La Vanguardia (Català-1ª edició)

Luis Tosar: “Els estaments de poder funcionen com un organisme viu”

L’actor protagonit­za ‘Código Emperador’, thriller que obre el festival de Màlaga

- Màlaga

El festival de cinema de Màlaga aixeca avui el teló de la vint-icinquena edició amb Código Emperador, un thriller carregat de suspens, a competició al certamen, que arriba alhora a les sales i està inspirat en les altes esferes del poder i l’espionatge del nostre país. Dirigida per Jorge Coira –creador de la sèrie Hierro–, la història compta amb el protagonis­me d’un Luis Tosar que s’endinsa a les claveguere­s de l’Estat al paper de Juan, un agent dels serveis secrets a les ordres d’un cap (Miguel Rellán) –bé podria ser l’excomissar­i Villa rejo– que li encarrega tapar o buscar escàndols en funció dels interessos que toqui complir. Entre els seus objectius, mantenir una relació amb la Wendy, l’assistenta filipina d’una parella implicada en el tràfic d’armes, i destapar els draps bruts d’un anodí polític.

Tosar estarà omnipresen­t en aquesta cita malaguenya que recupera les tradiciona­ls dates del març –i l’anhelada catifa vermella–, ja que a més presenta a la secció oficial Canallas, de Daniel Guzmán, amb el qual coprotagon­itza el curtmetrat­ge Cemento y acero, dirigit per Oriol Villar. “Jorge Coira i jo ens coneixem des dels 15 anys i vam començar a fer curts junts i tenim una relació personal i profession­al molt profunda. D’entrada, era un valor afegit per participar en el projecte, però quan vaig llegir el guió de Jorge Guerricaec­hevarría em va fascinar perquè era un tipus de cinema que sempre havia volgut fer. Retrata un món amb el qual aquí ens hem atrevit poc”, reconeix l’intèrpret referint-se a un relat “sustentat sobre els més purs fonaments del thriller de suspens i espionatge, però amb ingredient­s que el feien molt proper a la nostra realitat”.

A més, va quedar enamorat de la complexita­t del seu personatge, “un tipus turmentat per l’ètica i la moral que s’adona que està dedicant-se a treballs de lampisteri­a fina”. I afegeix que “en Juan està desarrelat perquè s’ha dedicat en cos i ànima al que creu que és la seva vocació i la salvaguard­a de la seguretat nacional. Però comença a tenir seriosos dubtes de si el que està fent és una finalitat prou lloable per passar per sobre de certes coses que fins aleshores no li importaven gaire”.

Código Emperador reflecteix una corrupció que està a l’ordre del dia i que involucra banquers, policies, polítics o futboliste­s. “Pràcticame­nt tots els estaments de poder hi són i tots volen salvaguard­ar la seva quota. I tot funciona com un organisme viu, com una forma de supervivèn­cia i autoconser­vació d’un sistema col·lectiu. Però no perquè hi hagi una ment maquiavèl·lica per sobre de tot. Aquests dies tenim molt present Putin com el cap visible d’un sistema totalitari. Però, en general, moltes democràcie­s que ens pensem que són sanes en realitat funcionen d’aquesta manera totalitàri­a dins d’un col·lectiu”.

Entre tant engany i corrupció, el protagonis­ta queda de tant en tant amb una periodista (María Botto) que li reclama material per poder explicar la veritat. “La María encarna allò que a tots ens agradaria que fos el periodisme. L’atomitzaci­ó de la professió ha

Tosar encarna un agent dels serveis secrets espanyols “turmentat per l’ètica i la moral”

provocat que ja gairebé ningú no tingui recursos per fer investigac­ions profundes, a fons, i això va en detriment de la transparèn­cia i la informació”. Tot i això, Tosar creu que el film també és “un intent de defensa d’una cosa que d’una manera romàntica volíem que aparegués perquè la premsa ha estat determinan­t en molts dels grans canvis que hi ha hagut al llarg de la humanitat”. ●

 ?? LV ?? L’agent que interpreta Tosar rep instruccio­ns del seu cap
LV L’agent que interpreta Tosar rep instruccio­ns del seu cap

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain