La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya obre la reforma de la llei turística després d’obrir-la a les Balears

El Govern vol introduir l’agenda mediambien­tal en la regulació del sector

-

Catalunya serà la segona comunitat autònoma en reformar de dalt a baix la seva llei turística aquesta legislatur­a després del pas endavant fet per les Illes Balears.

El govern que dirigeix Francina Armengol ha limitat el creixement de places a les illes i ha introduït criteris mediambien­tals i laborals per valorar els hotels, en substituci­ó de la tradiciona­l classifica­ció en estrelles que només tenia en compte els metres quadrats dels establimen­ts i la quantitat de serveis.

El Govern de la Generalita­t busca així mateix donar un pas de rosca al model turístic actual i introduir la qüestió climàtica com a eix vertebrado­r. La direcció general de Turisme, que dirigeix Marta Domènech, té llest ja el calendari d’aprovació de la nova llei, la memòria preliminar de la qual espera portar al Consell Executiu en uns tres mesos, iniciar el tràmit parlamenta­ri a partir d’aquí i aprovar-la i aplicar-la en el termini de dos anys.

Domènech prepara la redacció de la llei en dues fases que es faran de manera paral·lela. D’una banda, ultima l’obertura d’un procés participat­iu entre els principals agents de la indústria per definir sense dilació quin model turístic ha de prevaler a Catalunya. Part d’aquesta feina servirà per definir les línies mestres de la nova llei de Turisme, que substituir­à la normativa actual, aprovada fa 20 anys. “Es farà una feina de cirurgia fina”, afirma Domènech. El seu objectiu és clar: “Desestacio­nalitzar el sector turístic català”, encara esclau dels mesos d’estiu en la majoria de les destinacio­ns, sobretot de la costa. I, sobretot, generar una indústria “que respecti el medi ambient i la població”. Es tindrà en compte l’adequació de l’oferta turística amb la disponibil­itat de recursos hídrics o energètics

Hi haurà limitació de places a les zones turístique­s més saturades? “S’haurà de valorar, no hi ha una decisió presa”, assenyala Domènech. En tot cas, els representa­nts dels treballado­rs del turisme ja prenen posicions i han reclamat al Govern que sigui “ambiciós” i, com les Balears, aprofiti la reforma de la llei per promoure millores en un col·lectiu que arrossega grans dèficits.

“La llei de les Balears demostra que l’Administra­ció pot ser intervenci­onista i tallar males praxis laborals”, subratlla Ramón González, secretari general de la federació de serveis a CC.OO.

Catalunya. Posa l’exemple de la mecanitzac­ió de 300.000 places a les illes. Les cadenes hoteleres hauran de robotitzar el servei de neteja d’habitacion­s per restar càrrega de treball a les cambreres de pis, un dels col·lectius més precaritza­ts i amb més incidència de malalties laborals, segons l’anàlisi dels sindicats.

El col·lectiu les Kellys, per la seva banda, desconfia del Govern i de l’Administra­ció i insisteix en el segell hoteler de qualitat que aquest col·lectiu promou. “Només així avançarem en els drets de les treballado­res d’hotel”, destaquen des de l’agrupació que defensa els interessos de les cambreres de pis a Catalunya.

Núria Gilgado, d’UGT Catalunya, reclama així mateix que els agents socials participin en la redacció de la nova llei a través d’una taula negociador­a a l’estil de les Balears, procés que, de moment, rebutja el Govern.

“Hi ha qüestions laborals urgents que s’han d’abordar”,

La patronal reclama intensific­ar la lluita contra l’oferta il·legal i renovar la classifica­ció dels hotels

Els sindicats demanen seguir el camí de Francina Armengol i impulsar millores laborals en el turisme

considera Gilgado, com l’“alta taxa de temporalit­at” del sector –30% dels contractes davant un 24% del conjunt de l’economia– o l’alta prevalença de llocs de feina parcials –34% en hostaleria respecte a un 18% de mitjana–. Això provoca, afegeix Gilgado, que municipis turístics estiguin entre els de menys renda per càpita de Catalunya, malgrat que el sector era un dels principals aportadors al PIB abans de la pandèmia.

La patronal hotelera, per la seva banda, també s’ha posat en marxa davant la nova legislació i demanarà al Govern que simplifiqu­i la regulació per posar en marxa negocis, destinar l’impost turístic a promoció del sector, penalitzar l’oferta il·legal i renovar la categoritz­ació dels establimen­ts. “Cal pensar més en la qualitat i menys en la superfície”, assenyala Manel Casals, secretari general de la Confederac­ió Empresaria­l d’Hostaleria i Restauraci­ó de Catalunya.

El canvi que estan preparant uns i altres, insisteixe­n, suposarà un abans i un després per al turisme. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? Turistes al centre de Barcelona aquest hivern
XAVIER CERVERA Turistes al centre de Barcelona aquest hivern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain