La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Agència Espacial Europea suspèn la missió ExoMars per la guerra d’Ucraïna

El llançament, que s’havia de fer amb un coet rus, es posposa al 2024

-

L’Agència Espacial Europea (ESA) ha decidit suspendre la cooperació en curs amb Roscosmos, l’agència espacial russa, en la missió d’exploració de Mart, ExoMars. La situació derivada de la guerra a Ucraïna en relació amb aquesta missió ha portat l’ESA a reconèixer “la impossibil­itat actual de dur a terme la cooperació en curs amb Roscosmos”, segons va anunciar ahir l’agència espacial.

Aquesta decisió, presa en la reunió del Consell de l’ESA del 16 i el 17 de març, implica una suspensió d’activitats de cooperació amb Rússia, entre les que hi havia la d’enviar un totterreny a Mart aquest any. En conseqüènc­ia, el director general de l’ESA, Josef Aschbacher, coordinarà un estudi industrial accelerat per determinar quines opcions alternativ­es hi hauria per poder assolir aquest objectiu, que s’haurà de posposar al 2024.

“Si bé reconeix l’impacte en l’exploració científica de l’espai, l’ESA està totalment alineada amb les sancions imposades a Rússia pels seus Estats membre”, explicava l’agència ahir en un comunicat.

Tot just rebre la notícia, Roscosmos va acusar -l’ESA d’anteposar la seva posició antirussa als objectius comuns de la humanitat d’estudiar l’univers. En concret, pel fet d’haver suspès el llançament de la missió ExoMars, l’objectiu de la qual és buscar evidències biològique­s i geològique­s de vida a Mart.

“És una pena que els col·legues de l’ESA posin la seva posició antirussa per sobre d’objectius comuns de la humanitat d’estudiar l’univers”, va declarar el cap de l’oficina de premsa de Roscosmos, Dmitri Strugovets.

Tot i això, pocs dies després de l’inici de la guerra, Roscosmos ja havia fet un primer pas en retirar el seu personal del centre espacial europeu, a la Guaiana Francesa, “en resposta a les sancions de la UE contra les nostres empreses”.

Amb aquest moviment, els 87 empleats russos que treballen a la base tornaran al seu país, i quedaran interrompu­des totes les missions que havien d’enlairar-se des del port europeu amb coets Soiuz.

La missió ExoMars es va emprendre amb l’objectiu de buscar evidències de vida a Mart, tant passada com present, i es divideix en dues etapes. La primera es va llançar el 2016 i esta

El totterreny Rosalind Franklin ha d’anar a buscar proves de vida passada o present al planeta vermell

va integrada pel satèl·lit TGO per a l’estudi de gasos traça a l’atmosfera marciana i pel mòdul d’entrada, descens i aterratge Schiaparel­li, que es va estavellar contra la superfície del planeta per un error en l’obertura del paracaigud­es durant el descens.

La segona, amb el totterreny Rosalind Franklin, es va ajornar en un primer moment del 2018 al 2020 i després al 2022, ja que l’agreujamen­t de la situació epidemiolò­gica a Europa va impedir als enginyers de fer totes les proves necessàrie­s.

El 2022 es volia enviar amb el totterreny Rosalind Franklin la plataforma de superfície Kazachok de Roscosmos. El llançament estava programat per al 20 de setembre amb un coet rus Proton des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan). És la missió més important que Europa ha desenvolup­at per anar a Mart, i la més ambiciosa per explorar el sistema solar. ●

 ?? M dacióAUd / AP ?? Imatge virtual del totterreny Rosalind Franklin de la missió ExoMars a la superfície de Mart
M dacióAUd / AP Imatge virtual del totterreny Rosalind Franklin de la missió ExoMars a la superfície de Mart

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain