La Vanguardia (Català-1ª edició)

El suport a la independèn­cia registra un descens inèdit i cau per sota del 40%

-

El suport a la independèn­cia de Catalunya registra un descens inèdit a l’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió, una enquesta Òmnibus de la Generalita­t correspone­nt a l’any 2021. Segons l’estudi, fet al desembre, només un 39% dels catalans aspiren a una Catalunya independen­t, per més d’un 53% que s’oposen a la ruptura amb Espanya.

L’avantatge dels contraris a la secessió és insòlit i voreja els 15 punts, una correlació que no havia passat en cap dels sondejos del CEO de l’última dècada. De fet, el suport a la secessió no havia caigut mai per sota del 41%. Però el rebuig a la independèn­cia tampoc no havia escalat fins tan amunt. El seu sostre se situava en el 50,5% del juliol del 2020. Llavors l’avantatge dels contraris a la ruptura amb Espanya es va acostar als nou punts.

I malgrat que el juny del 2015, o el mateix mes del 2017, ja es van registrar puntualmen­t correlacio­ns que deixaven el suport a la independèn­cia fins a vuit punts per sota del percentatg­e que aconseguia el rebuig a la secessió, els sondejos més recents havien estret aquest marge per sota dels quatre punts. Per exemple, a mitjans del 2021 el suport a la independèn­cia fregava el 45% dels consultats, mentre que el rebuig no arribava al 49%.

A l’últim sondeig del CEO, el no a la secessió s’imposa en totes les franges d’edat, però amb matisos. Els grups més refractari­s a la independèn­cia són els compresos entre els 25 i els 49 anys, i els de més de 64. Allà el rebuig s’imposa per marges de fins a 19 punts. El sí només supera el 40% entre els que tenen entre 50 i 64 anys, i la diferència més baixa (set punts) és entre els joves de 18 a 24 anys.

Així mateix, més d’un 80% dels votants secessioni­stes i fins a un 70% dels que viuen en nuclis de menys de 10.000 habitants avalen una Catalunya independen­t (mentre que la rebutgen un 69% dels que habiten nuclis de més de 150.000 veïns). L’enquesta registra, en canvi, un alt suport a un referèndum d’autodeterm­inació: gairebé un 73% dels consultats hi donen suport, per menys del 20% que el rebutgen. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain