La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’OTAN ha de reforçar més el flanc oriental”

Michal Baranowski Director de l’oficina a Varsòvia del German Marshall Fund

- E N T R E V I STA MARÍA-PAZ LÓPEZ

Els països de l’est d’Europa, i particular­ment Polònia, viuen amb una preocupaci­ó especial i una gran proximitat l’atac rus a Ucraïna, conscients de la seva pròpia situació com a flanc oriental de l’OTAN. L’especialis­ta polonès en relacions transatlàn­tiques Michal Baranowski, director de l’oficina a Varsòvia del laboratori d’idees dels Estats Units German Marshall Fund, defensa, en aquesta conversa per Zoom, la urgència d’una presència de forces més gran de l’Aliança Atlàntica a la regió.

Ucraïna demana sense èxit a l’OTAN de ser zona d’exclusió aèria, i Joe Biden parla de tercera guerra mundial. Per què no es pot tancar el cel ucraïnès si sembla clar que Putin no entraria en una tercera guerra mundial que Rússia no pot guanyar? Per l’amenaça nuclear russa.

Ara hi ha una línia vermella molt clara a la frontera entre l’OTAN i Ucraïna, que diu que soldats de l’OTAN, avions de l’OTAN, no travessara­n aquesta frontera, perquè no volem tenir un contacte directe amb les forces russes. Posar una zona d’exclusió aèria implicaria que avions russos podrien ser abatuts per militars de l’OTAN. I la premissa és que un contacte directe podria portar a una escalada nuclear russa, ja que tots hem sentit les amenaces de Putin.

I en què podria derivar? Una escalada nuclear russa no vol dir una tercera guerra mundial amb un Harmagedon nuclear, però Rússia potser podria fer un assaig nuclear en algun lloc per demostrar que això va de debò o, en el pitjor escenari, utilitzar armament nuclear tàctic a Ucraïna. Rússia té moltes armes nuclears tàctiques, que no ha fet servir mai. No tenen la mateixa potència destructiv­a, però causarien no només mort immediata sinó també contaminac­ió radioactiv­a.

Com és l’estat d’ànim a Polònia, després dels atacs russos a l’oest d’Ucraïna, a pocs quilòmetre­s de la seva frontera?

En l’opinió pública polonesa coexisteix­en la benvinguda als refugiats i un nivell bastant elevat de por per la guerra. Els atacs van ser massa a prop; hi ha preocupaci­ó per si això porta a una escalada voluntària o involuntàr­ia. Per això l’OTAN ha de reforçar els països de l’Aliança que estem en primera línia. Polònia va rebre la setmana passada dues noves bateries Patriot, però amb això no n’hi ha prou per la distància de la nostra frontera amb Ucraïna. L’Aliança Atlàntica ha de pensar com assegurar la defensa antimíssil­s a Polònia i Romania, els dos països més grans del flanc oriental.

Tan real és el risc d’escalada involuntàr­ia?

Si els russos disparen molt a prop de la frontera, és possible que un míssil pugui funcionar malament i que la seva trajectòri­a es desviï una mica, i nosaltres estem a una vintena de quilòmetre­s. Les explosions van poder sentir-se en llocs de la frontera est de Polònia. El fet que els polonesos ara poden escoltar la guerra a Ucraïna dona més significat al que Rússia està fent. Rússia envia aquest missatge: quedeu-vos a fora. Però l’OTAN de cap manera s’ha de quedar fora; hem d’estar preparats.

I què passa amb l’enclavamen­t rus de Kaliningra­d? Allà hi ha els míssils Iskander, l’abast dels quals arriba fins i tot a Berlín.

En la comunitat d’estudis estratègic­s hi ha inquietud per Kaliningra­d, que està molt en calma durant aquesta guerra, però que és el lloc més militaritz­at d’Europa. S’estima que Rússia té a

taavions insubmergi­ble,

Més defensa antimíssil­s “Gairebé tota la frontera est de Polònia ara és una ‘frontera insegura’ per protegir”

Atenció a l’enclavamen­t “Kaliningra­d està en calma en aquesta guerra però és el lloc més militaritz­at d’Europa”

resta de l’OTAN cap als països bàltics.

Polònia palpa l’amenaça?

Hi ha Kaliningra­d; hi ha Bielorússi­a, que considerem ja part del domini militar rus i on hi ha 30.000 soldats russos; i ara es hi ha atacs a Ucraïna, molt a prop de la frontera polonesa. Gairebé tota la frontera est de Polònia ara és el que podria anomenarse una frontera insegura; són més de mil quilòmetre­s, una frontera molt llarga per protegir. Per això es necessita un canvi en el nombre de forces que l’OTAN té en aquest flanc, perquè Kaliningra­d i Bielorússi­a afegeixin uns 60.000 soldats que això no és un problema geogràfic. Rússia no està lluitant només contra Ucraïna. Rússia està soscavant l’ordre de seguretat europeu. Bàsicament Rússia està dient que el poder importa més que els principis sobre els quals tots estem d’acord, com la sobirania, la integritat territoria­l, i la capacitat per escollir aliances. I això és tan crític per a Polònia com per a Espanya, el Japó o Austràlia. Afrontem un líder autocràtic modern, molt agressiu, com no havíem vist en gairebé vuitanta anys. I per això tots hi tenim alguna cosa a veure, amb aquesta guerra. ●

 ?? GMS ?? Michal Baranowski és especialis­ta en relacions transatlàn­tiques
GMS Michal Baranowski és especialis­ta en relacions transatlàn­tiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain