La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les armes nuclears de la guerra econòmica

Els EUA continuen sent el poder principal de l’economia mundial, especialme­nt gràcies a l’hegemonia financera del dòlar. I l’estan fent servir com una arma nuclear en la confrontac­ió amb Rússia després de la invasió d’Ucraïna

- Manel Pérez

La invasió d’Ucraïna per Rússia ha servit per posar de manifest que les relacions econòmique­s internacio­nals estan en gran manera determinad­es per les polítiques. Aquestes últimes determinen com funciona el sistema financer internacio­nal, sobre la qual reposa el conjunt de les relacions econòmique­s entre els diferents països. És el que assegura la liquiditat mundial, que permet els intercanvi­s i l’accelerada vida de la banca mundial. I aquest ordre financer pivota entorn del dòlar dels EUA, tot i el declivi relatiu de la gran superpotèn­cia. És l’eix determinan­t de la geoeconomi­a, la lluita dels estats pel control de diners i recursos.

El bitllet verd, moneda de reserva mundial, és al servei de la política exterior de l’únic país amb capacitat de posar-lo en circulació, de les seves regles sobre el comerç internacio­nal i, sens dubte, de les seves prioritats en termes de seguretat nacional. La resta dels estats, empreses i individus que la fan servir són sempre, doncs, en condicions d’usuaris subordinat­s.

La decisió de Joe Biden, el president dels EUA, d’excloure el ruble del circuit del dòlar ha suposat el cop més dur per a la Rússia de Vladímir Putin de tots els que s’han aplicat fins ara. Pendents, esclar, del desenllaç al front militar, que tampoc no li va gaire bé al tsar renascut que habita al Kremlin. És una de les armes nuclears econòmique­s que ha fet servir. A l’arsenal que Washington controla pràcticame­nt en solitari només n’hi queden unes quantes més.

Rússia es precipita cap a l’autarquia econòmica. Amb només l’excepció de les vendes de gas i petroli a Europa, que li permeten continuar ingressant dòlars amb què pagar les imprescind­ibles importacio­ns de la Xina, úniques rellevants que pot mantenir des de l’entrada en vigor de les sancions internacio­nals. Això sí, pagant Pequín en euros. S’entén l’interès de Biden per tancar la pinça monetària amb el tancament de l’aixeta europea, sobretot alemany.

Però el canceller de Berlín, Olaf Scholz, es resisteix, per càlculs de política interior, per garantir el subministr­ament de llars i empreses i combatre la inflació i el malestar social que genera. Però, també, perquè aquest forrellat encara implicaria una dependènci­a més gran del gegant americà. Després de tallar aquest últim llaç amb Rússia, el camí del rearmament total, gastant al basar de Washington milers de milions de dòlars, serà la sortida. Una part més, molt pesada i perillosa, de la factura que deixarà per a la humanitat la guerra d’Ucraïna, a més dels morts i la inflació.

L’èxode de les grans companyies internacio­nals que tanquen les portes a Moscou, propagandi­sme al marge, és una constataci­ó d’aquesta realitat. La majoria importen els seus productes i moltes de les matèries primeres que fan servir, pagant-los en dòlars i els venen, cobrant en rubles, inservible­s, menyspreat­s pels mercats, i els mateixos ciutadans russos després de les sancions i la dramàtica devaluació. Ruïnós negoci, posar dòlars (d’altra banda, impossible­s d’obtenir als bancs russos) per rebre rubles.

Ni tan sols la complicita­t de la Xina pot compensar els devastador­s efectes econòmics d’aquest estranyame­nt del sistema nerviós del comerç mundial. Efectivame­nt, Xi Jinping és conscient que l’estabilita­t de la segona economia del món depèn de la seva capacitat de continuar fent servir el dòlar per comprar i vendre productes amb la resta del món. I que les seves grans entitats bancàries formin part del circuit. El Govern de Pequín, practicant d’una “neutralita­t prorussa”, manté el comerç de matèries primeres, minerals, productes agrícoles i petrolífer­s, amb Moscou, però ha deixat fora del procés les seves grans entitats financeres. Intenta mantenir l’aliança amb el seu veí, però exposant el mínim possible la seva economia a les sancions que està aplicant el bloc occidental.

La segona gran arma nuclear de la guerra econòmica és el domini de l’arquitectu­ra institucio­nal de l’economia mundial. Aquesta dels organismes multilater­als que regulen els criteris que regeixen els intercanvi­s financers, de les mercaderie­s i dels serveis. Un espès entramat d’institucio­ns, en molts casos amb funcions poc excitants, i per això solen atraure molt poc l’atenció de l’opinió pública, però que són essencials per a la fluïdesa dels negocis i les relacions econòmique­s entre estats i empreses.

Algunes són molt conegudes, com el Fons Monetari Internacio­nal o l’Organitzac­ió Mundial de Comerç (OMC). La primera és el guardià de les vinculacio­ns entre els estats i el sistema financer mundial, que es complement­a amb altres, com ara el BIS, el Banc Internacio­nal de Pagaments de Basilea. La segona, la reguladora del comerç global. Per a la Xina, l’entrada a l’OMC, el 2001, va suposar un creixement exponencia­l de les seves exportacio­ns i va obrir pas a la seva fase de més creixement econòmic. Però n’hi ha moltes més, sempre importants per modelar les regles de l’economia globalitza­da. En la majoria, els EUA són el principal poder, bé per gaudir d’un vot qualificat dominant als seus òrgans de govern, com en el cas de l’FMI, com per la seva força política o econòmica.

Biden ja ha avançat que vol expulsar Rússia de l’OMC, cosa que significa que perdrà la possibilit­at de gaudir de l’accés a molts mercats mundials en igualtat de condicions amb la majoria de països que participen en l’organisme. Els efectes d’aquesta guerra nuclear econòmica seran devastador­es, per a tothom, tot i que no és segur que tot això sigui suficient per doblegar l’os rus ni per assegurar un món millor per a la resta. ●

La geoeconomi­a mundial pivota entorn del dòlar: ara, l’arma definitiva de Biden contra Putin

L’única porta que li queda a Rússia és la Xina, per a la qual depèn dels euros del gas i el petroli

ACO Iberia, empresa es● pecialitza­da en sistemes de drenatge, canalitzac­ió i gestió d’aigües pluvials amb seu a Maçanet de la Selva, ha completat l’adquisició del 100% de Remosa, companyia que opera en el tractament, la depuració i la regeneraci­ó d’aigües residuals, situada a Súria (Bages). Aco Iberia disposa d’una plantilla de 5.000 persones i va facturar 1.000 milions el 2021.

 ?? JIM LO SCALZO / EFE ?? El president dels EUA, Joe Biden
JIM LO SCALZO / EFE El president dels EUA, Joe Biden
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain