La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres gallines i mil truites

- Margarita Puig

Com molts dels boomers, que ara som majoria, jo vaig tenir (almenys) tres tietes que es deien Antònia. La més gran va viure sempre a Barcelona, on va treballar malgrat que no estava gens ben vist i, pitjor encara, no es va voler casar mai.

I les altres dues es van apanyar també soletes fent honor al seu nom (d’origen grec, va derivar al llatí Antonius, que vol dir valent) en un poblet de Tarragona molt a prop del mar però no tant com per enamorar el turisme daurat. Un lloc per oblidar que, malgrat tot, va ser reconegut com un dels més bonics d’Espanya (en l’època en que Franco s’inventava pobles) i, després, molt més tard (quan les penyes tenien més poder que el que Spotify vol desplegar ara), capital del barcelonis­me més exacerbat.

Les meves dues tietes Antònies d’aquell poblet enmig del no res eren vídues. I si una vestia les senyores benestants per a casaments i batejos que les feien viatjar a la capital (i els personatge­s del Ball del Sant Crist i els nens per carnaval amb disfresses d’alta costura que encara conservo), l’altra no només es cosia tot el que li calia, sinó que també es proveïa amb la seva grangeta i el seu hort.

“Què voleu avui per sopar?”, cridava quan passàvem alguna nit a casa seva. I tots xisclàvem: “Truita, truita, tieta Antònia!...”. No volíem veure com li retorçava la carcanada a algun dels seus conills llargaruts.

Ara, amb les guerres i les crisis repetint-se com l’all a les sopes de la tieta, ens estem tornant com totes aquelles velles Antònies. Hem aparcat la màquina de cosir comprada durant la bombolla immobiliàr­ia per tirar-nos de cap al trending topic de ficar gallines a casa.

És la repera alliberar-les de la roda de la tortura! Tant que el Financial Times ha dedicat un munt de planes a l’assumpte i la meva veïna del davant, el racó més brut de la seva terrassa.

Té tres gallines, un marit i un fill que fa tres dies que no va a classe. Si són ponedores, s’hauran de cruspir més de mil ous aquest any. ●

Si són ponedores, s’han de menjar més de mil ous aquest any

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain