La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia refreda els suposats avenços en les negociacio­ns amb Ucraïna

El portaveu del Kremlin culpa Kíiv de la lentitud de les converses de pau

- Moscou. Correspons­al

Una cosa són les sensacions i els desitjos, i una altra, la realitat. El Kremlin va dir ahir que les converses de pau entre les delegacion­s de Rússia i Ucraïna continuave­n, però va rebaixar les expectativ­es creades el dia abans que hi pogués haver un acord a prop. La feina “continua”, i quan hi hagi progrés se n’informarà, va dir Dmitri Peskov, cap de premsa del president rus, Vladímir Putin.

Dimecres el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va declarar que hi havia “formulacio­ns concretes que, a parer meu, estan a prop d’arribar a un acord”. Abans el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, havia assegurat que ara les posicions en la negociació són “més realistes”.

Aquestes dues declaracio­ns van obrir una escletxa per a l’esperança. Però molt petita, ja que el mateix negociador en cap de Rússia, Vladímir Medinski, va assegurar que hi havia acostament­s, però no en tots els temes, i que els avenços eren molt lents.

A més a més, el diari britànic Financial Times va citar tres fonts pròximes a les negociacio­ns per dir que Rússia i Ucraïna discuteixe­n un full de ruta de 15 punts.

Peskov es va mostrar ahir taxatiu, i va qualificar la informació d’“incorrecta”. El portaveu del Kremlin va assenyalar que el pla “conté una gran quantitat d’informació pública sobre els temes que hi ha a l’agenda” de negociació. “Però està recopilat incorrecta­ment (...), en general no és cert”, va assenyalar.

Aquests 15 punts serien un esborrany, que haurien abordat els negociador­s dilluns, en què es preveuria un alto el foc i que Ucraïna renunciï a incorporar-se a l’OTAN i a tenir bases militars estrangere­s a canvi de rebre la protecció de països com els Estats Units, Turquia o el Regne Unit. Ja dimecres Mikhaïl Podoliak, el cap negociador ucraïnès, va escriure a Twitter que això només representa les demandes russes. “L’únic que confirmem és [el diàleg sobre] un alto el foc, la retirada de les tropes russes i garanties de seguretat d’una sèrie de països”, va escriure.

Moscou responsabi­litza Kíiv de la lentitud de les negociacio­ns. “La nostra delegació fa esforços. Les nostres condicions són extremamen­t comprensib­les i han estat clarament comunicade­s als negociador­s ucraïnesos. Però l’estil de negociació de la part ucraïnesa és molt lent”, va dir Peskov.

La portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, va

Lukaixenko diu a Zelenski que, si no signa un acord amb Putin, “aviat haurà de capitular”

instar “el règim de Zelenski a pensar en el destí del país, de la seva gent, a extreure les conclusion­s correspone­nts i a prendre les decisions pertinents” per acostar el final de l’“operació militar especial” que Putin va començar fa tres setmanes.

També es va adreçar al president ucraïnès el seu homòleg bielorús, Aleksandr Lukaixenko, en una entrevista amb la televisió japonesa TBS. Va dir que, si no firma un acord avui amb Putin, “ben aviat haurà de firmar la capitulaci­ó”. ●

 ?? MAXIM SHIPENKOV / EFE ?? Maria Zakhàrova, portaveu del ministeri d’Exteriors rus, en la compareixe­nça d’ahir
MAXIM SHIPENKOV / EFE Maria Zakhàrova, portaveu del ministeri d’Exteriors rus, en la compareixe­nça d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain