La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lagarde admet que la inflació a la zona euro no tornarà al patró precovid

L’OCDE calcula que el conflicte restarà un punt al creixement mundial

-

A mesura que el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna s’allarga, la inflació comença a reflectir-se als indicadors i a les previsions dels organismes internacio­nals. Sembla que la realitat estigui corrent a una velocitat molt superior a la que les institucio­ns són capaces de mesurar.

Per començar, a la zona euro el creixement dels preus va marcar al febrer un nou rècord quan va assolir un 5,9%, vuit dècimes més si es compara amb el gener, quan encara la invasió semblava una perspectiv­a llunyana.

L’OCDE (Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic) va intentar ahir posar alguna xifra concreta a l’impacte bèl·lic. Segons les seves estimacion­s, la guerra suposarà un increment de 2,5 punts en la taxa d’inflació global anual, mentre que a Europa l’alça serà de dos punts percentual­s. Aquest organisme no precisa sobre quins números caldria aplicar aquests augments, però és clar que les seves previsions anteriors del desembre, en què s’apostava per una inflació pròxima a un 3% al febrer, queden ara desactuali­tzades.

De fet, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va convidar ahir a canviar el xip. “Estem cada vegada més convençuts que la dinàmica de la inflació a mitjà termini no tornarà al patró que vam veure abans de la pandèmia”, quan l’indicador es va mantenir persistent­ment per sota de l’objectiu d’un 2% del BCE, va afirmar.

La institució monetària acaba d’elevar la seva previsió d’inflació per al 2022 fins a un 5,1%. Una dada que també en aquest cas sem

FONT: bla desactuali­tzada, tot i que Lagarde va precisar que l’impacte a l’alça podria “durar algun temps”, afectant fins i tot béns els preus dels quals varien amb menys freqüència que l’energia.

L’autoritat monetària està especialme­nt preocupada perquè, a l’hora d’examinar el creixement dels preus, la variable geopolític­a d’Ucraïna s’afegeix a d’altres que ja estaven pressionan­t a l’alça, com els colls d’ampolla al comerç marítim internacio­nal i la de la transició energètica. “La política monetària no pot simplement ignorar els efectes de la transició verda si amenacen de posar en perill el compliment del nostre mandat principal d’estabilita­t de preus”, va assenyalar Isabel Schnabel, representa­nt d’Alemanya al directori del BCE.

La seva frase reconeix per primera vegada de manera oficial que la transició europea cap a una economia més verda i menys dependent dels combustibl­es fòssils per combatre el canvi climàtic implicarà un preu a pagar en termes d’inflació a què no pot ser aliena la política monetària.

Qui no perd el temps és el Banc d’Anglaterra, que va apujar ahir els tipus d’interès per tercera vegada consecutiv­a fins a un 0,75%, el seu nivell precovid. L’objectiu és frenar la inflació, que preveu que podria superar un 8% el 2022.

Pel que fa al creixement, ni la UE ni l’OCDE no parlen de recessió, però tots dos apunten que no es mantindrà el ritme de creixement. L’organisme amb seu a París va indicar que la guerra restarà un punt al repunt previst per a aquest any del PIB mundial. Com que al desembre es va preveure una alça d’un 4,5% per al 2022, fins i tot amb un punt menys estem molt lluny d’entrar en recessió. Per a Europa, la retallada seria superior (1,4 punts), des d’un escenari base d’un 4,3%.

Per a Espanya, segons el panel de Funcas, la previsió mitjana per a la inflació el 2022 és que pujarà 1,9 punts, fins a un 5,4%, i la subja

El Banc d’Anglaterra apuja els tipus d’interès per tercera vegada consecutiv­a, fins a un 0,75%

cent se situarà en un 2,8%, vuit dècimes més que en l’anterior consens del gener. Funcas també va rebaixar vuit dècimes, fins a un 4,8%, la seva estimació de creixement del PIB espanyol. Si aquestno és un escenari d’estagflaci­ó, cada vegada s’hi assembla més. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain