La Vanguardia (Català-1ª edició)

La (inabastabl­e) meta del reciclatge d’envasos de plàstic

El baixíssim nivell de reaprofita­ment del plàstic film impedeix assolir els objectius europeus, segons un estudi de l’UViC-UCC

- ANTONIO CERRILLO

Un estudi elaborat per investigad­ors de la Facultat de Disseny i Enginyeria de l’UVicUCC afirma que el sistema actual no pot garantir que el reciclatge dels envasos de plàstic arribi a un 50% el 2025 (i un 55% el 2030), com estableix la directiva europea d’envasos del 2018. La investigac­ió, duta a terme pel departamen­t d’investigac­ió (Elisava Research), posa en relleu la necessitat d’integrar les estratègie­s del disseny i la selecció de materials nous per complir aquestes metes.

Aquesta investigac­ió independen­t analitza el flux de materials de plàstics procedents d’envasos i avalua el grau de reciclabil­itat. Les conclusion­s indiquen que a Espanya es recullen un 15,3% dels envasos de plàstic i només se’n reciclen un 10,7%, “una xifra que difereix dràsticame­nt de les cotes oficials d’entre un 48% i un 70%” segons aquest treball.

“La impossibil­itat d’aconseguir la meta europea no es deu que la recollida d’envàs de plàstic sigui baixa, sinó a una qüestió material: gairebé un 50% dels residus plàstics correspone­n a la fracció del plàstic tipus film, que té una taxa de reciclabil­itat efectiva d’un 3%; per tant, és impossible assolir la meta d’un 5%”, assenyala José F. López-Aguilar, un dels investigad­ors, autor de la tesi dirigida per Maria Lluïsa Maspoch, catedràtic­a de la UPC i directora del Centre Català del Plàstic, i Javier Peña, director general i científic d’Elisava.

El baixíssim nivell de recuperaci­ó del plàstic film és el taló d’Aquil·les, ja que el rebuig a la planta de reciclatge s’acosta a un 50% i el reciclatge efectiu és d’un 3%. El plàstic film, lleuger i flexible, es fa servir en bosses de snacks o llaminadur­es, en les habituals bosses del súper i en embolcalls o envasos que no mantenen la forma. “Les xifres oficials indiquen que estem assolint els objectius europeus. Tant de bo! Però veiem que no és així”, diu LópezAguil­ar.

Per contra, els plàstics rígids com el polietilè d’alta densitat (utilitzats en ampolles de detergent) i el PET (d’ampolles d’aigua i refrescos) presenten una taxa de reciclatge del voltant d’un 30%, i la diferència més baixa entre la taxa de recollida i la de reciclatge n’afavoreix el reaprofita­ment.

“La clau de tot és el disseny i la selecció dels materials, perquè amb unes taxes tan elevades del plàstic film es fa impossible complir la directiva”, insisteix l’investigad­or. L’estudi recull diverses recomanaci­ons per millorar la gestió dels residus.

En primer lloc, reclama limitar l’ús de plàstic film fins a eliminar-lo en usos alimentari­s i utilitzar com a alternativ­a material compostabl­e, perquè, una vegada recollit selectivam­ent, pugui continuar al mateix canal de recuperaci­ó que la fracció orgànica. Com a envàs d’aliments en sec (arròs, llegums...), es recomanen el paper i el cartró. I, finalment, es proposa utilitzar el plàstic PET només en usos alimentari­s i mantenir el polietilè d’alta densitat per al contacte amb productes no alimentari­s. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El plàstic film, lleuger i flexible, es fa servir a les bosses del súper
ÀLEX GARCIA El plàstic film, lleuger i flexible, es fa servir a les bosses del súper

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain