jugar els matxs que falten. El club londinenc és favorit per passar als quarts de final de la Champions i va tercer a la Premier.

Les targetes de crèdit de l’entitat han estat anul·lades, cap banc no està disposat a deixar diners al Chelsea, i hi ha interrogan­ts sobre quant de temps podrà continuar pagant els sous dels jugadors, que pugen a uns 35 milions d’euros al mes, quan no hi ha ingressos (a les arques es calcula que queden disponible­s poc més de cent milions). Després de seixanta dies sense cobrar, poden sol·licitar que els contractes siguin revocats, i alguns ja han demanat als seus agents que els busquin pretendent­s, pel que pugui passar.

Quan Abramóvitx va arribar a Londres, el Chelsea només havia guanyat una lliga, i mig segle abans. Ara, després de la caiguda de l’imperi de Roman, el deixa amb les vitrines plenes i com un dels grans d’Europa, però marcat per sempre pels vincles a Putin i la sang d’Ucraïna. ●

La lliga i la resta d’equips anglesos s’han plantejat treure punts al Chelsea i ferlo baixar de categoria

El club pot tenir problemes per pagar els 35 milions d’euros mensuals en salaris de jugadors

 ?? MATT DUNHAM / AP ?? Roman Abramóvitx a la llotja de Stamford Bridge, l’estadi del Chelsea
MATT DUNHAM / AP Roman Abramóvitx a la llotja de Stamford Bridge, l’estadi del Chelsea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain