La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tribunal Constituci­onal del Perú indulta l’expresiden­t Fujimori

-

L’expresiden­t peruà Alberto Fujimori (1990-2000) va ser indultat ahir pel Tribunal Constituci­onal (TC). Fujimori, de 83 anys, complia 25 anys de presó per diverses sentències per delictes de lesa humanitat i corrupció.

La Nit de Nadal del 2017 va ser indultat per sorpresa pel llavors president Pedro Pablo Kuczynski, per raons humanitàri­es. De fet, es va tractar d’un pacte secret amb el llavors diputat Kenji Fujimori, un dels fills de l’exdictador, a canvi que el fujimorism­e votés contra l’impeachmen­t de Kuczynski.

De totes maneres, l’octubre del 2018 el Tribunal Suprem va anul·lar l’indult de l’exmandatar­i i en va tornar a ordenar la detenció i l’empresonam­ent. El Suprem va considerar que les matances de Barrios Altos (1991) i La Cantuta (1992), per les quals havia estat condemnat Fujimori, no eren susceptibl­es d’indults humanitari­s, precisamen­t perquè es tractava de crims de lesa humanitat, que a més a més comptaven amb resolucion­s en aquest sentit dictades pel Tribunal Interameri­cà de Drets Humans (TIDH).

Ahir el TC va anul·lar la decisió del Suprem del 2018 que anul·lava l’indult de Kuczynski. Mentre que a Lima alguns fujimorist­es van sortir al carrer a celebrar l’indult, defensors dels drets humans van cridar a manifestar-s’hi en contra.

Per la seva banda, Aníbal Torres, primer ministre del president esquerrà Pedro Castillo, es va mostrar contrari a l’indult i va carregar contra el TC. “Sempre he estat en contra que existeixi el Constituci­onal, no només amb aquesta decisió, sinó amb d’altres que són contràries a la Constituci­ó. Alberto Fujimori ha estat sentenciat per delictes greus; no només està sentenciat per homicidi, sinó també per segrest agreujat”, va afirmar Torres. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain