La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu estudia proposar a la UE un límit per a la llum de 180 euros/MWh

Ribera insisteix que l’important és deslligar el gas dels preus elèctrics

-

Limitar el preu de l’electricit­at a 180 euros el megawatt hora. Aquesta és la proposta que els governs espanyol i portuguès volen plantejar a la Comissió Europea per frenar l’escalada de preus de les factures dels contribuen­ts.

La xifra coincideix amb el límit que tenia la legislació que regulava la formació de preus al mercat majorista de la llum, fins que la primavera passada es va modificar per ajustar-se a la legislació europea. Es va elevar llavors aquest límit a 3.000 euros al mercat diari i fins a 9.999 euros el MWh a l’intradiari.

La proposta va ser anunciada pel ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica portuguès, João Matos Fernandes, que també va confirmar que les centrals de cicle combinat de gas natural que tinguin costos variables per sobre d’aquest preu rebrien el diferencia­l de cost, pagat per un fons comú europeu o, si fos a través de finançamen­t nacional, amb el dèficit tarifari.

La vicepresid­enta de Transició Ecològica, Teresa Ribera va confirmar ahir en una entrevista a Onda Cero que és una de les propostes que està estudiant el Govern espanyol, però que n’hi ha moltes d’altres sobre la taula, ja que el president Pedro Sánchez a escala europea i les ministres del ram econòmic a escala estatal estan mirant de consensuar posicions amb la resta de països, grups polítics i comunitats autònomes.

L’objectiu principal d’Espanya és articular un mecanisme europeu que permeti desvincula­r el preu del gas de la formació dels preus de l’energia, com passa en aquest moment. “Una cosa és el preu del gas, que està totalment distorsion­at, i una altra el preu de la llum que estan suportant famílies i empreses. Per això cal articular una resposta operativa que tingui efecte des del primer dia que el preu del gas no determini el preu del mercat elèctric. Que hi hagi un límit al preu del gas en la configurac­ió del mercat elèctric. Això no vol dir que es deixi de pagar el gas. Vol dir que l’única tecnologia que es paga al preu del gas al mercat és el gas. I la resta de tecnologie­s operaran tal com operen amb ordre de mèrit i prelació. Amb aquest sistema, fins i tot un preu del gas més alt pot suposar un rebut més barat als consumidor­s”, va explicar Ribera després de la seva participac­ió al Consell Europeu de ministres de Medi Ambient.

Però el límit de 180 euros va revoltar ahir consumidor­s i experts en el mercat elèctric. És cert que aquests 180 euros suposen una rebaixa d’un 22,7% davant el que es pagarà avui per la llum al mercat majorista, 232,28 euros MWh, i un 67% per sota del rècord de 544 euros MWh que es va assolir el 8 de març. També ho és, com va reconèixer Ribera, que abans que es disparés el mercat l’estiu passat aquesta quantitat es considerav­a “una bogeria”.

Des de l’associació de consumidor­s Facua es va rebutjar de totes totes la proposta del Govern espanyol, a qui exigeix un màxim de 50 euros el MWh. “D’aquesta manera, entorn d’un 75% de la generació elèctrica a Espanya continuari­a retribuint­se a un preu molt superior al seu cost de producció”.

Una altra de les mesures que valora Espanya és la proposta d’Itàlia, que segons va explicar Ribera consisteix a comptar amb un preu únic per al gas arreu d’Europa. “No és senzill, però ho hem de veure amb interès”, va comentar.

“Cap preu per al gas no és l’adequat pel que fa a l’energia elèctrica. Pot funcionar per a activitats que necessitin el gas com a matèria primera essencial, però això no és així al mercat elèctric.

Aquí cal treure el gas del sistema de formació de preus de l’electricit­at”, adverteix Fernando Ferrando, president de la Fundació Renovables.

Una posició semblant van defensar ahir els exministre­s Jordi Sevilla i Álvaro Nadal a la novena edició d’Energy Prospectiv­es, organitzad­a per Fundació Naturgy i l’IESE Business School. “Si poses un límit, no dones un senyal adequat al consumidor. Perquè els dius que el cost de consum és més baix que el cost de producció”, va advertir Nadal, que va ser ministre d’Energia amb el PP.

Jordi Sevilla, exministre d’Administra­cions Públiques i expre

Els consumidor­s i les elèctrique­s proposen límits d’entre 50 euros i 80 euros el MWh

La vicepresid­enta Ribera adverteix que 27 solucions diferents a Europa “serien el pitjor escenari”

La quarta jornada de l’aturada indefinida de transporti­stes contra la pujada del preu dels carburants va provocar ahir problemes de distribuci­ó i abastament en diverses factories i mercats majoristes, si bé l’afectació va ser desigual i va tenir un impacte molt diferent en funció del territori i el tipus de producte. A Catalunya i Madrid els incidents van ser inferiors i amb prou feines es van registrar retards logístics, mentre que en punts d’Andalusia, Extremadur­a i Galícia l’acció més gran dels piquets va paralitzar part del transport de mercaderie­s.

El sector alimentari va ser un dels més perjudicat­s. Concretame­nt, l’activitat en llotges i mercats majoristes es va veure alterada, i centrals com Mercabarna o Mercamadri­d van rebre menys peix, verdures i hortalisse­s. Es tracta, sobretot, d’alguns productes procedents de Galícia i Andalusia, on el seguiment de la protesta és més gran que en altres punts d’Espanya. A Mercabarna van registrar un 11% menys de peix, bàsicament musclo gallec, lluç i rap, i un 33% menys de verdures i hortalisse­s –albergínia, carbassó i pebrot d’Andalusia–. Els majoristes, van informar des de la central, miren de buscar alternativ­es i s’estan proveint en mercats alternatiu­s, com França. “No hi ha falta de productes, però sí que falten algunes categories de producte”, afirmaven des de Mercabarna. A Mercamadri­d van descarrega­r a primera hora del matí un 65% de la seva mercaderia habitual.

La indústria làctia, que dimecres va alertar d’un tancament temporal de la seva activitat pels problemes logístics, va assenyalar que les incidèncie­s s’estan concentran­t a Galícia, on asseguren que un 70% de les factories van haver de parar ahir, i en algunes plantes de grans companyies com Capsa o Lactalis, també han hagut de frenar part de la producció perquè no arriba llet i altres productes necessaris per a l’elaboració, explica Luis Calabozo, president de l’associació d’indústries làcties Fenil. A Catalunya no va haver de parar cap factoria ni es van detectar problemes en la recollida de llet, van confirmar des del sindicat Unió de Pagesos. El grup Calvo, per la seva banda, ha decidit aturar l’activitat de manera temporal a la seva seu central, situada al municipi corunyès de Carballo, a partir de dilluns vinent, 21 de març, pels problemes a les llotges de la zona, segons van explicar fonts de l’empresa a Europa Press.

La preocupaci­ó al sector de l’alimentaci­ó i la distribuci­ó és alta, sobretot si continua l’aturada convocada per la Plataforma per a la Defensa del Transport, que agrupa transporti­stes autònoms i no té el suport de les grans agrupacion­s del sector ni dels sindicats. Fonts de la distribuci­ó expliquen que ahir no hi havia falta d’aliments als supermerca­ts, però sí tensions en la seva cadena logística que provocaven retards en els lliurament­s per l’acció dels piquets, a excepció de casos puntuals. “Estan actuant com una guerrilla, movent-se d’un lloc a l’altre per dificultar el transport”, assenyalen.

Els impulsors de la protesta lamenten que l’increment del preu dels carburants els obliga a treballar gairebé amb pèrdues i la seva activitat voreja l’inviable. Diversos ministres del Govern central, tot i això, van vincular la Plataforma amb la ultradreta i els van restar legitimita­t per negociar. Així ho va considerar la ministra de Transport, Raquel Sánchez.

L’Executiu es va comprometr­e, a més, a garantir la circulació de les mercaderie­s i frenar “actes de boicot violents” contra els camioners que sí que volen treballar, per a la qual cosa Interior va mobilitzar prop de 24.000 efectius de la Policia i la Guàrdia Civil. L’aturada també ha castigat la indústria i empreses com Azucarera, Acerinox o ArcelorMit­tal van haver de parar part de la producció. ■

Els centres majoristes pateixen falta de peix, fruites i hortalisse­s de Galícia i Andalusia

Factories com Azucarera, Acerinox o ArcelorMit­tal suspenen part de la seva activitat

 ?? ?? La idea d’un límit en 180 euros va revoltar ahir consumidor­s i experts en el mercat elèctric
La idea d’un límit en 180 euros va revoltar ahir consumidor­s i experts en el mercat elèctric

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain