La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zelenski retreu a Scholz el lligam econòmic amb Rússia

Discurs del líder ucraïnès davant del Bundestag alemany

- CLEMNS

Kaliningra­d entre 25.000 i 35.000 soldats. Té també hi ha 300 tancs, que són més dels que tenen Alemanya, els Països Baixos i Bèlgica junts. I hi ha els Iskander, el nombre del quals no sabem i que poden arribar no només als països bàltics i al conjunt de Polònia, sinó també a Alemanya, a més de poder allotjar armes nuclears tàctiques, tot i que no sabem si en aquest moment és així. I una altra cosa important: hi ha S-400, el molt capaç sistema rus de defensa antiaèria, cosa que fa de Kaliningra­d una espècie de por

capaç de bloquejar l’accés fàcil de la russos, més els 190.000 que Putin ha enviat a Ucraïna. Per descomptat, la prioritat absoluta ara és donar suport militar a Ucraïna. Però respecte als països membres de l’OTAN, estem en una situació molt diferent de la de fa dos mesos, i l’Aliança encara no s’ha ajustat. Els Estats Units han enviat tropes extra al flanc oriental, l’OTAN ha activat algunes respostes aquí, però no ens hem mogut de manera significat­iva, i Rússia sí.

Quines expectativ­es té Polònia respecte a aliats europeus geogràfica­ment distants com Espanya?

Una qüestió clau és reconèixer

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va pronunciar ahir per videoconfe­rència davant del Bundestag (Cambra Baixa del Parlament) un discurs en què va retreure a Alemanya els vincles econòmics amb Rússia i, evocant el mur de Berlín, va alertar d’un nou mur erigit a Europa “entre llibertat i servitud” que cal enderrocar. Com havia passat el dia anterior amb el seu discurs davant del Congrés dels Estats Units, també al Parlament alemany Zelenski va ser rebut pels diputats drets, amb una ovació.

Els retrets als lligams econòmics entre Alemanya i Rússia es van referir sobretot a l’àmbit energètic. “Estimat poble alemany, com és possible que quan us vam dir que el Nord Stream 2 [gasoducte entre Rússia i Alemanya] era una mena de preparació per a la guerra vam sentir com a resposta ‘és purament econòmic, és l’economia, l’economia?’”, va dir. La certificac­ió del Nord Stream 2, que no va arribar a entrar en funcioname­nt, només va ser suspesa després que Vladímir Putin reconegués les autoprocla­mades repúblique­s separatist­es de Donetsk i Luhansk el 21 de febrer, pocs dies abans de la invasió. El seu gasoducte bessó, el Nord Stream 1, continua bombant gas rus cap a Alemanya.

En termes històrics, Volodímir Zelenski va parlar d’un nou mur a Europa i va parafrasej­ar el discurs del 1987 del president dels Estats Units Ronald Reagan, que va demanar davant la Porta de Brandenbur­g al líder soviètic, Mikhaïl Gorbatxov, que fes caure el mur de Berlín. “Senyor Scholz, faci caure aquest mur”, va dir Zelenski calcant la frase de Reagan.

Zelenski va advertir també Alemanya que les sancions contra l’entorn de Putin “arriben tard i no són suficients”. El Govern tripartit de socialdemò­crates, verds i liberals de Scholz continua oposant-se a un boicot a la importació de gas i petroli russos, com voldria Kíiv, a causa de la dependènci­a energètica del subministr­ament rus. ●

 ?? CLEMENS BILAN / EFE ?? Els diputats alemanys, drets, van ovacionar ahir Zelenski
CLEMENS BILAN / EFE Els diputats alemanys, drets, van ovacionar ahir Zelenski

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain