La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un vers no tan lliure

ERC va consensuar el fons del missatge de Rufián sobre Rússia i Junts

- O

D’acord, però jo seré més taxatiu”. L’apunt és de Gabriel Rufián i sobre les vinculacio­ns de l’entorn de Carles Puigdemont amb Rússia. El formula a la permanent d’Esquerra, òrgan que setmanalme­nt fa el seguiment de les decisions preses per la direcció del partit i que s’encarrega de preparar els missatges d’actualitat. Un dels temes sobre la taula són els contactes de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, amb representa­nts russos. Fa uns dies que la premsa raciona i publica per fascicles les trobades.

A la permanent es decideix seguir la línia marcada l’estiu passat i feta pública pel mateix president d’Esquerra, Oriol Junqueras, en una entrevista a El Periódico: [els vincles amb els russos] són un “greu error”, perquè ERC està convençuda que “només amb el suport de democràcie­s occidental­s” Catalunya aconseguir­à la independèn­cia. Rufián és un vers lliure, però no tant, i avisa que no es mossegarà la llengua. Cap problema, rep com a resposta.

Dimarts és quan Rufián, en roda de premsa al Congrés, barreja “els senyorets” de l’òrbita independen­tista “que es creuen James Bond” amb personalit­ats suposadame­nt pròximes al Kremlin. Junts esclata per les formes i el fons; a ERC avalen el segon, però els grinyola el primer. En canvi, la portaveu adjunta al Parlament, Meritxell Serret, té molt ben après el guió, evita pronunciar-se sobre Rufián, i pràcticame­nt calca les expression­s de Junqueras del setembre, menys sorolloses. Suaviter in modo, fortiter in re.

JxCat posa el crit al cel. Argumenta que la reacció de Rufián obeeix o bé a l’intent d’ERC de posar una cortina de fum a les protestes i la vaga que dimarts van començar els professors contra el Departamen­t d’Educació que dirigeix Josep GonzàlezCa­mbray (ERC) o bé a uns escarafall­s del diputat perquè no està suposadame­nt disposat a empassar-se la candidatur­a a Santa Coloma de Gramenet per a les eleccions municipals del 2023.

Fonts pròximes al líder d’ERC a Madrid neguen totes dues raons. Asseguren, a més, que Rufián rep la petició d’anar a Santa Coloma fa setmanes de part del mateix Junqueras. Personalme­nt. Les enquestes internes a la ciutadania, amb una posada en marxa que revela la revista mensual El mirall de la localitat al número del març, donen bona projecció a Rufián, per sumar un parell o més de regidors, però molt lluny, això sí, de fer ombra a la socialista Núria Parlon.

Rufián escolta la demanda, però exigeix no deixar les seves funcions a Madrid. Creu que és compatible, i més si es té en compte que a Santa Coloma se celebra un ple al mes. L’última paraula sobre si serà candidat allà la tindrà ell mateix, avisen des d’ERC. I ho deslliguen del tot que hagi reaccionat en roda de premsa enfadat perquè suposadame­nt es pretengui deixar-lo de banda. ●

 ?? Barceal nceec M Bn ?? Gabriel Rufián
Barceal nceec M Bn Gabriel Rufián

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain