La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una advocada al timó entre mil GENERALITA­T

- LALO AGUSTINA

La integració de l’antiga oficina d’Andersen a Barcelona és la més gran de la història de Broseta

Al marge de la tecnologia i les finances, no hi ha un sector amb més percentatg­e d’homes al comandamen­t que el dels advocats. No per falta de bones profession­als als despatxos, sinó per tradició, inèrcies i, probableme­nt, excés de testostero­na i masclisme. Per això, el cas de Broseta, el desè bufet nacional per volum de facturació, és encara més significat­iu. Des de fa sis anys, l’advocada de l’Estat Rosa Vidal (Castelló, 1970) regeix, com a gerent, els destins de la firma valenciana. Vidal és l’única dona amb aquesta o semblant responsabi­litat –les estructure­s no són les mateixes a tot arreu– entre els 30 despatxos més grans a Espanya. Una entre 30!

Els socis d’equity de Broseta –aquí hi ha avui només una dona, ella, de 13– li van donar aquesta missió el 2016 i no se n’han penedit... Sota la direcció de Vidal, la firma s’ha consolidat a Madrid, on disposa d’un bon reconeixem­ent de marca al sector del dret dels negocis, i acaba de donar el cop a Barcelona, ha integrat l’antic despatx d’Andersen a Catalunya, format per prop de 50 profession­als. Un salt quantitati­u i qualitatiu buscat durant anys i que ara s’ha pogut concretar. “Des del principi, ens vam proposar d’expandir-nos i fer-nos forts fora de València amb una premissa: apostar pel creixement sostenible, que és l’únic viable a llarg termini”, diu Vidal, que amb prou feines utilitza el singular quan parla dels reptes i objectius del despatx. Tot passa per l’equip.

“La clau de l’èxit rau en la gestió col·laborativa, buscant el consens sempre que es pugui, però prenent també les decisions si no és possible aconseguir-lo”, afegeix. En la majoria dels despatxos, com en qualsevol espai en què conviuen sota el mateix sostre altes dosis de talent amb una gran competitiv­itat, no és gens fàcil aconseguir­ho. Vidal sempre ha tirat endavant tasques molt complicade­s, com quan exercia d’advocada de l’Estat a la seva Castelló natal o defensava els interessos de l’Agència Tributària com a advocada en cap adjunta de l’entitat a València. Després de marxar al sector privat, a Broseta, el 2006, encara va tenir l’oportunita­t de tornar a l’arena pública amb una breu etapa al capdavant del nou Canal 9. Va ser nomenada presidenta de l’ens públic, tal com li havia demanat el seu paisà Alberto Fabra, expresiden­t de la Comunitat Valenciana i avui senador, en un moment molt convuls. Aquí, en un ambient molt crispat, va provar d’imposar seny i, després de la sentència de l’ERO que ja estava judicialit­zat quan va arribar ella, va dimitir i va tornar al despatx. D’aquesta etapa diu que li va donar “una altra manera d’entendre la vida”.

En el seu actual cicle a Broseta, ja des de Madrid, manté la direcció de l’àrea de Dret Públic i prova d’impulsar tots els equips. El seu manual de pràctica, que sempre ha hagut d’aplicar en entorns de crisi, es basa en la positivita­t. “Als socis sempre els dic que el fàcil és actuar sobre la despesa i que el difícil és incidir en els ingressos”. En això està ara. Tot i que Broseta elevarà els seus ingressos fins als 31 milions d’euros aquest any, un cop incorporat el negoci de Barcelona, Vidal té molta feina per endavant. “Hem complert amb el nostre pla estratègic, que passava per escalar al Top 10 dels despatxos nacionals, però en volem més”, afirma Vidal.

Després de dos mesos de treballar de valent, la integració avança a molt bon ritme, segons asseguren a Broseta. Es tracta del salt més gran fet pel despatx en els seus 45 anys d’història. Toni West, soci director de la firma a Barcelona, s’ha incorporat al consell de Broseta per facilitar la tasca. Vidal va amb freqüència a Barcelona amb la mateixa idea d’acoblar ràpid totes les peces. Continuarà creixent, reforçarà algunes àrees de pràctica rellevants que avui entén que no estan del tot ben cobertes. ●

 ?? Barc X ??
Barc X

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain