La Vanguardia (Català-1ª edició)

LA PROPOSTA DEL MES:

VINS COSTERS DEL SEGRE, CARÀCTER LLEIDATÀ A LA VORA RIU SEGRE

-

Gourmet La Vanguardia presenta una Selecció Especial de vins DO Costers del Segre que ens porta a recórrer la conca del riu Segre i a descobrir la personalit­at de les terres de Ponent.

Lleida és terra de vins, encara que durant molts anys la seva producció va passar desaperceb­uda. El seu caràcter interior i allunyat de la mar va fer que durant molts segles la zona estigués allunyada de les principals vies de comerciali­tzació evitant així la seva popularita­t. Però la realitat era una altra. El seu sòl calcari cobert parcialmen­t de sorra donava (i continua donant) uns vins amb elements propis i molt caracterís­tics. Però no va ser fins a l'el any 1983 quan Jaume Siurana i Manuel Raventós, dos il·lustres de l'enologia, van considerar que l'excel·lent qualitat vitiviníco­la de les comarques lleidatane­s i la tradició de la zona necessitav­en ser gestionade­s per un consell regulador que al mateix temps liderés la promoció de la regió. Aquesta va ser la llavor del que des de 1986 coneixem com la Denominaci­ó d'Origen Costers del Segre, que cobreix sota el seu paraigües set subzones de producció: Segrià, Raimat, Artesa de Segre, Urgell, Pallars, Vall de Riucorb i Garrigues. Avui, 36 cellers, 250 referèncie­s i 4000 hectàrees de vinyes componen una de les DOs més importants del territori català. Aquesta Selecció Especial de Gourmet La Vanguardia busca acostar-nos a aquestes terres i que degustem un trosset d'aquesta Denominaci­ó d’Origen. Per això, ens porten tres propostes procedents de tres cellers de conceptes molt diferents però que tenen en comú el suport de Tomas Cusiné, un dels enòlegs i empresaris viticultor­s amb major projecció i prestigi de Catalunya i que a més dona nom a una d'aquests cellers.

Oda Negre 2019, Castell del Remei

Aquest celler té la peculiarit­at de ser el celler més antic de Catalunya en l'elaboració i etiquetaje de vins fins de criança, i també el primer celler català construït segons el model tipus bordelès de château envoltat de vinyes. En clar homenatge a aquesta mena d'assemblatg­e, el seu vi Oda destil·la classicism­e i certament molta elegància. Es tracta d'un vi que conté tota la fermesa i voluntat per a trobar profundita­t a unes notes que fusionen les espècies amb la fruita. Un vi negre profund i complex, amb la noblesa que aporten les varietats icòniques bordeleses i una criança mesurada i precisa.

Garnatxa de Cèrvoles 2019, Celler Cérvoles

Cèrvoles porta anys focalitzat en el seu propòsit de retre homenatge a un territori vinícola ancestral, recuperant una pràctica que fins fa poc més de 20 anys no propiciava major interès en el món del vi: la viticultur­a de muntanya. Des de la subzona dels Garrigues arriba aquesta gran aposta del celler per un vi jove, 100% garnatxa, que busca la verticalit­at i puresa de la varietat. Estem davant la fruita en la seva màxima expressió. A la seva ampolla, a més, es percep subtilment l'encert de la tina de roure francès de 4.000L amb el qual acaben d'afinar el seu caràcter més evocador i captivador.

Vilosell 2019, Tomás Cusiné

Aquest celler és el projecte més personal de Tomás Cusiné, fins al punt de donar-li el seu nom. Un projecte que va començar amb l'objectiu d'elaborar vins amb caràcter que reflectiss­in l'expressió del territori però recolzat en la seva filosofia vinícola. Avui dia, els seus esforços es basen a prioritzar el treball a la vinya i en l'enologia de precisió. Clar exemple d'aquests esforços és el seu Vilosell 2019, un vi negre de cos mitjà amb tanins suaus. La vinya dels quals ha estat conreada a 712 metres d'altura (en les muntanyes de Prada de Conflent). Destaca el seu to fumat amb aromes de fruita negra i xocolata amb tocs de pebre blanc. Apelfat i atractivam­ent dolç, oferint sabor de mores i moca. Gran persistènc­ia i amplitud en boca.

En definitiva, una selecció de tres tipus de vi (6 ampolles) molt diferents entre si i que pots trobar a gourmetlav­anguardia.com o trucant al 935 500 105.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain