La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zelenski insisteix que Ucraïna assumeix que no podrà entrar en l’organitzac­ió

-

No era la primera vegada que es manifestav­a així. Fa una setmana, en una entrevista concedida a la cadena dels Estats Units ABC, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, havia manifestat que tenia molt clar que Ucraïna no podia entrar a l’Organitzac­ió del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN). Tot i això, aquesta vegada la seva afirmació va sonar una mica més àcida i va venir acompanyad­a d’una crítica a l’OTAN, de què va manifestar que l’article 5 dels seus estatuts no havia estat mai tan feble com ara. Aquest article estableix que l’OTAN haurà d’acudir a defensar un dels seus membres si és atacat. Ucraïna no pertany a l’OTAN, però va projectar la sospita sobre la vulnerabil­itat dels membres de l’organitzac­ió a l’Est d’Europa.

Ahir, en una compareixe­nça virtual durant una reunió de la Força Expedicion­ària Conjunta a Londres, liderada pel primer ministre britànic, Boris Johnson, Zelenski va afirmar que els ucraïnesos “entenen” que no són membres de l’Aliança Atlàntica i que, malgrat la política de “portes obertes”, tampoc no ho seran en el futur, segons informa l’agència ucraïnesa Ukrinform. “Cal reconeixe-ho, i la nostra gent ho comença a entendre”, va dir Zelenski sobre el fet que Ucraïna es quedi fora de l’Aliança Atlàntica. Tot i això, el president va demanar “garanties de seguretat” davant la invasió russa del seu país.

“És evident que Ucraïna no és membre de l’OTAN. Ho entenem. Hem sentit durant anys que hi ha una suposada política de portes obertes, però ja hem sentit que no hi podem entrar”, va destacar Zelenski segons la traducció de l’agència ucraïnesa.

“Si no hi podem entrar per les portes obertes, hem de treballar amb comunitats que ens ajudin, que ens protegeixi­n. Ens agradaria tenir algunes garanties fiables de seguretat que funcionin per a nosaltres i, també, per a vosaltres”, va indicar el president. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain