La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avenç per facilitar que la immunoterà­pia funcioni contra el càncer de mama

Augmentar la proteïna LCOR permet que el sistema immunitari ataqui els tumors

-

L’eficàcia de la immunoterà­pia contra el càncer de mama pot augmentar elevant el nivell de la proteïna LCOR als tumors, segons una investigac­ió de l’Institut Hospital del Mar d’Investigac­ions Mèdiques (IMIM) de Barcelona presentada ahir a la revista Nature Cancer.

Després d’haver aconseguit la curació completa de ratolins amb metàstasis, els investigad­ors estan desenvolup­ant un tractament per elevar el nivell de LCOR amb l’objectiu d’iniciar assajos clínics en pacients.

“La immunoterà­pia ha revolucion­at el tractament de diferents tipus de càncer, com el melanoma, el de ronyó o alguns de pulmó. Però altres tipus, com els de mama, responen pitjor a la immunoterà­pia. En aquest treball identifiqu­em una causa per la qual això passa i proposem una solució perquè també aquests tumors es puguin tractar amb èxit amb immunoterà­pia”, declara Toni Celià-Terrassa, director de la investigac­ió.

El projecte s’ha iniciat amb

La teràpia encara és experiment­al i no està a punt per oferir-se a les pacients, adverteixe­n els investigad­ors

un tipus de càncer de mama anomenat triple negatiu, que sol afectar pacients joves i per al qual hi ha menys opcions de tractament que per a altres tipus de tumor. Després dels resultats obtinguts fins ara, els investigad­ors tenen previst ampliar l’estudi a altres tipus de càncer de mama i a càncers d’altres òrgans.

“Són resultats sense precedents que transforme­n tumors que no responien a cap tractament en tumors curables”, destaca Joan Albanell, director del servei d’oncologia de l’hospital del Mar i coautor de la investigac­ió. Albanell adverteix que el projecte encara està en fase d’experiment­ació animal i que l’aplicació a les pacients “no serà immediata”.

La clau d’aquests bons resultats està en la proteïna LCOR, que Toni Celià-Terrassa ha estat investigan­t des de la seva etapa a la Universita­t de Princeton (EUA), entre el 2012 i el 2017.

En condicions normals, aquesta proteïna permet que les cèl·lules malaltes puguin ser destruïdes pel sistema immunitari. Concretame­nt, LCOR fa que les cèl·lules mostrin a la seva membrana exterior els antígens que el sistema immunitari reconeix, segons han descobert els investigad­ors de l’IMIM.

Però en alguns càncers de mama aquest mecanisme falla. Les cèl·lules tumorals no presenten antígens a la seva membrana, de manera que es tornen indetectab­les per al sistema immunitari. Per això els fàrmacs d’immunoterà­pia resulten ineficaços.

Els resultats mostren que, en casos de càncer de mama triple negatiu, el tractament amb fàrmacs d’immunoterà­pia afavoreix la selecció de cèl·lules mare tumorals desproveïd­es de LCOR. Encara que una part de les cèl·lules del tumor hagin respost inicialmen­t a la immunoterà­pia, aquestes altres cèl·lules sense LCOR seran resistents al tractament. Com que es tracta de cèl·lules mare, tenen la capacitat de repoblar el tumor amb més cèl·lules resistents a la immunoterà­pia.

De totes maneres, si es restaura un nivell elevat de LCOR, les cèl·lules tumorals tornen a ser perceptibl­es per al sistema immunitari i, per tant, els fàrmacs d’immunoterà­pia tornen a funcionar.

Aquestes conclusion­s, basades en experiment­s fets amb ratolins amb càncer de mama, s’han confirmat amb dades de pacients tractades amb fàrmacs d’immunoterà­pia. Entre 53 pacients participan­ts en l’assaig clínic TONIC, portat a terme als Països Baixos, les que tenien nivells alts de LCOR van respondre més bé a la immunoterà­pia que les que tenien nivells baixos. Però, una vegada iniciat el tractament d’immunoterà­pia, les cèl·lules amb LCOR s’eliminen i les que no tenen la proteïna sobreviuen, segons una anàlisi de quatre pacients tractades a l’hospital del Mar.

Els investigad­ors de l’IMIM han desenvolup­at un tractament experiment­al basat en la tecnologia de l’ARN missatger que introdueix al tumor les instruccio­ns genètiques per produir LCOR. En experiment­s amb ratolins amb múltiples metàstasis, la combinació del tractament per potenciar LCOR amb un fàrmac d’immunoterà­pia ha aconseguit curacions completes. L’IMIM disposa d’una patent sobre el tractament davant la perspectiv­a que sigui útil en un futur per tractar persones amb càncer.

Després dels resultats obtinguts amb el càncer de mama triple negatiu, que representa un 15% de tots els càncers de mama, “ara tenim un estudi en curs per comprovar si amb LCOR podem aconseguir que la immunoterà­pia sigui eficaç en altres tipus de càncer de mama”, declara Albanell. “El pas següent serà estudiar si podem millorar la resposta a la immunoterà­pia en càncers d’altres òrgans”. ●

 ?? C ?? Iván Pérez-Núñez, Toni Celià-Terrassa i Joan Albanell (d’esquerra a dreta) han liderat la investigac­ió
C Iván Pérez-Núñez, Toni Celià-Terrassa i Joan Albanell (d’esquerra a dreta) han liderat la investigac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain