La Vanguardia (Català-1ª edició)

França subvencion­a els carburants amb quinze cèntims per litre per la crisi

-

El primer ministre francès, Jean Castex, va anunciar ahir un “descompte al sortidor de 15 cèntims per litre” a partir de l’1 d’abril i durant quatre mesos per a tots els francesos, a fi de fer front a la pujada dels preus del combustibl­e.

Aquesta mesura, que costarà a l’Estat uns 2.000 milions d’euros, afecta tant les llars com les empreses i serà “vàlida per a tots els carburants”, va declarar el primer ministre al diari Le Parisien. “Això significa que per cada ompliment de 60 litres s’estalviara­n 9 euros”, va assegurar l’ocupant de Matignon.

Aquesta reducció es farà en el moment del pagament, a la caixa o amb targeta de crèdit en el sortidor, per la qual cosa no serà visible des del principi en els preus exposats a l’entrada de l’estació, va dir el cap del Govern, amb el que a la pràctica l’Estat “reemborsar­à” els distribuïd­ors de les estacions de servei del descompte aplicat als automobili­stes.

Així mateix, Jean Castex va demanar a les “companyies petroliere­s” que facin ells mateixos “un gest complement­ari”. “Com poden entendre els francesos que paguin un dipòsit ple de gasoil a dos euros, mentre que alhora les petroliere­s continuen obtenint grans beneficis?”, es va preguntar. “Si l’Estat fa un esforç de 15 cèntims per litre, i ells fan un esforç de 5 cèntims, són 20 cèntims els que haurien d’estar a les butxaques dels francesos”, va instar el primer ministre, que tot i això no va explicar de quina manera l’Executiu estudia fer efectiva aquesta opció, que s’ha quedat com una simple invitació.

Per intentar frenar els efectes de la contínua pujada dels preus de l’energia els últims mesos, agreujada per la invasió russa d’Ucraïna, el Govern ja ha pres diverses mesures, com el bloqueig del preu del gas, la limitació de la pujada de l’electricit­at a un 4% o un “xec energètic excepciona­l”. Aquesta sèrie de mesures representa més de 20.000 milions d’euros, segons Jean.

Castex.

El primer ministre també té previst revelar la pròxima setmana un “pla de resiliènci­a” econòmica i social per fer front a les conseqüènc­ies del conflicte a Ucraïna. A Espanya el gasoil, el combustibl­e d’automoció més consumit, ja es ven per sobre dels dos euros el litre a més de vuitanta gasolinere­s del país, un xifra que en tan sols 24 hores s’ha multiplica­t per deu. Aquesta escalada a rècords històrics dels carburants minva la despesa a les gasolinere­s. Amb les últi

El Govern francès diu que els automobili­stes s’estalviara­n 9 euros cadascun quan hagin de proveir el seu vehicle

mes alces, aquesta setmana ha caigut un 10% i ja està a un 25% per sota dels nivells d’abans de la covid, segons càlculs de la Confederac­ió Espanyola d’Empresaris d’Estacions de Servei (CEEES).

“S’està retraient el consum, és lògic”, comentava Nacho Rabadán, director general de l’associació. L’Associació del Transport Internacio­nal per Carretera (Astic) ha demanat al Govern espanyol que prengui mesures reguladore­s sobre el preu. A començamen­ts de març el Govern de Portugal ja va posar en marxa un sistema de reemborsam­ent de fins a 20 euros mensuals de la despesa en carburants, amb devolucion­s fiscals i beneficis per a autobusos i taxis. A Espanya, els transporti­stes estan en peu de guerra i hi ha programada una aturada d’algunes organitzac­ions, que pot ser important, per demà. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain