La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’èxode més ràpid de refugiats

La guerra d’Ucraïna obliga més de 3,1 milions de persones a abandonar el país en menys d’un mes

- LAURA ARAGÓ

“És la crisi de refugiats més ràpida a Europa des de la Segona Guerra Mundial”, deia al seu compte de Twitter Filippo Grandi, el màxim responsabl­e de l’Agència de l’ONU per als Refugiats (Acnur), quan feia deu dies que havia començat la guerra a Ucraïna. Llavors el nombre de refugiats era d’1,5 milions. Ara ja supera els 3,1 milions, i s’ha convertit en la crisi que ha provocat el desplaçame­nt més ràpid de tota la història.

Que és la crisi de refugiats més ràpida a Europa i al món des del 1950 ho expliquen les dades de l’Acnur. Que és la més ràpida de la història recent –fins i tot per sobre del moviment de la II Guerra Mundial, quan els desplaçame­nts eren més lents– ho explica el context geogràfic, social i econòmic d’aquest conflicte. Les fronteres obertes i unes xarxes de comunicaci­ó i de transport modernes han permès de manera inèdita que més de tres milions de persones hagin travessat la frontera del país en menys d’un mes. Un 77%, per algun dels tres països limítrofs de la Unió Europea: Polònia, Eslovàquia i Hongria.

No és la primera crisi de refugiats a Europa, però sí que és la primera que marca una diferència respecte a la història migratòria dels últims anys. “No per la dimensió –no és la que ha mogut més persones–, sinó per la velocitat de la fugida i la geopolitit­zació de l’asil”, explica Blanca Garcés Mascareñas, investigad­ora de l’àrea de migracions del Centre d’Afers Internacio­nal de Barcelona (Cidob). Aquesta vegada els refugiats sí que són benvinguts: la narrativa política i mediàtica ha canviat.

Una condició sine qua non perquè hi hagi hagut aquest èxode ha estat que les fronteres d’Europa han estat obertes per als ucraïnesos durant el conflicte. A diferència del que ha passat altres vegades i amb altres nacionalit­ats, com a les guerres de Síria, Líbia i l’Iraq, els ucraïnesos no necessiten tramitar cap visat per moure’s per territori europeu.

Per als sirians, els libanesos i els iraquians –per esmentar-ne només alguns– poder demanar l’asil “implica moltes vegades cometre una il·legalitat abans, ja que arribar a Europa és el primer requisit per sol·licitar-lo”, explica Garcés. Quan la frontera desapareix com a barrera, la velocitat d’entrada dels refugiats s’accelera. Si, a més a més, com en el cas d’Ucraïna, la connexió amb Europa es pot fer per via terrestre, sense necessitat de creuar el Mediterran­i ni recórrer mig continent, la migració és immediata.

En qualsevol conflicte, els primers que se’n van són les famílies que tenen més ingressos o algun amic, familiar o conegut a l’altra banda de la frontera esperant-los. En aquest sentit, les xarxes socials i la comunicaci­ó globalitza­da han afavorit aquest teixit de contactes que possibilit­en l’èxode.

Ni la proximitat entre Ucraïna i

A diferència de crisis anteriors, les fronteres de la UE estan obertes i sense necessitat de visat

La proximitat i les xarxes de comunicaci­ó i transport faciliten els desplaçame­nts transfront­erers

la UE ni les xarxes de contactes no haurien servit per a res si al darrere no hi hagués una voluntat política per donar la benvinguda als ucraïnesos. Els ciutadans i les institucio­ns europees s’han mobilitzat per garantir una acollida ràpida i eficaç dels més de 2,4 milions d’ucraïnesos que han arribat a territori europeu.

Per poder acollir els refugiats, els estats membres han activat la Directiva de Protecció Temporal, aprovada el 2001 però que no s’havia utilitzat mai. Aquesta norma garanteix la protecció temporal dels ucraïnesos, per un període de fins a tres anys. Precisamen­t l’activació d’aquest mecanisme només per a la població ucraïnesa és un senyal, a parer de Garcés, que es tracta d’una excepció puntual i que no representa­rà un canvi en la política comuna de la UE davant de l’arribada de refugiats. Europa té pendent des del 2015, quan es va desencaden­ar la crisi de l’èxode dels sirians, la renovació del seu sistema d’asil. “Ha estat incapaç en aquests set anys de posar-se d’acord en la distribuci­ó i el repartimen­t de responsabi­litats entre els estats membres”, explica la investigad­ora.

El desembre del 2020 el president d’Hongria, Viktor Orbán, declarava el tancament de fronteres per als refugiats. Dos anys després, amb la invasió d’Ucraïna, va canviar radicalmen­t el discurs, i va anunciar que deixarà entrar tots els ucraïnesos que necessitin asil. “Aquest tipus d’afirmacion­s posen de manifest que els ucraïnesos sí que són benvinguts –explica Garcés– no només per la seva necessitat urgent de protecció internacio­nal, sinó també com a europeus, cristians, civilitzat­s i de classe mitjana”. L’asil, en tant que és un dret universal, no pot dependre de criteris racials, culturals, de classe o de proximitat. ●

 ?? SERGEI GRITS / AP ?? Refugiats al pas fronterer de Palanca, a Moldàvia, l’únic país no membre de la UE accessible des d’Ucraïna
SERGEI GRITS / AP Refugiats al pas fronterer de Palanca, a Moldàvia, l’únic país no membre de la UE accessible des d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain