La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perillós estat d’enuig

- Jordi Juan Director

Lapandèmia­noseràl’únicmalson­delGoverne­spanyol en aquesta legislatur­a tan complexa. Quan ja ningú no parla de noves onades, ni de riscos pels contagis de covid, no hi ha treva per a Pedro Sánchez i el seu equip. L’increment dels preus energètics està causant una crisi en cadena d’efectes imprevisib­les a Espanya. A l’aturada d’algunes plantes industrial­s per la pujada de gas i electricit­at ara s’hi han afegit les conseqüènc­ies de la vaga de transport iniciada aquesta setmana per l’alt preu dels carburants i que també està paralitzan­t altres factories perquè no poden distribuir els seus productes.

Els anuncis del Govern central d’una rebaixa d’impostos i d’una reducció dels preus de la gasolina, de la llum i del gas no semblen ser prou arguments per frenar el descontent­ament. L’Executiu es vol esperar al 29 de març, una vegada celebrat el Consell Europeu, per concretar les reduccions, però el malestar social és gran i creix dia rere dia. Falten onze dies fins a l’adopció de les mesures al Consell de Ministres, cosa que al món actual tan líquid es pot considerar una eternitat. Aquest mateix diumenge es prepara una gran manifestac­ió a Madrid convocada per associacio­ns d’agricultor­s, ramaders, caçadors i regants. Col·lectius amb interessos tan diferencia­ts s’han unit en un clam en defensa del camp i contra moltes decisions del Govern espanyol adoptades sota el paraigua de l’Agenda 2030. El lògic descontent per la suma dels efectes de la pandèmia, la crisi econòmica ila inflació,es materialit­za enun malestar que comença a fer sentir la seva veu, després de superar-se l’estat de xoc que s’ha viscut amb la covid.

L’Executiu creu que al darrere de la protesta del sector del transport hi ha “la ultradreta” i l’acusa d’encoratjar l’existència de piquets perquè la vaga sigui un èxit. No s’ha de ser un geni per deduir que algunes de les campanyes d’aquests dies són propiciade­s per moviments polítics, però això no és motiu per minimitzar-les.

Hi ha un estat general d’emprenyame­nt arreu del país, amb conseqüènc­ies que podrien ser fatals després de viure dos llargs anys de pèssimes notícies. I això sense comptar que els efectes de la guerra d’Ucraïna encara no els hem notat en tota la intensitat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain